Élő növénykép kövirózsával

Alapanyagok a növényképhez

Ezt az ötletet többféle módon is meg lehet valósítani. Az alap némi faanyag, kevés föld, a kedvenc virágaink, és már kezdhetjük is. Ha kiválasztottuk, melyik növényeket szeretnénk a képkeretbe illeszteni, akkor készítsük elő az ültetéshez őket. Ehhez vágjunk mindegyik darabnak egy pár centis szárat, amelyet majd rögzítünk a földbe. A legtartósabb eredményt a sziklakerti növényekkel - például kövirózsával - érhetjük el, de más, színes virágot is választhatunk. Ez utóbbiakat kissé gyakrabban kell cserélni, hiszen a vágott virág hamar elveszti a frissességét, de a hatás kedvéért megéri a fáradozás.

A következő lépés egy megfelelő méretű képkeret kiválasztása. A keret lehet bármilyen, lényeg, hogy a hátuljára lehessen rögzíteni egy néhány centi mély dobozt, amelybe a föld kerül majd. A dobozt néhány lécből és a képkeret eredeti hátuljából bárki el tudja készíteni: ha megmértük a szükséges hosszt, vágjuk fel a léceket fűrésszel a kívánt méretre, és szögeljük össze a végeinél. Ezt a léckeretet rögzítsük az eredeti képkeret hátuljára. Jöhet a drótháló, amely a földet fogja rögzíteni a keretben. Ennek segítségével tudjuk majd függőlegesbe állítani a virágképet úgy, hogy ne hulljon ki belőle semmi. A háló szövését úgy érdemes megválasztani, hogy a növényeink szárát bele tudjuk illeszteni a lyukakba. A dróthálót a léckeret és a képkeret találkozásához rögzítsük.

Ha ez kész, akkor a léckeret tetejére, azaz a keretünk aljára szögeljük fel a képkeret eredeti hátulját. Ezeknek az anyaga leggyakrabban valamilyen faanyag, így várhatóan a nedves földdel és vízzel érintkezve károsodik majd, ezért ha tartós hatást szeretnénk elérni, felhelyezés előtt kezeljük ezeket a részeket valamilyen védőanyaggal (pl. pác, lakk, lazúr). A képkeretünk ezzel kész, már csak a színezés van hátra, ha változtatni szeretnénk az eredeti megjelenésen.

Most jön a föld. A dróthálón keresztül töltsük fel tőzeges virágfölddel a képkeretet. Azért jobb a tőzeges változat az egyszerű virágföldnél, mert sokkal könnyebb, ami a falra helyezésnél fontos szempont. Ezen kívül a nedvességet is jobban tartja. Ha kész vagyunk, és a föld tömör, kezdődhet az ültetés. Egy pálca segítségével fúrjunk apró lyukakat, és az előre levágott virágokat szurkáljuk bele. A növényképet több hétig is életben tarthatjuk, ha spriccelővel öntözgetjük, de ha esetleg hervadni kezdenek a virágok, egyszerűen cseréljük le őket. Így minden évszakban megújuló kis kertet élvezhetünk a lakásban is.

A kövirózsa szétvágása

Keret készítése a virágföldhöz

Drótháló a képkeretben

Élő növénykép hátlapja

Képkeret festése

Élő növénykép földdel való feltöltése

Növény, kövirózsa ültetése

Kövirózsa ültetése

Növények ültetése az élőképbe

Terasz és erkélydekoráció élő növényképpel

Szöveg: Vasas Anikó