A kiskerteknek rengeteg előnye van. Leginkább az, hogy jóval kevesebb karbantartást igényelnek, miközben lenyűgözően szépek is lehetnek. Bőséges lehetőséget adnak a kreativitásunk kiélésére, ráadásul kisebb helyen koncentráltabban érvényesül a látvány, legyen szó bútorokról, elrendezésről vagy a színes kiegészítőkről. 

1. Függesztett bútorokkal teret nyerhetünk

Függőfotel előnyei kertben
Kép: Tim Young

Kerttervezők is javasolják, hogy ha felfüggesztett ülőbútorokat - függőfotelt, vagy függőágyat - alkalmazunk, akkor azzal a nagyobb alapterület illúzióját érhetjük el. A belső terekben elhelyezett lebegő bútorok is szintén ezzel a céllal kerülnek fel a falra. További előnye egy függesztett széknek, hogy könnyebb alatta takarítani, söprögetni. Ha a bútorok tartószerkezetét el tudjuk rejteni, akkor tényleg olyan érzésünk lesz mintha csak lebegnénk a zöld környezetben :) 

2. Ha kicsi a kert, akkor is hozzuk ki belőle a maximumot!

Kiskert tökéletesen berendezve
Kép: Colin Poole

Ez a kert három egységből áll. Világos és sötét tónusú egységek váltják egymást. A multifunkciós felhasználás miatt a tér nagyobbnak érezhető. A legfelső szinten terasz található, amely a reggeli napsütésből kap többet. A társasági élethez kialakított központi ülősarok és az alsó fedélzet egy vízi funkcióval egészül ki. A záróegység pedig a berendezett fészer az esősebb napokra. 

3. Teremtsünk magasságérzetet növények ültetésével!

Magas növényeket ültessünk kiskertbe
Kép: Tim Young

A kiskert berendezésénél érdemes figyelnünk a magassággal való játékra, ezáltal felfelé "nyújtjuk" a teret, ami szintén nagyobbnak fog mutatkozni. Ültessünk gyorsan növő karcsú növényeket, díszfüveket, futónövényeket, amelyek hajtásait irányítsuk felfelé. Használhatunk hosszúkás, magas kaspókat és növénytartókat is. 

4. Gondolkodjunk új szintek kialakításában!

Alakítsunk ki szinteket a kertben
Kép: David Giles

A szintek kialakítása történhet pozitív és negatív irányba is. A cél, a változatos formák kialakítása és a dinamikus megjelenés. Az egyes szinteken más és más perspektívából láthatjuk a kertet. Legyen szó egy süllyesztett teraszról vagy egy megemelt füves területről, a cél a változatos felület. A párkányok és a lépcsők segítenek kinyitni a teret, további helyeket adva növények beültetésére  vagy vendégváró padozat kialakítására, ahová a kültéri bútorokat helyezhetjük. 

5. Egy helytakarékos ötlet a falra szerelhető kerti bár

lenyitható kerti bárszekrény fából
Kép: Tim Young

A helytakarékos, falra szerelhető bárpultnak köszönhetően még egy egészen apró kert is vonzóvá tehető ezzel a barátságos kis bútordarabbal. Ez a fali bárszekrény nem csak a tárolásért felel, de a lehajtható felületére pakolni és tálalni is lehet. Egyszerű és nagyszerű ötlet. Estére pedig a bárszekrényünkre akasztott fényfüzér mellett az italokat sem fogjuk mellé tölteni :)