Ha szeretnéd, hogy a te kertedet is ez a csodálatos növény díszítse, tudj meg mindent a japán díszcseresznye gondozásáról.

Japán díszcseresznye

A japán díszcseresznye legnépszerűbb fajtája a Prunus serrulata ’Kanzan’, aminek telt, rózsaszín virágai áprilistól májusig nyílnak. Viszonylag gyorsan növekszik, magassága elérheti a 8-10 métert, ezért csak olyan kertekben ajánlott ültetni, ahol van elég helye. Nagy előnye, hogy termése nincs, ezért nem szemetel. Az ültetésre legjobb időszak a tavasz (márciustól májusig) és az ősz (októbertől novemberig), természetesen fagymentes időben. Ha van a közelében más fa is, hagyj közöttük 4-5 méteres ültetési távolságot.

Japán díszcseresznye fa

Gondozása
Napos, félárnyékos helyen érzi jól magát. Tápanyagigényes növény, ezért minden tavasszal érdemes érett komposztot vagy istállótrágyát keverni a földjéhez. Az ültetés utáni első két évben rendszeres öntözést kíván. Viszont később elég már csak a hosszan tartó, száraz időszakokban locsolni. A fagyokat jól bírja.

Japán díszcseresznye fa parkban

Metszése
Metszést nem igényel, csupán az elhalt, sérült vagy összenőtt ágakat kell levágni a virágzás után.

Japán díszcseresznye fa virágai

Japán díszcseresznye fa virágszirmok

Japán díszcseresznye fa gyönyörű virágok

Japán díszcseresznye faág asztali dísz

Kétféle Japán díszcseresznye fa

Japán díszcseresznye fa szirmok és virágok

A sakura szó a cseresznyefát és annak virágát jelenti, ami Japán nem hivatalos nemzeti virága. Évszázadok óta ünnepként tartják számon, mikor tavasszal elborítja a fákat a hófehér vagy világos rózsaszínű sziromtenger. Japánban több tucat cseresznyefajta van, de a többségük csak pár napig virágzik tavasszal.

Sakura ünnep Japánban

Szerzők: Molnár Klaudia és Somoskői Csaba - Út a kerthez

Út a kerthez

Telefon: +36 20 512-0206

www.utakerthez.hu