Kerti termékek

Egy kert megléte már önmagában remek dolog: bármikor kiléphetsz a szabadba, élvezheted a madárcsicsergést, a napsugarakat, a virágok illatát, de a kert méretétől függően kisebb-nagyobb kerti partikat is tarthatsz. Cikkünkben most adunk néhány tippet, hogy hozd ki a legtöbbet a kertedből, hogy még kellemesebbé tedd a szabadban töltött időt. 


1. Telepíts virágágyásokat

A kertészkedés amellett, hogy remek kikapcsolódás, csodás eredményeket hozhat már egészen kis energiabefektetéssel is. A zöld- és virágzó növények ültetése a legkézenfekvőbb megoldás, ha fel szeretnéd dobni a kerted összképét. Remek hatást érhetsz el, ha virágágyásokban gondolkodsz, és nem egymástól távol helyezed el a különböző növényeket. A virágágyások szemet gyönyörködtető összképet tudnak teremteni a kertedben: jelölj ki egy részt, válaszd el kerti szegélyekkel a gyeptől, és válogass össze néhány növényt, amelyek jól mutatnak majd együtt. Ha nem tudod milyen növényeket ültess össze, a kertészetekben egészen biztosan ellátnak majd tanácsokkal. Ha színt szeretnél vinni a kertedbe, akkor válassz olyan évelő növényeket, amelyek egész nyáron virágzanak – ilyen például az évelő szarkaláb, kisfészkű kúpvirág vagy a léggömbvirág. De egy fűszerkert is remekül feldobhatja a kertet, vagy akár a teraszmenti kaspókba is ültethetsz kedvenceidből: a bazsalikom, kakukkfű, menta és citromfű remek választás kezdő kertészeknek is. Az ágyások kialakításához szükséged lesz praktikus kerti szegélyekre, amelyek elválasztják az ágyást a kert többi részétől. Egy kerti szegéllyel kialakított ágyás rendezett, gondozott összképet teremt, de emellett gyakorlati szerepe is van: helyén tartja a talajtakarót, segít távoltartani a fűnyírót a növényektől, és nem utolsó sorban korlátot állít a fű és gyomnövények terjeszkedésének.

Az egyik legjobb megoldás a műanyag kerti szegély, amelyet egyszerű telepíteni, újrahasznosított anyagból készül, bármikor áthelyezhető és emellett tartós megoldás, hiszen a fa szegélyekkel ellentétben ez nem rohad el néhány éven belül. Betonoznod sem kell, csak pattintsd össze az elemeket és használd a leszúró tüskéket a rögzítéshez. 


2. Gondoskodj az árnyékolásról

A kertben töltött időnek nincs párja: a reggeli kávék, hétvégi ebédek, vagy a baráti sörözések mind jobban esnek a szabadban. A tűző nap vagy szemerkélő eső azonban hamar megálljt parancsolhat a kikapcsolódásnak – hogy ez ne történhessen meg, időben gondolni kell egy árnyékos, védett hely kialakítására, amellyel még jobban kiélvezheted a kerted. A terasz árnyékolására jó megoldás lehet napvitorla, amely olcsó és gyors megoldás: egyszerű szerkezetű, könnyen installálható és modern, stílusos küllemet kölcsönöz a térnek, amelyet árnyékolunk vele. Ha tartósabb megoldást keresel, amely hosszú évekre véd a napsugaraktól és esőtől, akkor jó választás lehet egy terasztető vagy pergola. A paletta széles, ár-érték arányban az alumínium szerkezetes polikarbonát terasztető a legideálisabb megoldás, amellyel év lehető legtöbb időszakára használhatóvá teheted a teraszod, emellett pedig modern, tartós megoldás, ami még karbantartást sem igényel. De a kerted mérete engedi, akkor akár egy stílusos kerti pavilont is beszerezhetsz, ami garantáltan mindenki kedvenc helye lesz a kertben.

Kerti árnyékolás

3. Gondolj a madarakra, méhekre is

Bár sokszor értékeljük a csendet, mégis furcsa érzés lenne úgy kimenni a kertbe, hogy nem hallunk semmit. A madárcsicsergés ugyan úgy hozzátartozik a kert árasztotta békéhez és nyugalomhoz, mint a virágok színei és a fák zöld lombkoronája. A természetes környezetben való tartózkodás jó érzését nem csak a látvány és a friss levegő adja, hanem a hang is. A madarak nem csak szépek, de csiripelésükkel élet költözik a keltbe. Ami azonban igazán hasznossá teszi őket, az az, hogy előszeretettel tizedelik a kert kártevőállományát – ez pedig jól jön mindenkinek, akinek vannak a kertjében virágok, netán egy veteményeskert is. A madaraknak legkönnyebben kisebb itatókkal és madáretetőkkel kedveskedhetsz, amit akár saját magad is elkészíthetsz, ha van némi affinitásod a barkácsoláshoz. Egy szép madáretető pedig még a kert éke is lehet! Már egy egészen kicsi kertben is megteremtheted azt a környezetet, amelyet örömmel látogatnak a madarak és a méhek, így csodás élet költözhet a kertedbe.

Sokan ellenségként tekintenek a madarakra és rovarokra, pedig valójában nagyon hasznos a jelenlétük: a madarak megeszik a különféle kártevőket, a méhek pedig beporozzák a virágokat és fákat. A méhek száma ráadásul évről-évre csökken, pedig szerepük kiemelten fontos, hiszen a beporzó rovarok munkája az ökoszisztéma szempontjából felbecsülhetetlen. Így, ha olyan virágokat is ültetsz a kertedbe, amelyeket szívesen látogatnak a méhek, akkor te is hozzájárulsz ezeknek a hasznos rovaroknak a megmentéséhez. A levendula, körömvirág, dísznapraforgó amellett, hogy gyönyörű növények, a méhek nagy kedvencei is. Ha ezekkel a növényekkel gazdagítod a kerted, biztosan odacsalogatod majd őket.

Érdemes ezt a néhány tanácsot megfogadni a kert kialakításakor, de ne feledd: a kertnek azokról kell szólnia, akik gondozzák, és élvezik azt – ennélfogva bátran vigyél bele saját ötleteket és személyes elemeket. Ha kedvet kaptál a fentiek megvalósításához, a Kerti termékek webshop oldalán számos hasznos dolgot beszerezhetsz, amelyekkel tavaszra a legszebb pompájában fog ragyogni a kerted.