Gyepszőnyeg telepítés

Egy 300 m2-es családi ház kertjének gyepszőnyeggel történő füvesítése költséges beruházás. A gyepszőnyeg m2 ára elsőre soknak tűnik, pláne, ha még hozzáadjuk a szállítás és fektetés költségét. De vegyük figyelembe, hogy a gyepszőnyeg kinevelése közel 10-12 hónap gondozást és jelentős költséget igényel. A beszerzéskor több gyepszőnyeg termesztésére szakosodott cég (pl. EUROGREEN) kínálatából választhatunk mérlegelve a gyepszőnyeg ár illetve a szállítási költség alakulását.

Eurogreen füvesítés

Döntésünket a gyepszőnyeg árán túl számos tényező befolyásolja és terelheti a kész gyep megvásárlása felé, mint például:

    • nem szeretnénk bajlódni a füvesítéssel, többszöri sikertelen próbálkozás után
    • kifutottunk a fűmagvetés ideális időszakából
    • családi házba költöztünk és szeretnénk mielőbb birtokba venni a kertet.

A gyepszőnyegből készült új pázsit jó befektetés, azonban, hogy jól teljesítsen folyamatosan biztosítani kell számára a szakszerű ápolást. A gyep lerakása utáni első hetekben kellő gondossággal kell karbantartani a pázsitot annak érdekében, hogy megfelelően legyökeresedjen. A telepítést követő kritikus időszak után sem szabad megfeledkezni róla, szakszerű gondozást kell biztosítani a gyep számára, hogy hosszú távon megőrizze szépségét és egészségét.

De hogyan is kell gondoskodni egy frissen telepített készgyepről? 

Az alábbi tippjeink útmutatásként szolgálnak a fektetést követő gyepgondozásához.
A frissen fektetett gyepszőnyeg gondozásának 5 szabálya:

    1. Rendszeresen öntözzük, soha ne hagyjuk kiszáradni a talajt!
    2. Töltsük fel a talaj tápanyagszintjét, hogy elősegítsük az erős gyökérnövekedést!
    3. Csak a legyökeresedést követően terheljük a gyepfelületet!
    4. Rendszeresen és gyakran nyírjuk, ne hagyjuk ki nyírást!
    5. Ne hagyjuk, hogy a lehullott levelek felhalmozódjanak az új gyepen!

Locsolás

Egy fű körülbelül 80%-a víz, ezen keresztül szállítja a tápanyagokat minden egyes sejthez. A felvett tápanyagok segítségével a növény gyökereket és hajtásokat növeszt, valamint a napfényt felhasználva saját energiatáplálékot készít. A vizet a növények gyökerei szívják fel a talajból és a levelek apró pórusain, sztómáin keresztül távozik.

Gyökerek és víz

Amikor a gyep a gyepiskolában növekszik, igazán hosszú, erős gyökereket fejleszt. A gyep kitermelésekor a gyepfelszedő gép a gyökerek nagy részét levágja és csak a felső 1-2 cm-ben található gyökerek maradnak meg. A fű rendkívül jól regenerálódik. A gyökerek viszonylag gyorsan visszanőnek, amint érintkezésbe kerülnek a kerti talajjal.

Amíg újra nem fejlődik a gyökértömeg a talajban, ezek a gyökerek nehezen találnak elegendő vizet az egész növény ellátásához. Éppen ezért létfontosságú, hogy biztosítsuk a víz szabad hozzáférhetőségét. Ez azt jelenti, hogy a gyep alatti talajnak soha nem szabad kiszáradnia. Még akkor sem, ha ez meleg időben napi kétszeri öntözést jelent.

Ezért azt javasoljuk, hogy az újonnan rakott gyepet igény szerint öntözzük. Ez azt jelenti, hogy az első héten naponta kétszer öntözzük meg. Aztán ha elkezdett gyökeresedni, fokozatosan, kb 4-6 hét alatt csökkenteni lehet heti kb. 2-3 alkalomra. Fontos tudni, hogy körülbelül két hétbe telhet, amíg a sekély gyökerek beágyazódnak.

Mi történik, ha a gyepszőnyeget nem öntözzük eléggé?

Röviden: meg fog halni. Ha nem gondozzuk a pázsitot, akkor zsugorodást tapasztalhatunk, és rések jelenhetnek meg a pázsit között. Látni fogjuk, hogy a levelek laposak és hajlékonyak lesznek, ahogy hervadnak. Elveszítik színüket, sárgává, majd barnává válnak. Valószínűleg a pázsit szélei halnak el először. Visszafordítható a folyamat? Néha – de sok időbe telik, amíg az új gyep visszanyeri esztétikus megjelenését és vitalitását. 

Gyep használhatósága

A gyepfelület azért sűrű, egyöntetű és tartós, mert a levelek gyorsan túlnőnek a sérüléseken. De egy újonnan rakott gyep minden energiáját a gyökerek növekedésére használja fel. Ha azelőtt használatba vesszük, játszunk, focizunk rajta, mint hogy jól legyökeresedjen, a gyepszőnyeg károsodni fog. A sérülések láthatóak lesznek, mert a levélfelület regenerálása ebben a sokkolt helyzetben – mint a gyep áttelepítés – nem tartozik a növény számára kiemelten fontos szempontok közé.

    • Mindig használjon egy nagyobb felületű deszkát, hogy szétterítse a súlyát, miközben átsétál a frissen fektetett gyepen (pl. kézi locsolás miatt)!
    • A gyep lerakása után az első 3 hétben ne használja a gyepfelületet!
    • Az első 3 hónapban kerülje a nagy forgalmat, hogy a gyep igazán jól legyökeresedjen!
    • Soha ne sétáljon az újonnan lefektetett gyepen, ha fagyos!

Fűnyírás

Miután a gyökerek fejlődésnek indultak és bejutnak a talajba, látni fogjuk, hogy a fű elkezd nőni, növekedni. Eljön a fűnyírás ideje. A nyírás többet jelent, mint hogy szép megjelenést biztosítson a felületnek. Arra ösztönzi a növényeket, hogy új leveleket neveljenek a gyep tövéből, így a gyep sűrű, tömött marad és jól elnyomja a gyomokat. A fűnyírás előtt néhány dolgot azonban érdemes ellenőrizni:

Hogyan gondozzuk a füvet

Elég erősen legyökeresedett a fű?

Azt biztos nem szeretnénk, ha a fűnyíró felhúzná az új gyeptekercseket. Tehát mielőtt elkezdjük a nyírást, ellenőrizzük, hogy kellően le van-e gyökeresedve a telepített gyepszőnyeg. Egyszerűen markoljunk bele a fűbe, és húzzuk felfelé. Ha nem tudjuk megemelni kezdhetjük a fűnyírást. Amennyiben laza és megemelkedik a gyepfelület, akkor várjon néhány napot, és teszteljünk újra. 

Tipp-topp állapotban van-e a fűnyíró?

Az eltompult fűnyíró pengék tépik a füvet, szaggatott nyílt sebet hagynak. A sebeken keresztül a betegségek könnyen bejutnak a növénybe, fertőzést okozhatnak. A sérült, elhalt fűszálvégek esztétikailag sem nyújtanak szép látványt és helyreállításuk is hosszú ideig tart.  A fűnyíró pengéjének makulátlanul tisztának és szuperélesnek kell lennie. A cél egy tiszta vágás, amely szinte azonnal gyógyul. 

Útmutató az új gyep nyírásához

Az új gyep lefektetésére fordított minden gond és odafigyelés hiába, ha az első fűnyírást helytelenül végezzük. A legfontosabb dolog, amire figyelni kell új gyep nyírásakor, a türelem. Időben kell elvégezni és fokozatosan kell elérni a vágási magasságot. Nem szabad egy menetben rövidre vágni, mert megterheli a gyepet és veszélyezteti egészségét. Az első vágás a pázsitot szebbé teszi, és arra ösztönzi, hogy minél több új hajtást növesszen.

    • A legelső vágásnál állítsa a fűnyírót a legmagasabb fokozatra, és csak a fű csúcsait távolítsa el. 
    • Válasszon olyan időpontot a nyírásra, amikor a fű száraz (ez ősszel nem könnyű, de kompromisszumot kell kötnie, és nyírnia kell akkor, amikor a fű enyhén nedves).
    • Győződjön meg arról, hogy a fűnyíró kése kifogástalan állapotban van, csak éles pengével kezdjen a fűnyírásnak.
    • A nyesedéket mindig távolítsa el a fiatal gyepről. 

A második és az azt követő nyírások alkalmával mindig figyeljünk arra, hogy a fűszálak max. 25-30%-át nyírjuk le egy menetben. A zöldtömeg a növény erőműve. Ha a gyep levéltömegéből egy nagy részt eltávolítunk, vészesen lecsökken az energia raktára. Túléli, de a gyepminőség tekintetében következményekkel járhat.

Tápanyag ellátás

Remélhetőleg még a gyepfektetés előtt gondolt a tápanyag feltöltésre és kijuttatott foszfor hangsúlyos gyeptrágyát. Ha nem, még nem késő alkalmazni. Ilyen esetben a talajba gereblyézés helyett óvatosan ki kell szórni a gyep felületére öntözés előtt. A kezdeti tápanyag ellátáshoz történő gyeptrágya vásárlásnál válasszunk olyat, ami sok foszfort és káliumot tartalmaz, hogy segítse a növények anyagcseréjét.
Az EUROGREEN Basic Start tartalmazza a kezdeti növekedéshez szükséges összes tápanyagot, foszfor (P) tartalma serkenti a gyökeresedést. Ezzel valóban jól beindítható a gyep fejlődése, biztonságot ad a gyepfektetés sikerére és sokkal könnyebbé teszi a gyep további karbantartását.

Általános higiénia és rend

Az új gyepnek sok napfényre van szüksége ahhoz, hogy a növények energiát termeljenek. Jó szellőzésre is szüksége van, hogy ne alakuljanak ki gombás betegségek. Az őszi levelek takarása okozza a legnagyobb károkat a gyep növekedésében, ezt követik a játékok és a bútorok. Törekedjen arra, hogy a pázsit felületét a lehető leghosszabb ideig tisztán tartsa. További hasznos tanácsokat talál a gyepgondozásról az EUROGREEN gyepszőnyeg termesztő cég oldalán.