Virágzó rózsaszín leander a teraszon

A leanderről

A leander vagy babérrózsa a tárnicsvirágúak rendjébe és a meténgfélék családjába tartozó Nerium növénynemzetség egyetlen faja. A leander (Nerium oleander) amellett, hogy napfényigényes, a vizet is kedveli. Nyáron naponta egyszer, forróbb napokon viszont két alkalommal, reggel és este is öntözzük meg. Szeptemberig hetente egyszer tápoldatozzuk balkonnövények részére ajánlott tápoldattal, vagy 5:10:5 NPK arányú összetett műtrágyával. A leandert télen hűvös, de világos helyen kell teleltetni. Behordás előtt az elsárgult levelektől és hervadt virágszirmoktól tisztítsuk meg a növényt, de a virágkocsányt ne szedjük le.

Piros egészséges leander

Ha nagyon hullik a levél

A leander tavasszal, amikor a teleltetőből kivisszük, természetes módon elveszíti néhány levelét. A tömeges lombhullás viszont azt jelzi, hogy valamilyen környezeti stresszhatás érte a növényt: keveset, vagy túl sokat öntöztük, huzatot kapott. A felkopaszodott hajtásokat vágjuk vissza. Tél végén, tavasszal az egész növényt metsszük vissza, de legalábbis az idősebb ágakat távolítsuk el. A tavaszi metszés elősegíti a jó bokrosodást, de mivel a leander az előző évi hajtásokon virágzik, alapos metszés hatására kevesebb virágot hoz. Ennek kiküszöbölésére az alábbi metszésmódot javasoljuk: az oldalhajtások egyik felét erőteljesebben, a másik felét csak egy kissé vágjuk vissza, hogy bokrosodjon, de virágozzon is a leander. Az azt követő évben pedig azokat a hajtásokat metsszük meg erőteljesebben, amelyeket az előző évben hosszabbra hagytunk. Az illatos, telt virágú változatok nagyon érzékenyek az esőre, szirmuk összeragad, megbarnul. Ezért nagyobb esőzések előtt célszerű a leandert a terasz fedett, védettebb részébe áthelyezni.

Betegségek, kártevők

A leanderen gyakran előfordul a levéltetű, pajzstetű, takácsatka, ami Bio-Sect-tel, vagy Actara-val való többszöri permetezéssel sikeresen irtható. Hosszan tartó hűvös, csapadékos időben, vagy árnyékos helyen tartott növénynél a levélhónaljakban, illetve a virágszirmokon gombás rothadás mutatkozhat. A növényt vigyük napos helyre, és a beteg részeket távolítsuk el. Ritka betegség a baktérium okozta leanderrák, ami barna kinövéseket okoz a leveleken, hajtásokon. A beteg részeket ebben az esetben is el kell távolítani, erős fertőzés esetén az egész növényt el kell égetni. Az égő növény füstje erősen mérgező!

Pajzstetű a leander levelén

Vigyázat! Mérgező növény!

A leander minden része rendkívül mérgező, ezért a gyerekeket ne engedjük játszani a levelekkel és a virágokkal! Dugványozás és átültetés után pedig alaposan mossunk kezet! A leandert augusztus folyamán szaporíthatjuk. A levágott 5-7 leveles dugványt vízben gyökereztessük. Van, aki 5-6 centis rétegben homokot is szór az üveg aljára. A meggyökeresedett dugványt agyagos kerti föld és komposzt 1:1 arányú keverékébe ültessük el. Kezdetben minden évben ültessük át, enyhe gyökérmetszés mellett. Fontos, hogy az átültetés utáni egy hónapban ne műtrágyázzuk, csak tiszta vízzel öntözzük. Az idős töveket 4-5 évente célszerű új, egy mérettel nagyobb edénybe áthelyezni.

Leanderek a kertben

Forrás: Pap Edina