Talpas muhar

Házikerti kiszerelésben szabad forgalmú egyszikű szer nincs forgalomban a gyomirtáshoz. Mivel egynyári gyomnövényről beszélünk, mely erősen bokrosodik, nagyon nagy mennyiségben érlel magot, ami a szél segítségével messzire elterjed. Az érett magvak csírázóképessége 3-7 évig is megmarad, ez biztosítja számunkra a túlélést. Ha kedvezően alakulnak az életfeltételei, a füvet is képes kiszorítani a területéről. Rendszerint július környékén szokott megjelenni és augusztusban csúcsosodik ki a térhódítása. 

A talpas muhar jól látszik a gyepen világoszöld színével, széles leveleivel. Időigényes megoldás lenne, hogy kézzel gyomláljuk ki egy villa vagy egy gyomkiszúró segítségével. Elszaporodás, mint említettük, elsősorban öntözési hiba eredménye. Nyári nagy melegben is elég heti 3-4 öntözés a gyepnek, mert a gyökerek mélyebbre is lehatolnak, nem maradnak a talajfelszín közelében. A muharfélék könnyebben megjelennek az állandóan nedves talajon. Ahol egyszer már megjelent, onnan nem lehet tőle véglegesen megszabadulni, de rendszeres gyepápolással kiszorítható. 

Ház szép természetes fűvel

Ősszel alapos gyepszellőztetéssel és felülvetéssel kezeljük a gyepet, a muharfélék a hidegre érzékenyek, ősszel elsárgulnak, lassan elszáradnak és kifagynak. Meg lehet tanítani a gyep gyökerét, hogy keresse meg a vizet a talajban, amihez mélyebbre kell nyújtóznia. Tavasszal is a mérsékelt öntözés javasolt, hogy edzett gyökerű, jól táplált, tömött állományú gyepünk legyen. A muhar a tömött gyepben sokkal kevésbé tud teret hódítani. 

Szöveg: Bors Anita