A buja, zöld pázsit minden hívogató kert alapja. A hagyományos fűnyíróktól a modern robotizált alternatívákig, az öntözőktől a precíziós munkát végző kéziszerszámokig a kerttulajdonosok számos lehetőség közül választhatnak, amivel pázsitjukat üdébbé tehetik. Az Euronics szakértője most összegyűjtötte azokat az alapvető gyakorlatokat és eszközöket, amelyeket a kerttulajdonosoknak érdemes megfontolniuk a zöld és egészséges gyep elérése és fenntartása érdekében.

A 4 fő tevékenység a szép gyepért

Öntözzünk átgondoltan

A rosszul kivitelezett öntözés az egyik leggyakoribb oka, ha a gyepünk nem olyan, amit elképzeltünk. Lehet túl sokat, túl keveset vagy rossz időpontban öntözni. A legtöbb meggyökerezett gyepnek hetente 15 mm vízre van szüksége. Ez időjárástól és hőmérséklettől függően változhat. Nagy kánikulában a vízszükséglet elérheti az 55-60 mm-t, viszont nincs értelme öntözni a gyepet, ha már amúgy is sok eső esett azon a héten.

Kézi locsoló

Az öntözés legjobb időpontja a reggeli 4 és 10 óra közötti időszak, még a hőség előtt. A korai öntözéssel kevesebb víz vész el a párolgás miatt. Nyáron, ha nagy a forróság naponta akár többször is szükséges lehet a locsolás. Arra viszont ügyeljünk, hogy a gyepnek legyen ideje megszáradni az éjszaka beköszönte előtt. A késő esti vagy éjszakai öntözéssel a fű átázik, ami gombásodáshoz, pázsit károsodásához vezethet.

Öntözési adatok a gyep vízigénye

Barhács Zita, az Euronics kertészeti szakértője szerint egy kisebb kertben nem feltétlen van szükség drága automata öntözőrendszer felszerelésére, kiváló minőségű esőztetők és körlocsolók kaphatók kiskereskedelmi forgalomban is. Ezeken legtöbbször nagyon egyszerűen beállítható a locsolandó terület nagysága, így pontosan azt a kertrészt és annyi vízzel öntözhetjük, amit akarunk.

Fontos a megfelelő fűnyírás

A körültekintő fűnyírás majdnem olyan elengedhetetlen, mint a megfelelő öntözés. Az első feladat, hogy tisztában legyünk az adott gyepfajta megfelelő magasságával. Kánikula idején az ajánlott magasság felső határáig nyírjunk. Az extra magasság segít hűvösen tartani a talajt és csökkenti a párolgást. Ha túl hosszúra hagytuk nőni a füvünket, előfordulhat, hogy a fűnyíróval többször is át kell menni a gyepen különböző nyírási hosszúságot beállítva a gépünkön. A nyár folyamán legalább egyszer élezzük meg a fűnyíró késeit is, mert a tompa élek roncsolják és nehezebben vágják a fűszálakat.

A „hagyományos” benzines vagy elektromos fűnyírók mellett ismét népszerűek a kézi, ún. suhanó fűnyírók is. Ezek olcsóbbak, emellett nagy előnyük, hogy kibocsátásmentesek, csendesek, kíméletesek a fűszálakhoz és nem utolsó sorban kisebb helyen elférnek. A gyep szélénél használhatunk kézi vagy gépi szegélyvágó eszközöket is. A skála másik végén a robotfűnyírók állnak. A kényelemért cserében itt jobban a zsebünkbe kell nyúlni, de ez a technológia minimalizálja az egyik legidőigényesebb kerti tevékenységre való energiaráfordításunkat. A gép beállítását, telepítését bízzuk szakemberre.

Fűnyíró

Időben irtsuk a gyomokat

Egész nyáron tartsuk szemmel a gyomokat. Ezek a kártékony növények versengenek a fűvel a tápanyagért. Ha szelektív gyomirtószerrel kezeljük a gyomokat, amint felbukkannak, akkor különösebb erőfeszítés nélkül mentes maradhat tőlük a gyep. Persze nem kell minden esetben rögtön a vegyszerekhez fordulni. A kézi gyomeltávolításban egy gyomkiszúró vagy egy viráglapát is nagy segítségünkre lehet.

Trágyázzunk okosan

A megfelelő típusú és mennyiségű trágya alkalmazása segít táplálni a füvet és fenntartani élénk zöld színét. Fontos, hogy az adott gyeptípusnak és helyi adottságoknak megfelelő módon trágyázzunk. A fő szempont az, hogy a növekedési csúcsidőszakban ne trágyázzunk túl. A fű túl gyors növekedésének erőltetése gyengítheti a növény gyökerét. Ha tehát a nyár folyamán is trágyázunk, mindenképpen alacsony nitrogéntartalmú keveréket válasszunk, hogy elkerüljük a szálak gyors növekedését. Az egyenletes bejuttatás érdekében, használjunk szórókocsit, vagy kézi szórót. Ezek az eszközök a fűmag vetésénél, illetve a kikopott foltok újra füvesítésénél is nagy segítséget jelenthetnek.