Avarégetési tilalom

De mihez kezdjünk az őszi kerti munkák során felhalmozódott zöldhulladékkal? A STIHL szakértői erre is tudják a választ. Az Országgyűlés júniusban döntött úgy, hogy betiltják a kerti hulladék égetését, melytől a levegő minőségének jelentős javulását várják, de így kívánják védeni az égés során a levegőbe kerülő káros anyagoktól a lakosság egészségét. 

Fenntarthatóság és egészségvédelem

Az avarégetés szabályozása jelenleg önkormányzati hatáskörbe tartozik, így bár az országos tilalom csak 2021. január elsején lép életbe, számos településen már ma is büntetik a zöldhulladék égetését. A környezetvédő szervezetek és más civil szövetségek már korábban is jelezték, hogy a területen azonnali beavatkozásra van szükség. A rendelet megszegése akár több százezer forintos bírságot is maga után vonhat. A levegő védelméről szóló kormányrendelet kiterjesztésével újabb nagy lépést tehetünk ökológiai lábnyomunk csökkentésére, hiszen jelentős mértékben mérsékelni tudjuk a levegőbe kerülő károsanyagok mennyiségét. A környezetünk védelmén túl azonban saját egészségünket is óvhatjuk azzal, ha nem égetjük el a zöldhulladékot, hiszen az így felszabaduló anyagok káros hatással vannak a tüdőre, az agy működésére, sőt, akár még a hormonháztartásunkra is. 

Így hasznosítható a zöldhulladék

„Az ősszel nem csak a kerti munkák során keletkezik zöldhulladék, hanem a fák természetes lombhullatásával is olyan nagy mennyiségű avar keletkezik, aminek az összegyűjtése kifejezetten nagy kihívást okoz sokak számra. A lombfúvók azonban pillanatok alatt egy kupacba terelik a lehullott faleveleket, amiket aztán bezsákolhatunk, vagy komposztálásra is felhasználhatunk” - magyarázzák a kertészeti vállalat szakértői.

A metszés során keletkező gallyakat nagy teljesítményű aprítóval feldolgozhatjuk, ezekből pedig mulcs keletkezik, ami szintén alkalmas komposztálásra, de akár megfelelő eszközök használatával brikettálásra is felhasználható. A munkafolyamat során keletkező újrahasznosított anyag segítségével télen otthonunkat fűthetjük, jelentős rezsiköltséget megtakarítva. 

Az önkormányzatok zöme segíti a lakosság zöldhulladékának összegyűjtését azzal, hogy lehetőséget biztosít az úgynevezett biológiailag lebomló zsákokba gyűjtött avar és aprított gallyak elszállítására.  Érdemes előzetesen tájékozódnunk az önkormányzatnál, ugyanis több helyen még a zsákolás sem kötelező, elegendő egy előre meghatározott helyre kihelyezni azt. Amennyiben azonban ez nem lehetséges, keressük fel a hozzánk legközelebb eső hulladékégetőt vagy komposztálótelepet, ahol a zöldhulladékot megfelelő, környezetbarát módon hasznosítani tudják. 

+1 TIPP

Fűgyűjtőkosaras fűnyíróval a lehullott leveleket is könnyedén összegyűjthetjük. Az ősz folyamán, egészen addig, amíg még nő a fű, és nyírni kell, a fűnyírással a leveleket is felszippanthatjuk. A fűnyíráskor azonban fontos, hogy a gyep és az avarréteg is száraz legyen. A nedves, összetapadt leveleket nem ajánlott a fűnyíróval összeszedni.