Attól függően, hogy milyen növényeket részesítünk előnyben az összeállításunk tükrözheti az ősz tüzes színvilágát, ugyanakkor készíthetünk olyan változatokat is, melyek a fagyos tél folyamán is díszítenek örökzöld leveleikkel és élénk színes bogyóikkal.

1. Korallbokor

A kis termetű, fénylő, narancssárga bogyókkal büszkélkedő korallbokor az ősz élénk és meleg színeit viszi a teraszunkra, vidám hangulatot adva ezzel az ablakládáknak. A körülbelül cseresznyeméretű, ugyanakkor mérgező bogyók nagyon jól mutatnak sötétebb levelű örökzöld növények mellett. Szép kontrasztot érünk el akkor is ha törpe krizantémok társaságába ültetjük őket. Ez a növény nem télálló, így a fagyok beálltával érdemes világos, hűvös helyen átteleltetni.

Korallbokor

2. Díszkáposzta

A fodros szélű lila vagy zöldes káposztafejek a zöldségeskert hangulatát idézik, ugyanakkor díszes leveleik miatt jól illeszkednek az őszi-téli balkonládák világába is. Ez a hangulatos növény jól át fogja vészelni a fagyos hónapokat és napos ablakban tartva tavaszra várhatóan érdekes formájú virágokkal is megajándékozhat bennünket.

Díszkáposzta

3. Kúszó fajdbogyó

A fajdbogyó kerekded levelei között bújnak meg a halványabb, majd az idő előre haladtával egyre élénkebbre színeződő piros bogyói. Ezek folytonos szép kontrasztot alkothatnak merevebb külsejű balkonnövényekkel, mint például a közönséges csarabbal. A növény szárain függő piros termések a téli ablakok szép díszei lesznek. A mirtuszhangához hasonlóan a savanyú földet igényli.

Kúszó fajdbogyó

4. Krizantém

A krizantémok talán a legismertebb és legnagyobb mennyiségben elérhető őszi virágok, melyek leginkább az ősz tüzes színeivel hívják fel magukra a figyelmet. Bár lombhullatók, a fagyok beálltáig bőven nyílnak rózsaszín, élénksárga, narancsos és mélyvörös virágaik, melyek a hűvösebb napok beköszöntével különösen szemkápráztatók lehetnek. Méretesebb példányai nem hiányozhatnak a bejárati lépcsők mellől, lépcsőfordulókból, napos teraszokról, ugyanakkor a törpe fajtákkal kiválóan díszíthetjük az ablakládákat is.

Krizantém őszi színekben

5. Közönséges csarab

A közönséges csarab örökzöld bokra barátságos rózsaszín vagy fehér színfoltot hoz a balkonládánkba, s mivel fagytűrő növényről van szó, nem kell megválnunk tőle akkor sem, ha már igen hidegre fordul az idő. Más örökzöldekkel, például törpe borostyánnal, vagy színes bogyókat érlelő mirtuszhangával, fajdbogyóval szép összeállítást készíthetünk. Ezt a növényt, a fajdbogyóhoz hasonlóan szintén savanyú földbe kell ültetni.

Közönséges csarab

Közönséges csarab ősszel is szép

6. Tűzföldi mirtuszhanga

Ez az örökzöld törpecserje kiválóan alkalmas téli kompozíciókhoz. A növény fényes szúrós levelei és színpompás almaformájú bogyói jól bírják a fagyos téli időt és a havat is. A fehér, rózsaszínű vagy mályvaszínű termések tömött fürtjei üdítő díszei az ablakládáknak és jól kombinálhatók ugyancsak alacsony termetű, télálló dísznövényekkel. Fontos tudni, hogy ez a növény csak erősen savas talajban életképes.

Tűzföldi mirtuszhanga

7. Kopasz őszirózsa

E növény kompakt formájú, alacsony növekedésű fajtái szép díszei lehetnek az őszi ablakládáknak. Akár egységesen ebből a típusból, akár más növényekkel kombinálva alakítjuk ki az hűvösebb évszakra szánt növénykompozíciónkat. A lilás, kékes, rózsaszínes színű virágok élénk színfoltjai egészen a fagyok beálltáig díszítenek, a tél folyamán azonban meg kell válni az elvirágzott részektől. Ez a télálló évelő szereti a napsütést, ezért ha mód van rá, ültessük déli, nyugati fekvésű ablakládába, erkélyre.

Kopasz őszirózsa