Járdalap vagy térkő? Sokszor nem is olyan könnyű erre a rövid kérdésre határozottan válaszolni. A kerti burkolat kialakításához a térkövek mellett a nagyobb méretű, de vékonyabb járdalapokat vagy kerti lapokat is használhatjuk. A térkövek kisebb méretű, de vastagabb burkolatok a járólapoknál. 

Semmelrock térkő

A nagyobb méretű kerti lapok optikailag nagyítják a teret. A nagyobb méretű járólapok  térnagyobbító hatása azonban csak nagyobb területen érvényesül jól. Kis területen nem várhatunk ilyen jellegű hatást. 

Egy nagyobb kertben egy hosszú, keskeny járda burkolására a 60×30-as járdalap nagyon jó választás lehet. Azt kell csak végiggondolni, hogy a 30 cm-es járda szélesség elég lesz-e. Egy felnőtt sétálásához biztosan megfelelő ez a szélesség. Ha azonban valaki babakocsival fog ezen a szakaszon közlekedni, akkor át kell gondolni a kívánt szélességet.

Járdalap vagy térkő

A gyalogos forgalomra szánt kerti utak és járdák burkolására a nagyobb méretű, 4 cm vastag kerti lapok tökéletesen megfelelőek. A gyalogos vagy kerékpáros forgalom terhelését a 4 centiméteres lapok biztonsággal elbírják. Érdemes 4-6 mm-es fugákat hagyni a lapok között, ugyanis ez a fugavastagság a lapok 1-2 milliméteres eltéréseit is kényelmesen el tudja tüntetni lerakásakor.

Kocsibejáró út burkolására a 4 cm vastag kerti lapok már nem lesznek elegendőek. Nem fogják bírni a terhelést hosszabb távon. Ezért a személyautós forgalomra szánt garázsbejáró burkolására a 6 cm vastag, kisebb méretű térkövek közül érdemes választani.

Többféle szürke térkő

A 6 centiméteres térkövekből készült kocsibejáró szakaszon - megfelelő szegély kialakításával -  biztonsággal közlekedhet egész évben. Nem kell félnünk, a térkövek sem fognak eltörni, mert jól bírják majd a terhelést. A betonágyba öntött szegély pedig nem fogja engedni a szélső térkövek kifordulását sem. A megfelelő fagyvédő alappal és térkővel burkolt kocsibejáró évtizedeken át tartós lesz, amire mindig számíthat.

Kis méretű kertekben nem mutatnak jól a nagyméretű kerti lapok. Ezért ezekben a kis kertekben a kerti utak és járdák burkolására is érdemes választani inkább a kisebb méretű térköveket.

Modern kert járdalappal

A hosszú, keskeny kertek járdáin a közkedvelt 20-10-es méretű térkövekből készült járda burkolatnál érdemes a sorokat keresztbe lerakni. Vagyis a térkő hosszabb oldala legyen a járda menetirányára merőleges.

Kis méretű térkő szürkeSemmelrock Citytop térkő

A cikket támogatta:

DALOS Építőanyag kereskedés


Dalos Tüzép Piliscsaba

www.terkoakciok.hu

Cím: 2081 Piliscsaba, Hosszúrét út 11. 
Telefon: +36 (26) 375-171