Ha kerítést szeretnénk építeni, sokféle lehetőség áll a rendelkezésünkre, ami nem feltétlenül csak a büdzsé függvénye. Vannak ugyanis olyan megoldások, amelyek ár-érték arányban messze felülmúlnak például egy kovácsoltvas szerkezetet.

Az utóbbi évek egyik legnagyobb slágerterméke ebben a szegmensben a gondozásmentes kerítés lett, ami valójában nem más, mint trapézlemezből készült kerítésléc, ami nemcsak jól néz ki, de számos más megfontolandó előnye van – különösen a fából készült megoldásokhoz viszonyítva.

Fém kerítésléc

Hogy miért jobb választás a fa helyett a trapézlemez kerítésléc a kertben? Ebben a cikkben erre a kérdésre válaszoltunk úgy, hogy mindössze három egyszerű és nyilvánvaló szempontból közelítettük meg a témát. Lássuk a legfontosabb előnyöket!

Nem igényel gondozást

A trapézlemez kerítésléc egyik legnagyobb előnye a fával szemben minden kétséget kizáróan a gondozásmentes jelleg.

Sokan azért tartanak a fától ezen a téren, mert vagy minden szezonban gondozásnak vetik alá a tulajdonosok, vagy néhány éven belül le kell cserélniük a léceket. Mindkét alternatíva költséges, nem mellesleg pedig időigényes problémakörnek tekinthető.

A kerítés méretétől függően ugyanis a megfelelő festék drága, és legalább egy napot rá kell szánni ahhoz, hogy kívül-belül minden egyes elem kellően vastag bevonatot kapjon, ezáltal pedig megőrizze magas esztétikai értékét.

Aki azonban gondozott már kerítésléceket, az pontosan jól tudja, hogy kis túlzással lehetetlen minden ponton átfesteni őket, hiszen a csavarrögzítések alá nem jut be a festék, ellenben a nedvesség igen, így ezeken a helyeken kezd majd el először károsodni, rothadni a fa, ami már csak cserével orvosolható.

Ezzel szemben a trapézlemez kerítésléc egyáltalán nem igényel festést vagy más gondozást. Ennek az oka, hogy rendkívül tartós horganyzott lemezből készülnek, amelyek ellenállnak a korróziónak, külső festése pedig – ami akár a fa mintázatát is utánozhatja – évtizedekig képes ellenállni minden természeti hatásnak.

A trapézlemez kerítésléceket legfeljebb csak portalanítani kell, illetve évente egy-két alkalommal lemosni, de mivel ez is csak az esztétikáról szól, ezért ha elmulasztjuk, akkor sem rontjuk vele a kerítés tartósságát, hiszen az eső így is, úgy is rendszeresen megtisztítja majd.

Kertünk tartós dísze lehet

Ha a gondozásmentes jelleg nem lenne elég nagy előny a trapézlemez kerítésléc mellett, akkor mindenképpen beszélnünk kell a másik nagy előnyéről a tartósságról is, hiszen valóban kiemelkedően jól ellenállnak gyakorlatilag minden környezeti hatásnak.

Sokan azért tartanak a kerítéslécektől, mert elrozsdásodnak vagy lekopik róluk a festék, de ez normál körülmények között egyáltalán nem jellemző. A horganyzott technológiának köszönhetően ugyanis garantált, hogy ezek a termékek hosszú évtizedekig meg tudják őrizni tulajdonságaikat.

Lényegesen tovább tartanak, mint a fa kerítéslécek, és a festésük miatt szintén nem kell aggódnunk, hiszen olyan speciális festéket alkalmaznak ehhez a gyártók, amelyek csak jelentős sérülés esetén károsodnak, ami hétköznapi körülmények között nem igazán jellemző.

Hogy milyen nagyobb sérülésekre gondolunk? Például egy nagyobb kavics vagy szikla erős felverődésére vagy arra, ha valamilyen fém eszközzel, például egy kalapáccsal valaki célirányosan ráüt a kerítéslécre. 

Érdekesség, hogy sok esetben még ilyenkor is legfeljebb a festékréteg károsodik, de a lemez deformálódása mellett a horganyzott felület nem sérül, tehát a rozsdásodás ilyenkor sem jellemző a lécekre. A lepattant festék pedig egy kis kézügyességgel egyszerűen orvosolható.

Hogy mennyire tartós a trapézlemez kerítésléc, azt jól mutatja, hogy nem árt neki az eső, a magas páratartalom, a hó, a jég, de még a forró napsugárzás sem. Olyannyira erős kültéri festékréteggel vannak bevonva, hogy extrém UV-sugárzás mellett sem kell évekig a szín kifakulásától tartanunk.

Emiatt valóban egy mutatós és tartós alternatíva lehet a kertben, különösen akkor, ha valamilyen famintás típus mellett döntünk, amelyek olyan hatást keltenek, mintha fából készült kerítéslécek kerültek volna alkalmazásra.

Egyszerűbben, precízebben telepíthető

Bár mindkét kerítésléc-típus telepítését érdemes szakemberre bízni, amennyiben azonban mi magunk vállalkoznánk a szerelésre, nem árt tudni, hogy a trapézlemez kerítéslécek nagyon könnyebben telepíthetők egy kis odafigyeléssel.

Amíg a fa léceket előre ki kell fúrni – a szerkezeti elemekkel együtt –, rengeteg hibafaktort kell kiküszöbölni és tucatnyi kerítéslécnél ez már jelentős elcsúszásokat idézhet elő abban az esetben, ha nem vagyunk elég figyelmesek és gyakorlottak.

A trapézlemez kerítésléceknél azonban egyszerűbb a munkavégzés. Eleve elérhetők hozzá külön fogadó profilok, amelyek megkönnyítik a szerkezet felépítését – a fa esetében ehhez nagyon sokszor hegeszteni kell –, de a legjobb, hogy a rögzítéshez speciális lemezcsavarok állnak a rendelkezésünkre.

Ezek a lemezcsavarok többnyire önfúró fejjel vannak ellátva, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy elegendő a kerítésléceket két pillanatszorítóval megfelelően pozícionálni – gyakorlatilag a helyére igazítani, így messziről is ellenőrizhetjük a csavarozás előtt –, majd az önmetsző lemezcsavarokkal pillanatok alatt rögzíteni mindent.

Ezzel sokkal kevesebb a hibalehetőség, de ami még ennél is fontosabb, hogy az ilyen lemezcsavarok elérhetők festett fejvégződéssel, így maximálisan a választott kerítésléc színéhez lehet igazítani a rögzítést úgy, hogy az legfeljebb csak közelről lesz látható.