Tyúkhúr

Apró, fehér virágai vannak, sok esetben sűrű, zöld szőnyeget alkot, egyéves növény. Sokan csak gyomnövényként tekintenek rá, azonban hasznos növény, rendkívül tápláló, egészséges és nagyon finom is. Egyéves, de ősszel csíráztatva áttelel. Vékony karógyökerével és heverő szárának csomóiból eredő bojtos gyökereivel stabilan kapaszkodik a földbe. A magvak már 2 ˚C-on csíráznak, kora tavasztól késő őszig virágzik, akár enyhe téli napokon is. Sokszor a gyep szélében nő vagy a járda réseiben. A gyümölcs- és szőlőültetvények talajának takarására is alkalmas. Ha nem irtjuk mechanikai vagy kémiai úton az ültetvényünkben, már ősszel elkezdi takarni a talajt és felveszi a versenyt a többi gyomnövénnyel. Könnyen kihúzható, kikapálható gyom. Ez persze csak a környezetbarát megoldás. 

Tyúkhúr kis fehér virágokkal

Kövér porcsin

A száraz, napos területeket kedveli a leginkább. Húsos leveleiről és sárga virágáról könnyen fel lehet ismerni ezt az egyéves pozsgás szárú és levelű növényt. Karógyökere nem hatol mélyen a talajba, de sok oldalgyökeret fejleszt. A többi növényhez hasonlóan egyszerűen, kézzel érdemes kihúzni a földből. 

Kövér porcsin gyomnövény

Parlagfű

A parlagfű sokak egyik legnagyobb ellensége, mivel allergiás reakciókat vált ki. A napfényt, a meleget és a csapadékot kedveli a legjobban de kiváló a szárazságtűrése is. Eltávolítása nem egyszerű, mert gyomirtóval is nehéz kiirtani. A kémiai irtást követően a túlélő egyedeket kézzel kell eltávolítanunk, ha biztosra akarunk menni. 

Parlagfű