Az agresszív fajokra érdemes külön odafigyelni, meg megfojtják és elnyomják a saját kertünkben termesztett növényeket is. Az alábbi javaslatokkal megpróbáljuk a felmerülő károkat megelőzni és a kellemetlenségeket minimalizálni. Szerencsére több alternatíva is létezik, amivel el lehet távolítani a gazokat, sok esetben még vegyszerhez sem kell nyúlni. Egy egyszerű kesztyű és gyomkiszúró vagy egy kis mulcsos talajtakarás is elegendő lesz.

Pitypang - Kutyatej - Gyermekláncfű

A pitypang igen megosztó növény, vannak akik gyomnövényként tekintenek rá, sokan viszont gyógynövénynek tartják. A gyepben nem kedveljük, mert a földön heverő levélrózsák alatt a fűcsomók kipusztulnak, ami miatt foltos lehet a pázsit. A legcélszerűbb a mechanikus irtásuk, gyomkiszúróval érdemes gyökerestől kiemelni az egyes töveket. De nem feledjük, ha a gyökér szétdarabolódik, akkor újra sarjad. Tipikusan "térdelős" gyom.

Pitypang vagy kutyatej

Alapvetően kétszikű, amelyet a gyepgyomirtókkal is hatékonyan lehet kezelni. A környezettudatosság jegyében térdeljünk, még ha fárasztó is, egy nagyobb eső után könnyebben tudjuk ezt a növényt eltávolítani. 

Lóhere - Fehér here

Egyrészt hasznos növény, mert nitrogént juttat a talajba. Másrészt igen szárazságtűrő növény és sajnos a homokos talajon is vígan megél. De ha valaki homokos talajon egybefüggő zöld szőnyeget szeretne, annak jó alternatíva lehet. A fehér herét a kerek virágcsomóiról lehet a legkönnyebben felismerni. Gyepben nagy telepeket is képezhet, elágazó szárrendszerével egész nagy területet képes uralma alá vonni. Egy kis türelemmel vissza is fejthetők ezek a telepek és a végén egy vékonyka kétszikű gyökérrel találkozhatunk. Ez azt jelenti, hogy ismét négykézlábra kell kényszerülnünk, ha időnk engedi és maradunk kitartóan környezettudatosak. Ellenkező esetben a kereskedelmi forgalomban kapható gyepgyomirtók jelenthetnek megoldást ennél a növénynél is. 

Fehér here vagy lóhere

A legkitartóbb ellenfél - Tarackbúza

A kertek napos és árnyékos részein is jól érzi magát, agresszív gyomnövény. Nagyon nehéz mind a veteményesből, mind pedig a gyepből kiirtani. Leginkább azért, mert mélyen is képes egy-egy rügye élni és onnan kihajtani. Tehát ha tépéskor beszakad, vagy elszakad, szinte biztos, hogy még nem végeztünk vele. Leginkább vastagabb fűszálakra hasonlít, virágai pedig búzaszerűek. Gyepben nehezebben tud felvirágozni, ha folyamatosan nyírjuk a pázsitot. A nedvesebb talajból érdemes kézzel kihúzni és azonnal füvesíteni a megtisztított területet. Ősszel a talaj feletti részei kiszáradnak, és mivel mostanában enyhébbek az őszi hónapok, így könnyebben felszámolható az elfoglalt területeken. A veteményest mélyebb megmunkálással lehet megszabadítani tőle. Gyepben nincs rá gyomirtó. Kaphatók a totális gyomirtók, amiket esetenként érdemes fontolóra vennünk, még akkor is, ha némi fű veszteséggel kell számolnunk.

Tarack vagy tarackbúza

Körülbelül 2 hét alatt leáll a fotoszintézise, és ezek a szerek a föld alatti részekre is hatással vannak. Az elhalt részeket el kell távolítani és újra füvesíteni kell. Ha elég sűrű a gyep és mégis fel jön benne a tarack, a gyökérzete nem tud lekötődni és könnyen kihúzhatóvá válik. 

Szerző: Bors Anita