Egy kis konyhakert kialakításának legegyszerűbb első lépése az, hogy felás egy ágyást a pázsittal borított többfunkciójú kertjében, ahol a kert egyes területeit térkövezett utakkal köti össze. A térkő akkor fontos, ha esztétikus kertet szeretnénk, ahol nedves időben sem leszünk sárosak. 

Ha a klasszikus zöldséges ágyásnál komolyabb beruházással szeretne a termesztésbe fogni, akkor egy magaságyást is építhet a zöldségeknek. Ezt a magaságyást azonban már ősszel érdemes előkészíteni, hogy tavaszra már alkalmas legyen az ágyás termőföldje a palánták kiültetésére.

Magaságyások között térkő

Nem mindegy, hogy a kert szintjében lévő zöldséges ágyást vagy pedig a magaságyást választja a zöldségeknek. Emellett pedig az sem mindegy, hogy milyen zöldségeket és mennyit szeretne termelni a kertben. A legtöbben talán a paradicsom és paprika ültetésével kezdik a kertészkedést. Ezt a két zöldséget szeretjük a legjobban, és ezért ezeket érdemes megtermelni saját magunknak.

Leier Durisol magaságyás

Ha most kezdi a kertészkedést, akkor érdemes a palántákat megvásárolni, és ezt kiültetni az ágyásba vagy magaságyásba. A magról való palánta neveléséhez jóval korábban hozzá kell kezdeni, és ezért a palánták neveléséhez érdemes üvegházat építeni. Ez azért sokkal macerásabb, és jóval nagyobb a kudarc veszélye akkor, ha első alkalommal próbálja meg. 

Leier magaságyás

Leier Durisol magaságyás rendszer

Nem mindegy az sem, hogy hol lesz az ágyás helye a kertben. Ne arra figyeljen, hogy hol nem fogja zavarni kertje összeképét az ágyás, hanem arra, hogy hol fog elegendő napfényt kapni az ágyás. A jobban futó, nagyobb helyigényű paradicsompalántának 60×30-as területet érdemes számolni az ágyásban. A C-vitaminban gazdagabb paprika ültetéséhez már a 40×20-as vagy 30×30-as hely is elég. A két legnépszerűbb zöldség mellett nagyon népszerűek a fűszernövények is. A menta, az oregánó és a bazsalikom mellett sokan szeretik a kakukkfüvet is. 

Kőszemcsés térkő

Leier Classic-Line mosott kavicsos burkolat

Emellett persze figyelni kell arra is, hogy a már meglévő kerti térkövezett utakhoz, kocsibeállóhoz és megépített tereptárgyakhoz alkalmazkodni kell. Nem lenne szerencsés felszedni a bográcsozót vagy a kerti medencét azért, hogy az ágyásnak helyet csináljon.

U-alakú magaságyás

A magaságyás kialakítása egy kicsit nagyobb munka, és nemcsak arról kell döntenie, hogy miből építse meg az ágyás falát, hanem az ágyás feltöltéséhez szükséges földet, kerti hulladékot és termőföldet is biztosítani kell. Még ősszel, hogy tavaszra összeérjen az ágyás földje a palántákat nevelő termőfölddé. A Leier Durisol által megtervezett magaságyás elemekkel ez sokkal egyszerűbb művelet. Szintén a Leier által forgalmazott kőszemcsés burkolatokkal esztétikusan burkolhatjuk az összekötő területeket a közlekedő útvonalakat. Így érhetünk el egy rendezett megjelenést, egységes összhatást a kertünkben is, amit sokkal szívesebben fogunk megmutatni másnak is. 

A cikket támogatta:

DALOS Építőanyag kereskedés


Dalos Tüzép Piliscsaba

www.terkoakciok.hu

Cím: 2081 Piliscsaba, Hosszúrét út 11. 
Telefon: +36 (26) 375-171