Mostani cikkünkkel segítséget nyújtunk Önnek a díszfüvek ültetésével, öntözésével és ápolásával kapcsolatban.

Díszfű vegyesen

Itt a tavasz, az újjászületés és megújulás, valamint a kertünk csinosításának időszaka. Ha a kertünk szépségét szeretnénk fokozni, legtöbbször olyan növényeket keresünk, amelyek különleges megjelenésűek és magas díszítőértékűek. Ez természetesen így van rendjén, de nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a frézián, a nefelejcsen és százszorszépen kívül vannak más, igen izgalmas lehetőségek is. Amennyiben Ön készen áll erre a felejthetetlen utazásra, akkor a megjelenésükben is eltérő díszfüvek kifejezetten különleges csoportját ajánljuk.

Bugás díszfű a kertben

Magas díszfű

A díszfüvek sokféleségük mellett a paletták, textúrák, virágzások és magasságok széles skáláját fedik le.
A díszfüvek a kertben általában kétségkívül helyigényesek, ültetésük elsősorban nagyobb kiterjedésű területekre ajánlott. Díszfüvekkel való kertészkedés során ügyeljen arra, hogy egyes fűfélék nagyon erősen növekedhetnek. Bizonyos fajok, köztük a Moudry szökőkútfű és a szalagfű, bizonyos éghajlaton invazív növényekké válhatnak. Amikor ez megtörténik, elfoglalhatják az udvar egy részét, és elpusztíthatnak más növényeket. Habár a díszfüvek gondozása merőben eltér a megszokottól, nincs ok az aggodalomra, hiszen ez nem jelent semmiféle túlzott kihívást, azaz nem követel nagy szakértelmet.
A legtöbb díszfű a napos, meleg fekvést kedveli és mindegyik esetében kerülni kell a nyirkos közeget vagy a pangóvizet, mely szinte biztosan a növény berothadásához vezet. A talajt tekintve az átlagos, tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű föld a legmegfelelőbb.

Akár kötöttebb, akár lazább, homokosabb a talaj, érett komposzt és friss, zsákos termőföld beforgatásával könnyen feljavítható a díszfű számára. Érdemes alaposan megfontolni, hová ültetjük őket, hogy később is elférjenek. A pangó vizet nem szerei a növény de, ha nedvesen tartjuk a talajt, akkor mérsékelt öntözést kívánnak. A fényigény tekintetében szinte mindenfajta ültethető napfényes helyre, de nagyon fontos, hogy ha a nedvességről itt nem tudunk gondoskodni számukra, akkor jobban tesszük, ha félárnyékos helyre ültetjük őket.

Dekoratív kerti növény a díszfű

A díszfüveket, élettartamukat tekintve, két csoportra oszthatjuk: egynyári és évelő díszfüvek.

Nem mindegy, hogy melyik díszfüvet mikor ültetjük és, hogyan gondoskodunk róluk a későbbiekben. A díszfüvek ültetési időszaka tavasztól késő őszig tart, a konténeres kiszerelésű példányokat a téli hideg hetek kivételével bármikor el lehet ültetni, bár a forró nyári napokat illendő és érdemes is elkerülni. A tavaszi meleg napok érkezésével az egyik leglátványosabb teendő a díszfüvek „ébresztése” a téli összekötő madzagok szorításából. A kibontás előfeltétele természetesen az őszi összekötözés, amit nagyon ajánlott megtenni október, legkésőbb november folyamán.

Egynyári és évelő díszfű

Az egynyári díszfüvek

Ezeket a díszfüveket rövid élettartam jellemezi. Miután kifejlődnek, elszáradnak, ezért érdemes évente többször újra ültetni őket. Az egynyári díszfüveket hasznos lehet tavasszal újból ültetni, ez alól viszont van egy kivétel: a rezgőfű. Ez a díszfű ugyanis a nyaranta szétszórt magvaiból a következő évben ugyanúgy kikel, ezáltal Önnek nem kell a magok újra vetésével fáradoznia.

Egzotikus díszfüvek

Az évelő díszfüvek

Az évelő díszfüvek esetében a dísznövények a tél közeledtével külsőleg, látszatra meghalnak. A következő tavasszal azonban, ha sikeresen megóvtuk növényünket a zord fagytól, a díszfű újraéled. Ezeket az évelő díszfüveket ültethetjük magvetéssel, vagy szaporíthatjuk tőosztással is. A magvetéses ültetési idő is alapvetően a tavaszi időszakra tehető. Az egyik legfontosabb lépés a díszfüvekkel kapcsolatban a téltől való megóvás. Csupán annyit kell tennünk, hogy lazán összekötözzük a díszfű szálait, ezt pedig időjárástól függően november környékén érdemes megtenni. Az összekötözés megvédi a díszfüvek tövét attól, hogy az oda befolyó csapadék, pangó víz, stb. fagyok esetén károkat okozzon a díszfüvünk tövében, akár teljesen elpusztítva is azokat.

Tavasszal vissza kell vágnunk az összekötött, elszáradt leveleket, miután kibontottuk őket. Erre általában márciusban kerülhet sor, amikor megjelennek az első zöld hajtások a növényen. A talaj szintjétől körülbelül 10-20 cm-es magasságban vágjuk vissza a szárakat, a talaj szintével párhuzamosan 
A díszfüvek tartósságukról ismertek. Általában nagyon jól viselik a zord időjárást, a betegségeket és a kártevőket. Ha ezek a dekoratív füvek megfelelő talajban, napfényes helyen és elég csapadékkal ellátott helyen vannak, akkor csak egy kis plusz műtrágyára van szükségük a növekedéshez.

Díszfüvek gondozása

Díszfüvek virágos növényekkel kombinálva

Napjainkban Ön is számos olyan díszfű közül választhat, amelyek hozzájárulnak a kert szépségéhez. Ilyen könnyen kezelhető, esztétikus díszfüvek közé tartozik többek között például a pampafű, a japán díszfű, a csinos árvalányhaj és vesszőköles is. Ne habozzon, próbáljon ki valami újat!

Szerző: Csík Zsófia-Szoboszlai Krisztina