Hogyan tudjuk javunkra fordítani a jelentkező téli fáradtságot, a tipikus téli betegségeket szelíd módszerekkel megelőzni, vagy legyűrni, érteni, mi zajlik a felszín alatt és miként függnek össze a testet erősítő praktikák lelki egyensúlyunkkal? Milyen forrásokból kaphatunk erőre, hogy lényünk, életünk ebben az időszakban is egységben és egyensúlyban maradhasson? Mindezekről értekezünk ebben a cikkben, és egyúttal Boldog Új Évet Kívánunk mindenkinek!

Alapelvekről

Az eredeti feng shui egyetemes elvekre épül. Az egész világ használta régen ezeket az elveket, amikor a természethez és a kozmikus, valamint földi törvényekhez igazodott. A ma embere is e törvények hatása alatt él, még ha nem is veszi észre, vagy öntudatlanul alkalmazza is őket. A kínai kultúra bölcsei hosszú időn át, tudatosan foglalkoztak a chi, a yang és yin, valamint az öt elemi energia mibenlétével, azután erre a fogalomrendszerre épült föl a hagyományos kínai orvoslás, a feng shui, a gasztronómia, a harcművészetek, festészet, zeneművészet, politika, vagyis az egész kínai kultúra.

A yang és a yin törvénye az ellentétek egyensúlyáról szól, általános érvényű elv, melynek szemléletében 

jobban megérthetjük önmagunkat, kapcsolatainkat, környezetünket, és még a térhez való viszonyunk is izgalmasabbá válik. Yang és yin mindig egymás mellett létezik, és folyamatosan táplálja, vagy kergeti, váltja egymást. Egyik átalakul a másikba, vagy éppen egymás ellen támad. Azután egyensúly alakul ki közöttük. Ez a folytonos változás életünk minden területén jelentkezik. Ennek szellemében foglalkozunk most az évszakokkal, azok közül az épp aktuálissal, a téllel. A hagyományos kínai orvoslás sokat ad a megelőzésre. Helyes életmóddal, a yang és yin viszonyokhoz való alkalmazkodással testi-lelki egyensúlyunk megőrizhető, vagy helyre állítható.

Tél: a pihenés ideje

A télről elmondhatjuk, hogy hideg, visszahúzódó, szürke, sötét, sokszor zimankós, fagyos, nedves, csapadékos, más szóval: nagyon yines. (Yangos ellenpólusa a száraz, meleg, tikkasztó, forró, világos, fényes nyár.) A yines állapot passzivitásra hajlamosít. Ez az időszak a csökkentett munkatempó, a visszahúzódás, a világtól való elvonulás, a doromboló kályha melletti szunyókálás, és a hibernálás ideje. Kellene, hogy legyen. Csakhogy a mi kultúránkban ez „az év végi zárás”, az ünnepi hajsza, az iskolai számonkérések, a vizsgák és az aktív rohangászás ideje. A ma embere tehát nem éppen alkalmazkodik, inkább dacol, és farkasszemmel néz szembe ezzel a világunkat átszövő, yines állapottal. Ebből aztán feszültség, idegesség, hiszti, és betegség jön létre.

A tél betegségei

A testi tünetek a láthatatlan szintekről indulnak el. A helytelen gondolkodás, a helytelenül kezelt érzelmek, és a helytelen életmód kiindulópontjai a betegségeknek. A nátha, influenza a mi téli nyavalyáink, és úgy tudjuk, hogy a hideg miatt állnak be, és tipornak végig a népeken. Igen, ez is lehet oka, de mögötte, a mélyen másvalami rejlik. Mikor valaki legyengül, köhög, tüsszög, fejfájós, lázas, akkor nem megy emberek közé, hiszen fertőz, és rosszul van.

Betegségének hangjai ezt üzenik a világnak: „Elegem van!”, „Túl sokat nyeltem már, idő kell, hogy meg isemésszem a dolgokat!”, „Szorongok, mert nem mondhatom el, amit érzek, gondolok!”, „Légy szíves, hagyj magamra!”, „Egyedüllétre van szükségem!” Így harcolja ki magának az emberi szervezet a jól megérdemelt, egész éves hajsza utáni szükségszerű nyugalmat néhány lopott napra, vagy akár egy egész hétre. Saját egyensúlyunk megtalálása egyrészt az időszakhoz való alkalmazkodásban, másrészt a télhez illő, ámde yangos energiát hordozó praktikák alkalmazásában, vagyis az egyensúlyteremtésben rejlik.

1. Alkalmazkodás

Pihenés
A nagyon yines időszakhoz való alkalmazkodás rejtélye, hogy tudatosan szüneteket iktatunk be mindennapjainkba. A szünet tartozékai: csönd, kellemes semmittevés, alvás, pihenés.

Erre legalább kétnaponta érdemes sort kerítenünk, és ez valóban arról szóljon, hogy könyv, TV, újság, zene és emberek nélkül, csak úgy, magunkban vagyunk félórácskát-órácskát. Ki mennyit adni tud magának. A szendergés, a „csak úgy vagyok” állapot igazodik a yin időszakhoz, és eleget tesz a téli pihenés utáni természetes igényünknek.

2. Egyensúlyteremtés

Még egyszer: ha egészségben, egyensúlyban szeretnénk maradni, egyrészt érdemes alkalmazkodnunk a jelen állapothoz, másrészt a yines dominanciát yangosabb pólusaival kiegészíteni. Ilyen, a yines hatásokkal ellentétes, egyensúly-teremtő praktikák következnek most sorban.

Fürdőzés
Odakint hideg, ücsörgünk a forró vízben, aki először van itt, kicsit zavartan néz, hiszen fölöttünk a szabad ég, de ebbe bizony nem lehet belebetegedni, olyannyira jó! Átfutunk a másik medencébe, gőzölgünk közben, igen, ez télen a legjobb, kérem, próbálják ki a szabadtéri forró fürdőzést. Igazi, yangos megközelítése a télnek, eredménye: irtó jó közérzet, selymes bőr, kócos haj és gyermekien csillogó, megtisztult szemek. A forró fürdő még a csontokat is fölmelegíti.

Szauna
Ó, a szauna! Veszettül „yangos”, a tél minden hidegének ellentéte, az élménybe szinte bele lehet gebedni, és a langyos víz, majd utána a jéghideg ismét azt az elementáris, ujjongó érzést adja vissza a testnek, elmének, léleknek, hogy élsz, fiam, és de jó, hogy élsz! Ajánlott mindenkinek, kinek érrendszere, szíve egészséges.

Illatos fürdőkád
És ha nincs mód szaunázni? Ha nem tudok elmenni valamiért az ominózus szabadtéri, vagy fedett fürdőbe? Először is: mindenképp próbáljuk meg, hátha összejön. Elszakadni a megszokott környezettől, kiszakadni a napi gondokból: ez a fürdőzés lényege, és a yang-yin elv által emlegetett bölcs változást adja vissza az életünkbe. Ha minden kötél szakad, s mégsincs módunk így változtatni, akkor ott az illatos fürdő. A narancs, vagy fahéj, szegfűszeg, rózsa, geránium illóolajokat kevés tejjel keverjük el, hogy ne csupán elpárologjanak, hanem a tej, mint segédanyag segítségével a bőrünkbe is felszívódjon belőlük valamennyi. Tegyünk a fürdővízbe pár kanál tengeri sót is, ez „kihúzza” a fáradtságot a pórusokból.

Zuhanyozás
Van, aki utál elfeküdni a forró vízben. Ilyenkor is marad mód arra, hogy a Nagy Téli Tisztulást naponta megejtsük, és ez a váltott vizes zuhany. Kezdjük meleg vízzel: - a jobb bokánál, és a láb belső felén, lentről fölfele haladjunk végig - majd a combtőnél fordítsuk a vízsugarat a külső részre, és a combtól a bokáig haladjunk lefele. Miután ezt párszor végigvittük, térjünk át a bal bokánkra. - Lentről fölfele, bentről-kifele. Ezután a jobb vállhoz térjünk, és a kar belső felén haladjunk végig lefele a tenyérig, majd a kézhátunktól a kar külső felén fel a vállig Itt is tegyünk néhány kört, majd térjünk át a bal karunkra. - Miután a karunk-lábunk energiáját imígyen jól beüzemeltük, a törzs következik, mégpedig hátulról előre, tehát a fenékrésztől a nyak felé, majd a törzsön lefelé. Kicsit komplikáltnak hangzik, de igazán frissítő, megújító a hatása, különösen, ha váltott vízzel végezzük. Ez a zuhanyzási mód nemcsak télen, hanem minden időszakban frissítő, vérpezsdítő hatású.

Masszázs
Nem térek ki a masszázs jótékony hatásaira, hisz mindannyian tudjuk, mennyire jót tesz, különösen a télies időszakban.

Mozgás
A tél sportjai, melyek tiszta, egészséges levegőjű környezetben zajlanak, megújítják és feltöltik lényünket. A sétától a korcsolyázáson és kocogáson át a síelésig, snowboardig, attól függően, hogy mire van módunk, érdemes évről-évre időt szánnunk e mozgásformák valamelyikére, hiszen a tiszta levegő sok-sok éltető chi-t hordoz, és a mély légzés szinte átmossa a poros szervezetet, és az immunrendszernek jókora feltöltést ad. Mivel ezek a mozgásformák igazodnak az időszak adottságaihoz, ugyanakkor a yin hatás ellentétét képviselik, segítenek bennünket, hogy visszakapcsolódjunk a föld és a kozmosz erőihez, a teremtéshez. A nagy hegyek között milyen jó látni, hogy milyen parányi vagyok a világban. És milyen jó tudni, hogy része vagyok ennek a világnak, értékes az életem, és érdemes élnem. Egy félnapos aktív mozgás ezeket az alaphangokat szólaltatja meg bennünk.

Ételek
Az ételek yangos, vagy yines hatását termikus állapotuk szerint, vagy eredeti adottságaik alapján különböztetjük meg. E szerint egy étel, vagy alapanyag lehet: meleg, forró, frissítő, hűtő, és semleges hatású. Emellett az öt elemi energia szerint soroljuk be őket fa, tűz, föld, fém és víz energiákat hordozó alapanyagok léteznek. Télen a szervezetnek főként a meleg, a forró és a semleges hatású ételekre van szüksége, az elemi energiák szintjén pedig leginkább a tűzre és a földre. A népszokás erre az időszakra bölcsen előtérbe helyezi azokat az étkeket, amelyek a főzés, a fűszerezés, vagy saját alapenergiájuk által kellő hőt közvetítenek, azaz yangosak, és tűz elemmel telítettek.

Yangos, és melegítő, illetve sok Tűz energiát hordozó italok-ételek: a tea, forralt bor, káposzta-, sárgaborsó-, bab-, lencseleves és főzelék, borleves, sült gesztenye, héjában sült krumpli, fokhagymás pirítós, rántott zöldségek, rántott hal, borban párolt húsok, sültek, grillezett étkek, töltött káposzta, rakott egytálak, fondü, stb.

Kiegyensúlyozó, föld energiájú és semleges ételek pl.: a gabonakásák, természetes erjesztésű savanyú káposzta, a gabonafélék (árpa, rizs, köles, kukorica, kenyér), burgonyás ételek, olajos magvak, aszalt gyümölcsök, tofu, és a zöldségleves. Ha ételeink elkészítésénél a jól bevált lassú tűzön való párolást, főzést alkalmazzuk, akkor egyrészt kíméletesen járunk el a tápanyagok szempontjából, másrészt a tűz energiával fokozatosan töltődik fel az adott étel. Jó példa erre a közkedvelt ünnepi töltött káposzta, illetve a sólet. Mindkettőt hosszasan, lehetőleg föld energiával bebugyolálva, azaz kerámia edényben érdemes elkészítenünk, és minél tovább főzzük, annál harmonikusabb, erősebb íz- és termikus hatást érünk el.


Gyógyító étkek
Ha megfáztunk, fordulhatunk a jól bevált népi receptekhez. Emellett a homeopátiás szerek azok, amelyek segítik a szervezet öngyógyító törekvéseit, és energiájuk által hozzá járulnak ahhoz, hogy a testünkben keletkezett hiányok, vagy energia blokkok, eltömítődések feloldódjanak. A gyógyszeripar termékei sokkal durvábban szólnak bele a gyógyulás folyamatába, persze, ha szükség van rá, akkor nem lehet ezeket se mellőzni. Mint már említettük, a hagyományos kínai orvoslás sokkal többet ad a megelőzésre, ezért most néhány egyszerű receptet mutatok be, amelyek a megelőzést segítik. A recepteket az elemek sorrendjében állítottam össze, úgy, ahogy azt a makrobiotika ajánlja. Mivel minden alapanyag besorolható valamely elemi energiához, ha igazán tápláló ételt szeretnénk, akkor jó, ha az elemek építő, egymást követő sorrendjét használjuk. Amilyen elemmel fejezzük be az elkészítést, olyan dominanciájú lesz az ételünk.

Egészség-saláta
Hozzávalók 1 személyre:
1-2 db. savanykás alma /Fa
1 db. citrom /Fa
1 kicsi nyers cékla /Föld
1-2 evőkanál méz /Föld

Elkészítés
Hámozzuk meg, majd reszeljük finomra az almát. Facsarjuk rá a citromlevet. Hámozzuk meg, és reszeljük hozzá a céklát. Kis fakanállal jól keverjük össze, majd csurgassunk rá egy kis mézet. Nem muszáj állni hagynunk, rögtön fogyaszthatjuk reggelire, tízóraira, uzsonnára. Igen jó vérképző, segíti a legnemesebb szerveinket (szívet, májat, vesét).

Fontos, hogy ne éhgyomorra, hanem egy kis csésze forró tea elfogyasztása után együk. A meleg, forró italok ugyanis beindítják a gyomorműködést, és felkészítik a tápanyagok fogadására. Jó, ha a teázástól eltelik legalább 20 perc, ez alatt kényelmesen elkészíthetjük a salátát. Előfordulhat, hogy önmagában ez a saláta kevésnek bizonyul reggelire, ekkor pl. egy kis gabonakását ehetünk. Hogy mért nem müzlit?

Mert az nem tartalmaz elegendő hőt, illetve nehezebben emészthető. Télen a müzlihez illő hideg joghurt, kefir se nagyon javallott, hiszen testünk középponti részét lehűtik, így fölösleges munkát adnak a szervezetnek, és lehetőséget a betegségek megjelenésének.

Gabonakása

Egy kisebb lábosba töltsünk vizet (Víz), majd tegyük föl melegedni. Amikor langyos, szórjunk bele búzapelyhet (Fa). Hagyjuk fölforrni (Tűz), míg a szemek kibomlanak. Adjunk hozzá mazsolát, vagy aszalt szilvát, vagy aszalt sárgabarackot, esetleg banánt, de a banánnal csak 1-2 percig főzzük. Tegyünk bele egy kis vajat, vagy ghít, majd húzzuk félre a tűzről, és szórjunk bele egy kis mogyorót, vagy napraforgómagot, vagy diót, illetve egy pici mézet és fahéjat (mindegyik a Föld elemhez tartozik). Erősítő, kiegyensúlyozó hatása van, és sokféleképpen tudjuk variálni, pl. főzhetünk bele a búzapehely után almát, körtét.

Készíthetjük zabpehelyből, de ekkor legelőször a lábosba szórjuk bele a zabpelyhet (Fém), majd öntsük fel vízzel (Víz), esetleg tegyünk hozzá reszelt citromhéjat (Fa), és azután ízlésünk szerint a többi alapanyagot. A rozspehely tűz energiát hordoz, ezért ha ebből készítjük, akkor előbb kezdjük azzal, hogy vizet forralunk, majd a forró vízbe (Tűz) szórjuk bele a rozspelyhet, és folytassuk a Föld energiájú komponensekkel.

Nagyon erősítő, légutakat tisztító hatása van a kukoricakásának, amelynek légutakat tisztító hatása van, és amelyet sós formájában sokféle hozzá valóval társíthatunk (sajt, juhtúró, párolt zöldségek, gomba), ekkor igen jó hozzá a savanyú káposztasaláta, vagy a fekete retek. Édes formájában dióval, mézzel, mákkal ehetjük, fahéjjal megszórva. A következő saláták ugyancsak a máj- és epeműködést szabályozzák, emellett salaktalanító, és ellenálló képességet fokozó hatásúak.

Fekete retek saláta
Hozzávalók
Olíva olaj, (kb. egy evőkanálnyi), fekete retek, lila hagyma, citrom.
Tegyük egy edénybe az olajat (Föld), reszeljük meg a retket (Fém), keverjük el az olajjal, majd vágjuk apróra a lila hagymát (Fém), keverjük össze őket, kicsit sózzuk meg (Víz), és csurgassunk rá egy pici citromlevet (Fa).

Savanyú káposztasaláta
Vágjuk apróra a savanyú káposztát (Föld), keverjünk hozzá egy kis olíva-, vagy hidegen sajtolt olajat (Föld), fölszeletelt, vagy kockára vágott lila hagymát (Fém), esetleg egy kis kakukkfüvet (Fém).

Betegség esetén
Ha megbetegedtünk, akkor legelőször hagyjunk el mindenféle állati eredetű táplálékot az étrendünkből. Nemcsak a húst, hanem a tejtermékeket is iktassuk ki, mert ezek igen jó táptalajul szolgálnak a baktériumoknak, és növelik a gyulladást. Hagyjuk el a cukorfogyasztást is, sőt, a mézzel is bánjunk nagyon óvatosan! A cukor ugyanis elnyomja az immunrendszer működését. Ha nyaktól fölfele alakult ki a betegség, akkor segíti a gyógyulást a mozgás, torna. Ám ha az egész testünkben érezzük a megfázást, akkor inkább az ágynyugalom, pihenés javallott, és semmi megerőltetőt ne végezzünk.
Segítenek még a következők:

Tea
Igyunk minél több meleg teát. Torokfájás esetén igen jó a zsálya és a kakukkfű; hasznos a fahéj – kardamom – gyömbér – szegfűszeg – szerecsendió - narancshéj komponensű tea; az édeskömény – édesgyökér – cickafark - kamilla a gyomornak is kedvez; a csalán, a csipkebogyó az immunrendszert erősíti; a mezei zsurló a vesére és a húgyutakra hat jótékonyan.

Zöldségleves
A lassú tűzön, sokféle zöldségből készített leves bármikor, de különösen betegség, lábadozás idején igen hasznos. Úgy mossa át a szervezetet, hogy közben feltölti éltető chivel.

Kompótok
A meleg kompótok kímélő, és gyógyító hatásúak. Ha az elemek sorrendjében szeretnénk megfőzni, akkor így járjunk el:

Almakompót
Tegyünk föl vizet melegedni (Víz), hámozzuk meg az almát (Fa), és fölszeletelve tegyük a vízbe, majd csurgassunk bele egy kis citromlevet (Fa), forraljuk fel (Tűz), közben tegyünk bele mazsolát (Föld), és ha vegyesen készítjük, körtét (Föld). Szórjuk meg fahéjjal. A mazsola édes ízt ad neki, így nem kell bele se cukor, se méz.

Mit hagyjunk ki a téli étrendből?
- Első sorban az önmagában fogyasztott, nyers zöldség- és gyümölcssalátákat. Ezek ugyanis nyárra való étkek, amelyek a szervezetet lehűtik.
- A hideg, főként cukrozott tejtermékeket, és a hideg előételeket.
- A hideg üdítőket, italokat.
- Az édességekkel bánjunk csínján, inkább természetes, a szervezet számára szerves cukrokat tartalmazó (aszalt) gyümölcsöket fogyasszunk (almachips, banán, mazsola, datolya, füge, aszalt szilva, aszalt sárgabarack).

Mit együnk, ha tisztulni szeretnénk?
- Sok zöldséglevest
- Igyunk sok teát
- Ételeinket lehetőleg az időszakra jellemző, és hazánkban termesztett alapanyagokból készítsük el. Ezek ugyanis hasonló energiát képviselnek, mint amit testünk is hordoz.
- Sok gabonakását, aminek nemcsak tisztító, hanem kiegyensúlyozó hatása is van. Fogyasztása segíti a markáns édesség utáni vágytól, illetve az oly káros cigarettától való megszabadulást.

A tél lelki oldala

Télen a fényből kevés jut. Elindul egy elfogyó, majd egy gyarapodó folyamat, mely kultúránkban a remény, a megváltás mozzanatával kapcsolódik össze. Rendkívül fontos, hogy az életünket mozgató ritmust, az időt megtiszteljük az alkalmazkodásunkkal. Alkalmazkodás az, ha mindent a maga idejében teszünk. Nem hamarabb, és nem később, hanem akkor, amikor ideje van. És annak ellenére, hogy az általános tendencia egészen más. Van, ahol már október óta állnak a földíszített karácsonyfák, az emberek pedig konkrét és átvitt értelemben is lázasan teljesíteni, megfelelni akarnak az általános ajándékozási szokásoknak, és kevéssé figyelnek befele, fölfele. Amint Hamlet mondá: „Kizökkent az idő”, és ez a ritmusvesztés káoszt von maga után. Ha a yang és yin szemléletében nézzük, akkor az idő yangos tényező, és a világ alapítása óta mindenfajta beavatás főszereplője. Ilyen beavatás még ma is a téli napforduló esemény- és ünnepköre.

Hódolat az Időnek
Az időhöz való alkalmazkodás, ha megpróbálunk idejében, korábban lefeküdni, majd fölkelni. Ha megtartjuk eszünkben, hogy ez a téli ünnepkör nem a Mikulást, és nem a Télapót, hanem a Megváltót, a reménység és az élet örök forrását várja, megjelenését, születését ünnepli. Aki más meggyőződésű, az is igazodhat a dec. 23.-án forduló sötétség-világosság fogyó-növő ritmusához. Hogy mindez miért fontos? Az Idő, amelyben életünk telik, meghatározza létezésünket, olyan hatalom, amit a nyugati asztrológia a Szaturnusszal, a tetteinket ellenőrző erővel hoz összefüggésbe. Hozzá tartozik a felnőtté válás, a felelősség vállalás, a megkomolyodás, az élet tisztelete, és a bölcsesség elnyerése. Aki nem tartja tiszteletben a „Mindennek rendelt ideje van” elvet, az kiesik a ritmusból, és életében megjelenik az összevisszaság.

Fénymeditáció
A testi tisztulás mellett adózzunk a lélek megtisztulásának is. Ha a fönt említett praktikákat örömmel tudjuk elvégezni, és figyelünk, akkor a lelkünk is felüdül és megerősödik, de ha már ennyi gyertya ég, ha már ennyi fény villog, időzzünk a lángocska előtt, meditáljunk és hagyjuk, hogy a lelkünk telítődjön.

Olvasunk és hallgassunk
Télen igazán jó olvasni, a meleg szobában. És itt hívnám föl a figyelmet arra, hogy a versek még léteznek, és arra várnak, hogy lelkünket átmossák szavaikkal. Ami a beszédet illeti: a fölösleges beszéd az életerőt, és a beszélgető / hallgató társ energiáját apasztja. Ezért figyeljünk oda, hogy ne fecsegjünk fölöslegesen, és legyenek olyan óráink, napjaink, amikor csak akkor beszélünk, ha muszáj, ezen fölül pedig hallgatunk kifele, figyelünk, vagyunk: minden ítélkezéstől, belefolyástól mentesen. Igazi léleküdítő lehet a zenehallgatás, szép zene, a csöndes, vagy tüzes ritmusok.

Kreativitás
Igen jó töltődést nyújtanak télen a meditációra alkalmas munkák, mint a süteménykészítés, szövés, kötés, üvegfestés, stb. – tevékenységek, melyek kreativitásunkat mozgatják meg.

Év végi búcsú
Búcsúzzunk el tudatosan a megélt, magunk mögött hagyott időtől. Legbelül hajoljunk meg nemcsak az örömteli, hanem a keserűbb időszakok előtt is, mert minden épülésünkre van. Ha erőtlenek vagyunk, kérjünk segítséget, vagy írjuk, beszéljük, meditáljuk, imádkozzuk, táncoljuk el / ki a fájdalmat. Ha nem megy,egyszerűen tegyünk úgy, mint Szent Ferenc: rettegett a leprásoktól, és ezt az iszonyát akkor tudta legyőzni, amikor egy ilyen segélykérő alakot szorosan megölelt, s kétoldalt arcul csókolta. Hány betegségünk, sérelmünk, fájdalmunk csúszik mögöttünk a porban, csöngetve, míg mi előlük menekülünk? Tán inkább időzzünk el fölöttük, szemléljük, s ne ítéljük meg őket, hisz minden, ami velünk történt, és mindenki, aki az év folyamán valahogy viszonyult hozzánk, saját formálódásunkhoz járult hozzá, a formálódás pedig? Változás, a változás pedig: élet.

Mindezen gondolatokkal kívánok jó év-zárást, és áldott újra-kezdést!

Szerző: Lázár Márta