Beltéri, üvegezett terasz esetében a beltérben használt burkolok közül is választhat burkolatot, itt nem feltétel a fagyállóság, ha például egy télikert zárható. Nyitott terasznál azonban az esővel, hóval, faggyal szemben is ellenállónak kell lenni a burkolatnak. Ezzel szemben a zárt és a tetővel fedett nyitott terasznál azzal kell számolni, hogy a teraszhoz kapcsolódó szoba a tető miatt kevesebb napfényt fog kapni. Ezt mindenképp érdemes figyelembe venni a terasz kialakításakor.

Rusztikus térkő

Manapság sokan burkolják a teraszt fagyálló járólappal. Egyre jobban terjednek a nagy méretű változatok. Ezek is tartós burkolatok, azonban arra figyeljen, hogy nyitott terasz burkolásakor mindenképp fagyálló ragasztót használjon a burkoló a lapok ragasztásához.

A természetes kövek népszerűsége is megmaradt. Ezek a természetes kövek lehetnek szabályos vagy szabálytalan formájúak. A szabálytalan kövek változatos és egyedi alakjukkal még természetesebb hatást keltenek. A lerakásuk azonban több időbe kerül és nagyobb odafigyelést igényel. 

Egyre gyakoribb a csempék, greslapok, cementlapok lapok használata is. Ezeknél is a fagyálló ragasztó használata fontos. Emellett még a lapok vastagságát is úgy válassza meg, hogy a gyalogos közlekedést biztosan elbírják ezek a lapok. A 0.5 cm vastag lapok a kültérben semmiképp sem jók. Legalább egy 1 cm, de inkább 2 cm vastag fagyálló lapokat rakjon le a teraszra. Az 1 cm-nél vastagabb fagyálló lapok már jól fogják bírni a gyalogos közlekedést.

Ha a küszöbszint nem engedi a vastag lapokból álló burkolatot, akkor kifejezetten jól tud jönni a terasz burkolására a 2 centis lapokból való választás. Ha ezeket a lapokat fagyálló ragasztóval ragasztja le a teraszra, akkor 3 centinél is kevesebbel fogja megemelni a terasz magasságát. Baj igazából akkor van, ha 2 centiméternél is kevesebb hely van a küszöbszint alatt.

Kültérben a fagyállóság mellett a burkolat csúszásbiztonsága is fontos. Ezért a mázas felületű lapok helyett praktikusabban az érdesített, szemcsés felületű burkolatok használata. A betonból készült kültéri járólapoknál csúszással szembeni védelmet a lapok felületi érdessége is biztosíthatja.

A fából készült terasz burkolatok is nagyon szépen mutatnak. Nyitott terasz burkolására azonban a fa nem igazán tartós burkolat. Ha mégis fából szeretné elkészíteni a terasz burkolatát, akkor a keményfa burkolatok közül válasszon. Az akác, a tölgyfa, a bükk vagy a kőris jobban bírja az időjárás viszontagságait a puhafa burkolatoknál. Lakkozással, impregnálással a keményfából készült burkolatokat is egész jól meg tudja védeni az esővel, hóval szemben.

Arra azonban figyelni kell, hogy a fából készült burkolatot még akkor is érdemes időben letakarítani a frissen lehullott hótól, ha lakkozva vagy impregnálva a burkolat. A teraszburkolat kiválasztásakor gondolja végig azt, hogy erre lesz-e mindig ideje télen. Egyre gyakoribb a műanyagból gyártott WPC burkolat használata is a terasz burkolására. Ezek a burkolatok is nagyon tartósak, és könnyen tisztán tudja tartani a burkolatot.

A térkő burkolat azonban még mindig talán a leggyakrabban választott burkolat a teraszra. A gyalogos közlekedésre használt terasz burkolására persze nem kell a 6 centis térkő burkolatok közül választani.

Modern térkő

Térkő teraszra

Térkő burkolat Dalos építőanyag

Modern teraszburkolatokFotók: Semmelrock 

Erre az esetre - azaz kisebb igénybevételhez, - bőven elég a 4 cm vastag kültéri lapok közül választani a burkoláshoz. Ezekből a 4 centi vastag kerti lapokból is nagy választékot kínálnak a térkő gyártók. Különböző méretű és változatos színvilágú kerti járólapok közül tudja kiválasztani nyitott vagy zárt terasza burkolatát.

A cikket támogatta:

DALOS Építőanyag kereskedés

 Dalos Tüzép Piliscsaba

www.dalostuzep.hu

Cím: 2081 Piliscsaba, Hosszúrét út 11. 
Telefon: +36 (26) 375-171