Sövénynövények

Bár van olyan kerítés, ami az összes felsorolt funkciót képes ellátni, de ha szeretnénk elérni, hogy az otthonunk természetbarát legyen, akkor érdemes lehet más megoldást is fontolóra vennünk. Itt jönnek a képbe a sövénynövények, amelyek nem csak védenek, de emellett gyönyörűek is, ezáltal nem csak a privát szférát teremtjük meg velük, hanem a természetközeliséget is.

Mit érdemes tudni a sövényről, és melyek a legjobb sövénynövények?

Élőfal sövénynövényekből

A sövény kialakításánál elsőként azt fontos eldönteni, hogy mennyit szeretnénk gondozni magát a növényt. Léteznek ugyanis olyan sövényfajták, amelyek csak akkor tudnak élőfalat alkotni, ha rendszeresen és nagy alapossággal gondozzuk őket. Szerencsére a skála másik végén is találhatóak növények, amelyek szinte egyáltalán nem igényelnek gondozást. Ahhoz azonban, hogy a sövényfalunk igényes és jól rendezett hatást keltsen, ügyelnünk kell a formájára (metszés) és egészségére (gondozás). Ezt egyetlen élőlénynél, így a növényeknél sem lehet teljesen elhanyagolni. Éppen ezért érdemes tekintetbe venni azt, hogy az adott növény mennyire nyírható formára, mennyire könnyen metszhető. Amennyiben szeretjük, ha a növények a természetes formájukat öltik, abban az esetben ez nem fontos szempont – ám ha rendezettséget szeretnénk sugallni, akkor jó, ha ezt tudjuk, mielőtt sövényfajtát választanánk.

A sövénynövények másik fontos feltétele, hogy milyen magasra nőnek. Amennyiben a növényt csupán esztétikai szempontok miatt szeretnénk a kertünkbe ültetni, abban az esetben az alacsonyabbra növő fajták is megfelelőek lehetnek – ám ha a kíváncsi tekinteteket szeretnénk kizárni, akkor olyan növényt kell választanunk, ami magasabbra nő, mint egy felnőtt ember, hiszen megfelelő takarást csak így tudnak nyújtani. Fontos szempont lehet még, hogy a sövény gyorsan nőjön, hiszen sokan nem szeretnének egy évtizedet várni arra, hogy az élőfaluk megnőjön. Mivel növényekről van szó, ezért fontos lehet az is, hogy vajon örökzöldek-e, illetve virágoznak-e. A sövénynövényekkel ugyanis nem csak a takarást érhetjük el, hanem különböző színeket is a kertbe csempészhetünk.

A három népszerű sövényfajta

Magyarországon a 2000-es évek elején kétségtelenül a smaragd tuja volt a legnépszerűbb sövénynövény, ám az utóbbi időben egy komoly betegség sújtja őket, aminek a hatására sorban száradnak ki, ezért népszerűségük visszaszorulóban van. Tökéletes alternatíva lehet azonban a leylandi ciprus, ami kinézetében nagyon hasonlít a tujára, ám jóval tartósabb annál. Amennyiben pedig elég közel vannak ültetve egymáshoz, remek élőfalat alkothatnak.

Leylandi ciprus

Egy másik nagyon népszerű térhatároló a kerti korallberkenye, amely talán az egyik legszebb sövényfajta. Levelei alapvetően zöldek, ám a fiatal hajtások élénkvörös színben pompáznak, a növény virágzásakor pedig fehér színű, bodzára hasonlító virágok lepik az egész sövényt.

Kerti korallberkenye

Amennyiben viszont inkább a tartósan zöld levelű sövényeket részesítjük előnyben, abban az esetben a legjobb választás a babérmeggy lehet. A babérmeggy nagy, zöld, fényes levelekkel rendelkezik, amelyek jól metszhetőek – a virágai pedig hasonlóak a korallberkenyéhez, és nagy, fehér fürtökben állnak.

Babérmeggy

A babérmeggy örökzöldnek nevezhető, hiszen leveleit  télen sem hullajtja le, ezáltal remek kiegészítője lehet a modern, romantikus, vagy mediterrán jellegű kerteknek egyaránt. Ahhoz azonban, hogy a növények megfelelő élőfalat alkossanak, fontos, hogy honnan szerezzük be őket!

A növények beszerzése

Bár a legtöbb kertészetben megtalálhatóak a fentebb felsorolt növényfajták, azonban nem mindegy, hogy milyen állapotban vásároljuk meg őket. Érdemes olyan céget választani, ami megfelelő szakértelemmel rendelkezik, és régóta megtalálható a piacon – ezzel bizonyítva a növények minőségét.
A Budai Kertcentrum kétségtelenül ezen kertészetek közé tartozik, ami már 1994 óta, közel 30 éve létezik, ezáltal komoly szakmai csapattal és hatalmas választékkal rendelkezik például a legnépszerűbb sövényfajtákból, így például, a babérmeggyből is.