Ha esetleg kint vannak a balkonon, vagy a kertben a tavasszal kirakott kedvencei pl.: Leander ( Nerium oleander ), Törzses pálmaliliom (Yucca elephantipes) gondoskodjon számukra megfelelő telelőhelyről. A leander kevésbé igényes növény, nem árt neki a huzat, kevesebb gondozással is beéri. Elhelyezhető hűvös teraszon, vagy verandán. Ha nincs elegendő hely számára, szedhetünk róla dugványt, amit vízben, vagy homokban meggyökereztethetünk. Az így kapott növényt kisebb cserépben tudjuk tovább nevelni, ezáltal kevesebb helyet foglal. Télen ne adjunk neki tápoldatot.

Ideális számára ebben az időszakban az 5-7 C, de -3 C-ot eltűrheti. A törzses pálmaliliom, vagy ismertebb nevén óriás jukka az átlagos szobahőmérsékletet kedveli. 10-12 C-on teleltethető, ilyenkor ritkábban is öntözzük. Fényigényes, de a fényszegényebb körülményeket is elviseli. Különösebben nem vízigényes, eltűri a gondatlan tartást, az átmeneti kiszáradást is. Természetesen a felsoroltakon kívül a többi fagyra érzékeny edényes, cserepes dísznövényünket is ajánlott védett helyre vinni.

Aktuális: metszés

A gyümölcstermő növények metszéséről: eljött a lombhullatók nyugalmi időszaka. Időszerű a fás metszések végzése. Ezt a munkát lombhullástól rügyfakadásig -5 C feletti hőmérsékleten lehet végezni.
Miért fontos a metszés a gyümölcsfáknál? Mert lehetővé teszi a könnyebb kezelhetőséget (pl.: növényvédelem, szedés), ezen kívül ezzel a művelettel tartjuk fenn az egyensúlyt a terméshozam (generatív rész), és a hajtásnövekedés (vegetatív rész) között. Így érjük el, hogy évről évre megfelelő mennyiségű, és minőségű termést kapjunk.

Mivel a bogyósok korán fakadnak és kevésbé érzékenyek a fagyokra célszerű velük kezdeni a munkát, mert rügyfakadás után apró hajtásaik nagyon érzékenyek, és könnyen kárt tehetünk bennük. Most végezzük a ribiszke és a köszméte ritkító metszését, és a málna, szeder letermett vesszőinek eltávolítását. A többi gyümölcs fás metszéséhez kedvezőbb a rügyfakadás előtti, kora tavaszi időszak (kivéve: csonthéjasok, melyeket növényvédelmi okok miatt rügyfakadás után, virágzás előtt érdemes metszeni). Akkor már jól látszik, hogy a tél megpróbáltatásai milyen hatással voltak a növényekre. Az esetleges fagykárok és sérülések mértékének megfelelően kell végezni a metszést.

Kosztolányi Attila - kertészmérnök hallgató

SD Kertépítés és lakberendezés

www.s-d.hu