Ózongenerátor sárga

Egy ózonos fertőtlenítő berendezés kitűnő eszköz a lakás, illetve autó teljeskörű szagtalanítására, fertőtlenítésére és a különböző vírusok, mikroorganizmusok elpusztítására. Járványidőszakban a rendszeres használata különösen ajánlott, hiszen könnyen megelőzhetők a betegségek kialakulása, vagy továbbterjedése a család többi tagjára. Az eljárás abszolút vegyszermentes és környezetbarát, ráadásul az ózon gáz halmazállapotának köszönhetően olyan helyekre is könnyen elér, ahová a hagyományos fertőtlenítő eszközök és vegyszerek nem jutnak el, úgy hogy közben nem károsítja a berendezési tárgyakat.

A fertőtlenítés során nemcsak a látható kórokozóktól szabadulhatunk meg, hanem a különböző tárgyakon, bútorokon, szőnyegekben, valamint a levegőben megtelepedő betolakodóktól is. Ezzel meggyőződhetünk arról, hogy családtagjaink számára megfelelően higiénikus környezetet biztosítunk.
Nem meglepő tehát, hogy egyre több háztartásban használják a mobil ózongenerátorokat. Használatuk gyors és egyszerű, de vajon biztonságos is?

Hatékony és megbízható fertőtlenítés

Az ózon egy 3 atomból álló oxigénmolekula, egy erős oxidálószer, amely az élő szöveteket támadja. Megbontja a vírusok, baktériumok sejthártyáját, a szerves molekulaláncokat feldarabolja és elpusztítja azokat. 50x erősebb hatóanyag a klórtól, így egy nagyon kíméletlen fertőtlenítő megoldás a mikroorganizmusokkal szemben. Japán kutatók kimutatták, hogy az ózon már kis koncentrációban is csökkenti a koronavírus átterjedését, míg magas 1-6 ppm közötti ózonkoncentrációban hatásosan semlegesíti. Az EU által elfogadott határérték 2,34 ppm, amely felett már megfelelő a fertőtlenítés. Ez a koncentrált ózonmennyiség egy kereskedelmi forgalomban kapható 5 000 mg/órás ózongenerátorral, 35 m2 területen, 105 m3 légtérben 30-45 perc alatt érhető el.

Veszélyes az ózon?

Röviden: igen. Az ózon magas koncentrációban és hosszú ideig belélegezve az emberi és állati szervezetre is egyaránt káros. Ha több órán keresztül lélegzünk be olyan levegőt, amiben az ózon koncentrációja meghaladja a 0,05 ppm-et tüdőirritációt, légzési nehézségeket és maradandó tüdőkárosodást tapasztalhatunk. Emiatt ózongenerátorok használata közben fontos néhány alapszabályt betartani, hogy az egészségkárosodás teljes mértékben elkerüljük.

Tisztítja a levegőt

Mire ügyeljünk használat előtt, után?

Az ózongáz tehát egy széles körben alkalmazható, hatékony anyag, de nem árt vele vigyázni. Minden organizmus számára mérgező, az emberi szervezetre káros, nagy mennyiségben tüdőirritációt okoz.
Az ózon kezelés nem igényel különösebb előkészületet vagy a helyiség kipakolását, de fontos, hogy kezelés előtt tartsunk be bizonyos szabályokat és a használati útmutatóban előírt ideig használjuk a készülékeket. Az ózonos tisztítás rövid ideig tart, hatása viszont sokáig érezhető!
Az ózonkezelés 4 lépése:

Ózongenerátor előnyei

Mi mindenre jó még az ózongenerátor?

A hagyományos vegyszerekkel ellentétben a mikroorganizmusok nem tudnak az ózonnal szemben immunitást felépíteni, éppen ezért a penészgombák elleni küzdelemben a leghatékonyabb módszernek az ózongenerátor használata bizonyul. A látható penész a folyékony vegyszerekkel könnyen elpusztítható, ám a szétszóródott spórákat lehetetlen minden tárgy felületén, a falakon, bútorokon megszüntetni, az életben maradt spórák pedig így gyorsan újra elszaporodhatnak. Az ózon a levegőből és a helyiség minden pontjából kíméletlenül írtja ki a penészgomba spóráit, ezáltal megakadályozva azok szaporodását és megszüntetve a penészgomba spórák egészségre gyakorolt káros hatását.

Azonban nemcsak a penészgomba spórája allergizálhat. A lakásban szálló pollenek, tisztítószer maradványok és a poratka ürülékében található fehérje is kiválthat kínzó tüneteket. A hagyományos takarítás és porszívózás önmagában nem szünteti meg az allergiát okozó mikro méretű részecskéket, sőt a legtöbb esetben csak újra belekeveri a levegőbe, a kívánttal ellentétes hatást eredményezve. Ezzel szemben az ózonos légtisztítás lebontja és semlegesíti az allergéneket a különböző felületeken, valamint nagy mértékben csökkenti a kárpitokban, szőnyegekben, ágyneműben megbúvó poratkák számát is.

Ózonlap csere

Egy másik gyakori problémára, az ágyi poloskákkal szemben is megoldást nyújthat egy nagy teljesítményű ózongenerátor. Ezek az élősködők a falrepedésekben húzzák meg magukat és csak éjszaka bújnak elő, ha gazdatestre találnak. Az ózon nagy koncentrációban, rendszeres használat mellett képes kiirtani az ágyi poloskát. Az autó klímarendszere és utastere egyaránt fertőtleníthető ózongenerátorral. Klímaszezonban és vírusos időszakban javasolt a gépjárművek fertőtlenítése, egy saját eszközzel ez akár naponta megismételhető. A klímatisztítás lépéseiről itt talál bővebb leírást.

Ózongenerátor autóba

Kifogástalan légkör otthonunk védelmében

Az ózonos fertőtlenítő berendezés rendkívül hasznos eleme minden háztartásnak. Amellett, hogy rövid időn belül kórokozóktól mentes, steril környezetet tudunk kialakítani otthonunkban, szagtalanításra is kiválóan használható. Nemcsak a szemmel látható penészfoltokat, hanem a bútorokon megtelepedett és a légkörben keringő mikrobákat is könnyen eltávolíthatjuk, ezzel akár az újszülött babáknak, vagy orvosi beavatkozáson átesett szeretteinknek is megfelelően higiénikus otthont biztosítva.

Ózongenerátor konyhában
Egyik nagy előnye az ózonnak, más fertőtlenítőszerekkel szemben, hogy nem hagy hátra egészségre káros, maró anyagokat, hanem rövid időn belül tiszta oxigénné bomlik. Azonban a vírusmembránokhoz hasonlóan a tüdőhólyagocskák sejtjeinek membránja is érzékeny, így akár már alacsony ózonkoncentrációtól is könnyen károsodhat. Éppen ezért fontos, hogy a készüléket a fertőtlenítő eljárások során körültekintően alkalmazzuk, figyelmesen betartva a használati útmutatóban szereplő utasításokat.