Mai ajánlatunk: friss zöldségekből készült saláta friss fűszernövényekből összeállított öntettel. Ha figyelmesen követi tanácsainkat, akkor néhány zöldséget és fűszert máris kihúzhat a mindennapi bevásárlólistáról.

Minden nagyobb áruház zöldségosztályán beszerezhetjük azokat a magokat illetve fűszernövényeket, amelyeket szívesen nevelgetnénk erkélyünkön. A barkácsáruházakban akár már előre felnevelt, erkélyre szánt mini palántákat is lehet kapni. A legfontosabb szempontok közé tartozik a növéshez szükséges hely biztosítása és a tápanyagban gazdag talaj. Ne locsoljuk túl sokszor növényeinket, óvjuk őket a széltől és az esőtől. Legtöbbjük a napos, meleg helyet kedveli. Fontos, hogy olyan fűszernövények kerüljenek egy ládába, amelyek kedvelik, illetve megtűrik egymást. Ilyen például a petrezselyem, a bazsalikom, a rozmaring, az oregánó és a kakukkfű. Ezek a fűszerek a paradicsomhoz is kitűnően passzolnak.

Északi fekvésű erkélyen a legjobb, ha burgonyát, borsót és káposztát nevelünk. Minden növényt rendszeresen lássuk el táprúddal. A paprika és a koktélparadicsom nem igényel sok gondozást.

Chili paprika balkonládában

Erkélyen nevelt koktélparadicsom

Saláta és paradicsom balkonládában

A saláták és fűszernövényfélék már 6 hét elteltével alkalmasak fogyasztásra. Az uborka, a bab és a cukkini igen gyorsan növő zöldségek. A babot és más kúszónövényeket felfuttathatjuk például egy rácsra, vagy akasztóval ellátott faállványra, mint ahogy azt a képen is látjuk. A fogasszerű kampókra akár a kerti eszközöket tárolhatjuk.

Minikert a teraszon

Fűszernövények a teraszon

Íme néhány ötlet, hogyan alakítsuk ki a mini kertünket az erkélyen.

Cserepes fűszernövények felirattal

A klasszikus balkonláda sosem megy ki a divatból. Méretei miatt szinte minden erkélyen elfér és viszonylag sok növény ültethető bele.

Fa balkonláda fűszernövényeknek és zöldségnek

Emeletes fűszernövény tartó

A ládák aljába érdemes előbb egy réteg duzzasztott agyagot elhelyezni, hogy megakadályozzuk a víz pangását. Ezután töltsük fel a láda felét földdel, majd öntözzük meg jól. Ültessük bele a növényeket, például chilit, kakukkfüvet, zsályát vagy méhfüvet. Ezután tegyünk még némi földet a ládába, majd nyomjuk kissé össze, hogy a palánták biztosan üljenek a talajban. A fűszernövények közé ültethetünk levendulát is, mely a molyok ellen nyújt védelmet.

Kaspóba ültetett fűszer

Balkonládák helyett alkalmazhatunk egyszerű faládát is. Ugyanúgy helyezzünk el agyagot ennek aljára. Ha szélesebb ládáról van szó érdemes salátával próbálkozni.

Kevés a hely az erkélyen? Íme a megoldás: Vegyünk egy nagyobb virágcserepet és töltsük fel földdel. Közepére tegyünk egy kisebb átmérőjű cserepet. Az így kialakult emeletes "virágállvány" nemcsak mutatós, de praktikus is. 

Balonon fűszer és virágláda

Ugyanígy ajánljuk a helyszűkében lévő olvasóinknak a következő konstrukciót is: A fából készült tartó 2 csavarral könnyen a falhoz rögzíthető, melyre aztán egy-egy virágcserépbe ültetett fűszernövényt helyezhetünk el. 

Teraszon nevelt zöldség és gyümölcs

Aki nem akar kínlódni a növények átültetésével, annak a következő megoldás biztosan tetszeni fog. A rekeszekbe tárolt fűszereket betakarításuk után sokkal könnyebb lecserélni.

Falra akasztott kaspók a teraszon

A lépcsőzetesen kialakított virágállvány rengeteg cserépnek ad helyet. Az egyes fokokon elhelyezett növényeket csoportosíthatjuk fajtájuk szerint is. Egy sor fűszernövény (kakukkfű, rozmaring, oregánó, kerti szarkaláb), a tetejükbe pedig hortenzia. Vagy helyezzünk paradicsomot, szagos mügét, rozmaringot, zsályát, oregánót, és epret egymás mellé.

Hogyan készítsünk minikertet a teraszon

Ón tálca fűszernövényekhez

Ha meguntuk, hogy virágcserepeink egyhangúságot keltenek az erkélyen, akkor íme egy ötlet antik virágcserepek kialakításához: Fessük rózsaszínre a virágcserepet, majd száradás után vigyünk fel egy fehér réteget is, majd azt is hagyjuk száradni. Ezután smirglivel óvatosan csiszoljuk le a felső réteget.

Kaspó festése

A felirat elkészítéséhez vegyünk olyan öntapadós címkét, amelyre krétával felírhatjuk a fűszer nevét. A méhfű, rozmaring és estragon ( francia tárkony ) közkedvelt trió minden kertben.

Bármelyik megoldást is választja, első lépésként tájékozódjon arról, hogy melyik a legmegfelelőbb növény az Ön erkélyére. Figyelje meg a napsütéses órák számát, határozza meg az erkély fekvését, és csak ezek után vegyen magokat, illetve palántákat.

Szoboszlai Réka