De ez nem is baj, hiszen mi lehet kellemesebb a testnek és a léleknek, mint egy szép, őszi napot hasznosan eltölteni a szabadban. Ugye te is szeretnéd, hogy kertedre a következő hónapokban is öröm legyen ránézni, növényeid pedig könnyedén átvészeljék a téli időszakot? Akkor ne hagyd ki a következő teendőket!

Őszi falevél a fűben

Levelek összegyűjtése
A nedves falevelek a fű rothadását okozhatják, a járdákat pedig csúszós szőnyeggé változtatják. Ezért a pázsitról és az útburkolatokról rendszeresen távolítsd el a faleveleket. Az évelőket, a hagymás, kerti virágokat és a hidegre érzékeny növények tövét takard be az összegyűjtött levelekkel, ezzel védve őket a fagytól. A lombtakarót a fás szárúak alatt hagyhatod, hiszen a lehullott levelek a tél folyamán lebomolva értékes tápanyagot szolgáltatnak a növények számára.

Őszi avar színes

Elszáradt hajtások eltávolítása
Az elvirágzott egynyáriakat szedd ki a földből. Ültess a helyükre tavasszal nyíló virághagymákat. Az évelők elszáradt, megcsúnyult hajtásait vágd le a talaj felett. Vannak viszont olyanok köztük, melyeknek elszáradt virágai nemcsak jól mutatnak, de télen értékes tápanyagforrást biztosítanak a madarak számára. Ilyenek a pompás varjúháj, a kasvirág vagy az ősszel kalászokat fejlesztő díszfüvek.

Madár egy ágon

Terméseikkel díszítő növények ültetése
Ha télen a kertedet nem díszítik termésekkel borított cserjék, még most érdemes pótolnod ezt a hiányosságot. Ültess madárbirset, tűztövist vagy galagonyát, melyek élénk színű terméseikkel üde színfoltot jelentenek a hideg hónapok szürkeségében. Emellett kertedbe csalogatják az éhes madarakat, és szép otthoni díszeket is készíthetsz belőlük.

Galagonya termése

Fák ültetése
Ha a kertedből hiányoznak azok a növények, melyek nyáron kellemes árnyékot biztosítanának, ültess díszfát vagy gyümölcsfát. Konténeres fákat egész évben telepíthetsz, viszont az olcsóbb áron megszerezhető szabadgyökerű és földlabdás növények ültetésének most jön el az ideje. Telepítésükre a lombhullástól a fagyokig kell sort kerítened.

Nyírfa törzse

Fagyérzékeny hagymások teleltetése
A trópusi származású virágok, mint például a dáliák, kardvirágok, kánnák hagymáit, gumóit még a fagyok előtt szedd ki a földből, és vágd le körülbelül 10 centiméteres magasságban a szárukat. Óvatosan rázd le róluk a földet, és néhány napig meleg, szellős helyen szárítsd őket. Majd tedd a hagymákat, gumókat egy ládába, vékony réteg homokra, tőzegre vagy fűrészporra helyezve, és tárold őket 8-10 fok hőmérsékletű, száraz, sötét helyen.

Hagymás növény

Pázsit gondozása
Gyepszellőztetéssel eltávolítod az elhalt növényi részeket, és fellazítod a talajt. Ezáltal a fű több oxigénhez, nedvességhez, és tápanyaghoz jut. A szellőztetést követően lásd el tápanyaggal gyepedet. Ha szerves trágyát használsz - érett istállótrágyát vagy komposztot -, nem elég, ha kiszórod, gereblyézd jól a fű közé. Talajba mosódását az őszi esők elintézik.

Zöld pázsit

 Szerzők: Molnár Klaudia és Somoskői Csaba

Út a kerthez

Telefon: +36 20 512-0206

www.utakerthez.hu