Egy gyönyörű leander, vagy hibiszkusz, néhány tő rozmaring és oregánó cserépbe ültetve és máris a mediterrán vidéket idézi fel otthonunkban.

Virágládák és dézsák

A nagyobb erkélyeken elhelyezhetünk néhány nagyobb virágládát vagy dézsát, amelyeket színesre festve és kibélelve vagy natúr színben meghagyva rendezzünk el. Ma már a nagyobb barkácsboltokban fa, fém és műanyag ládákat is vásárolhatunk, az utóbbi előnye hogy könnyen mozgatható. A kerámia dézsáknak valóban nagyobb a súlyuk de természetes anyaguk megkövetelik, hogy inkább mellettük döntsünk. A dézsákat és faládákat beültetés előtt érdemes duplán nejlonnal kibélelni és vízelvezető réteggel bevonni.

Használjuk ki a korlátot!

A korlátra a megszokott balkonláda helyett akasszunk fel néhány fém vagy akár ízléses kovácsoltvas virágtartóba helyezett növényt, így máris szép színes lesz az erkély. A kovácsoltvas színe lehet bézs, olívzöld, vagy világos antikolt is. A régi műanyag balkonládák helyett használjunk faládákat, amelyek sokkal természetesebb hatást keltenek. Ha mégsem kívánunk megválni tőlük, válogassunk olyan buja növényeket, melyek jól takarnak.

Virágtartók és növénylépcsők

Az erkélyre tehetünk kisebb virágtartókat, vagy lépcsős elrendezésű virágpolcokat is, amelyeket szintén lefesthetünk színesre vagy hagyhatjuk natúr színben, ám ekkor érdemes színes kaspókat elhelyezni rajta.

Fali polcok:

Egy szép fali polc az erkély falán több okból is hasznos lehet. Egyrészt egy szép kovácsoltvas vagy színesre festett polc máris bútorrá válik, így dekorációs szerepet is betölt, másrészt, tehetünk rá néhány kisebb cserép virágot, pl. futó borostyánt vagy fűszernövényeket.

A fal is számít!

A falra fúrjunk fel rácsot ahová felfuttatunk futó növényeket, pl. clematist, lilaakácot vagy borostyánt. Ha üde erkélyre vágyunk helyezzünk el néhány teraccota cserépbe fűszernövényt, sőt akár az erkély falat is befesthetjük színesre. A növényeket igényeik szerint válogassuk össze, ültessünk néhány örökzöldet, tavasszal ültethetünk hagymás színes jácintokat, nárciszokat, nyáron pedig az évelő és egynyári növények adják meg az erkély színvilágát.