Egy pellet készítésére szolgáló berendezés eleve akkor éri meg a pénzét, ha újrahasznosítható hulladékokat vagy éppen kerti mezőgazdasági melléktermékeket egyaránt képes hasznosítani.

Először azt lenne érdemes tisztázni, pontosan mi is az a pellet. A szóban forgó végtermék lényegében egy nagy nyomáson préselt, szálas, rostos anyag, mely önmagából és/vagy valamilyen plusz kötőanyagból képes pelletté összeállni. Lényegében kompakt granulátumokról beszélhetünk, mely számos anyagból létrehozható. Ezt pedig legegyszerűbben egy pelletáló gép segítségével állíthatjuk elő.

A pellett legelterjedtebb és legismertebb formái például a fabrikettek, melyek fűtéstechnikai szempontból jelentősek. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy egy pelletáló gép csak a fával képes boldogulni. Ahogy az sem igaz, hogy más anyagokból ne lenne hasznos pellet előállítható. 

Pellet előállítása

Pelletálható kerti alapanyagok

Pelletet általában fából készítenek, de a kerti hulladék is felhasználható alapanyagként. A kerti hulladék pelletgyártáshoz történő felhasználására különböző lehetőségek vannak. Az alábbiakban néhány példa található:

Fűnyesedék: A fűnyesedéket pelletként lehet hasznosítani. Ehhez a fűnyesedéket szárítani és aprítani kell, majd pelletáló géppel össze kell préselni.

Levelek: A kerti hulladékok közül a leveleket is fel lehet használni pelletgyártáshoz. Azonban a leveleknek magas a nedvességtartalma, ezért először szárítani kell őket. Azután ugyanúgy kell pelletáló géppel összepréselni.

Gyümölcsfák ágai: A gyümölcsfa ágakat is fel lehet használni pellet előállításához. Ehhez az ágakat aprítani kell, és a folyamat során fel kell használni egy kötőanyagot is, például keményítőt vagy cellulózt. Fontos megjegyezni, hogy a kerti hulladék pelletgyártása nem olyan hatékony, mint a fa pelletgyártás. A kerti hulladék pelletjei általában kevesebb hőt adnak le és könnyebben szétesnek, így nem ajánlották hosszú távú fűtési megoldásként. Azonban a kerti hulladékokból készült pelletek hasznosak lehetnek például grillfaként.

Pellet szemek

Fejleszthető receptek

A pelletáló gép önmagában a belekerülő anyag és adalék feldolgozására képes, a megfelelő nyomás alkalmazásával. Az azonban már a felhasználón múlik, hogy ehhez milyen recepteket alkalmaz. A tapasztalatok jellemzően azt mutatják, hogy milyen olyan anyag feldolgozható, melynek szemcsemérete és nedvességtartalma a pelletálásra alkalmassá teszi. Szabályt erősítő kivételek persze itt is vannak, ám ez esetben már felhasználói beavatkozás szükséges.

Pelletáló gép

A kevesebb természetes kötőanyaggal rendelkező anyagok esetén ugyanis már jelentősebb mennyiségű adalékra is szükség lehet. A pelletáló gép gyártók persze erre is gondolnak, hiszen a készülékekhez komponensadagoló tartály csatlakoztatható, mely probléma nélkül oldja meg a kötőanyag kérdését. A pelletgyártás tehát nem bonyolult, ám érdemes kísérletezni és megtalálni a leghatékonyabb módszereket. Egy pelletáló gép minden szempontból képes támogatni ezt a folyamatot.