Tudatos vásárlók teszt Ilyenkor beindul a keresés, és szembesülünk azzal, hogy a kínálat óriási, az extra funkciók elárasztanak, az ár-érték arányt nehéz kihámozni a sok információból. Az összehasonlító tesztek kínálata is együtt növekszik a termékválasztékkal, érdemes megnézni, hogy valóban gyártótól független tesztet dobott-e fel a kereső. Egyedülállók ebben a Tudatos Vásárlók Egyesülete Terméktesztjei, amelyek az elmúlt több mint két évtizedben közel 100 termék- és szolgáltatás csoportra bővültek. A tesztelés hátterét a nemzetközi ICRT (International Consumer Research & Testing) hálózata nyújtja, így sokkal több információval áll a tudatos döntést hozó vásárlók rendelkezésére. 

Tudatos vásárlók Egyesülete terméktesztek feliratkozás

Matrac tesztelő gép
ICRT matrac teszt labor 

Az ICRT egy 1990-ben Nagy Britanniában alakult non-profit szervezet. Ma a hálózatnak 37 tagszervezete van 35 különböző országban, havonta közel 25 millió fogyasztóhoz jutnak el világszerte.

Az ICRT tesztek:

    • reklámmentesek, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenek.
    • egységesen kidolgozott módszertan és szempontrendszer alapján készülnek.
    • hiteles és máshonnan el nem érhető információval látják el a fogyasztókat.

Matrac teszt gerincvizsgálatICRT matrac teszt labor 

Amit az interneten ingyenesen megtalálhatunk „tesztek” kereséssel, azok legtöbbször összehasonlító oldalak eredményei, vagy legfeljebb elkötelezett, segítőkész felhasználók beszámolói a saját tapasztalatukról, de semmiképp sem standard, egységes módszertan alapján végzett tesztek. Szintén ezen címszó alatt találhatunk még gyártók által szponzorált beszámolókat, amelyek függetlensége megkérdőjelezhető. Ezekkel szemben az ICRT háttér biztosítja, hogy valóban független, és szakszerű összehasonlítás után alakuljon ki egy rangsor a termékek között.

Okosóra teszt
ICRT okosóra teszt

Az ICRT körében évente több mint 50 nagy és számos kisebb teszt készül, több ezer cikkelemmel, közel 60 akkreditált laboratóriumban. Már azt is alapos elemző munka előzi meg, hogy mely termékcsoportokat vessék alá a tesztelési folyamatnak: a legnépszerűbb, legszükségesebb vagy a legszélesebb körben használt termékek élveznek előnyt. A tesztelési folyamat során nemzetközi standardokat vesznek alapul, melyek egységes összehasonlítási alapot biztosítanak. A termékeket nem a gyártóktól szerzik be, hanem véletlenszerűen kiválasztott kereskedésekből, így biztosítva, hogy nem egy tökéletes bemutató darab kerül be, hanem pontosan az, ami bármelyikünk háztartásában előfordulhat, ha megveszi azt egy boltban. Fogyasztói véleményeket jellemzően nem építenek be a folyamatba, hogy minél objektívebb körkép szülessen.
Rendszeresen bebizonyosodik a terméktesztek során, hogy a legdrágább termékek nem feltétlenül a legjobbak. Mint ahogy az is, hogy egy márkán belül is akad jól és rosszul teljesítő verzió, tehát még egy népszerű márkához tartozó áru leemelése a polcról sem garancia arra, hogy elégedettek leszünk. De az sem mindegy, hogy mekkora lesz a villanyszámlánk egy-egy termék beszerzését követően, ezért érdemes a termékek fenntartására vagy járulékos költségeire is gondolni még időben. 

OkosóraICRT okosóra teszt

Konyhai sütő teszt megrendelhető

Mindezeket a Tudatos Vásárló Terméktesztek figyelembe veszik, összesítik és rangsorolják. És mivel magas költségvetésű mérésekről van szó, egyedi díjszabással vagy éves előfizetéssel érhetők el az érdeklődők számára. Így ha felújítás vagy költözés előtt állunk, remek megoldás lehet előfizetnünk ezekre az objektív és gyártóktól független Terméktesztekre, hogy valóban tudatos döntést hozhassunk. 

Tudatos Vásárló tesztICRT kávéfőző teszt