A betonból készülő fagyálló és kopásálló térkőből lerakott burkolat hosszú ideig tartós. Ezért jól bírja a változékony időjárás viszontagságait is. A jó minőségű bontott térkő újbóli lerakásával ennek köszönhetően szintén tartós burkolat alakítható ki.

A fagyálló beton térkő nem fagy szét a téli hideg, havas és rendkívül hideg időszakokban sem. 
A térkő burkolat a nyári erős napsütésnek is károsodás nélkül ellenáll. Felmelegszik akár 50 fokra is júliusi és augusztusi kánikulában akkor, ha a burkolatot közvetlen napsütés éri. Nem pattogzik fel a felülete, és nem károsodik, szerkezetét évtizedeken át megőrzi. Sőt még az erősen szennyező anyagoknak is ellenáll. Például a gázolaj vagy a benzin és más zsíros szennyeződések sem ivódnak be annyira a térkő burkolatba, hogy megfelelő tisztítószerrel a szennyeződést ne lehessen könnyen eltávolítani a burkolatról. Impregnálószerek használatával pedig akár meg is előzhetjük mindezek kialakulását. 

Leier térkő

A kisebb-nagyobb méretű és különböző formájú térkövek sérülés nélkül szedhetők fel, és használt térkő formájában akár az eredeti burkolattal megegyező minőségben és tartóssággal rakhatók le újra.

A korábban már használt, és újból lerakott térkő beépítésével kialakított burkolat kinézetre talán nem nyújt olyan újszerű látványt, mint térkő gyárból újonnan kikerülő térkőből lerakott burkolat. Azonban a megfelelő alapra precízen lerakott használt térkő burkolat tartóssága nem marad el az új térkő burkolat tartósságától sem. A bontott térkő beépítésének az előnyök mellett azonban természetesen vannak kockázatai is.

Melyek lehetnek a már használt térkő beépítésének előnyei és kockázatai?

Használt térkőből nemcsak térkő burkolatot építhet
A bontott térkőből nemcsak egy újabb térkő burkolatot, hanem például magaságyás oldalfalát vagy pedig kerti tűzrakót is építhet. Egy hajolgatás nélküli kertgondozást biztosító magaságyásnál vagy egy tűzrakóhely kialakításánál nem annyira fontos, hogy tökéletesen újak legyenek a térkövek. A kövek szépsége helyett sokkal fontosabb az, hogy tartós és strapabíró legyen a magaságyás fala és a tűzrakó.

Bármilyen térkő burkolatot készíthet a bontott térkő beépítésével
A bontott térkő felhasználásával bármilyen burkolatot kialakíthat a kertjében. Csak arra kell figyelni, hogy a 4 cm vastag lapokból csak gyalogos forgalomra szánt burkolatot tud építeni. Ez azt jelenti, hogy ház körüli járdát, kerti utat, kerti sétányt, teraszburkolatot, kerti pihenőhelyet vagy akár medence körüli burkolatot is építhet.

A 6 cm vastag használt térkövekből is építhet gyalogos forgalomra használt burkolatokat. A 6 cm vastag térkő azonban már alkalmas személykocsi forgalomra használt burkolatokhoz is. Ezért kocsibejáró út vagy személyautó parkolására használt burkolat is készülhet belőle.

8-10 cm vastag újrahasznosított térkövekből pedig még akár teherautós forgalomra szánt burkolatot is építhet. Itt természetesen már tényleg jó minőségű használt térkövekre van szükség. Ugyanis a térköveknek nemcsak fagyállónak és kopásállónak kell lenni, hanem még a teherautós forgalom terhelését is el kell bírni a burkolatnak évtizedeken át. Éppen ezért a nagy terhelésnek kitett burkolatnál még nagyobb körültekintéssel kell kiválasztani a megvásárolt használt térköveket. 

Rusztikus térkő

Csökkenti az építési hulladékot
A felbontott térkő burkolat építési hulladék, másképpen fogalmazva sitt. Ha viszont a bontott térkövet beépítik egy másik térkő burkolatba, akkor ezzel csökkenteni lehet az építési hulladékot. Ezzel pedig csökken a hulladék lerakásának a költsége is. Ráadásul úgy, hogy a használt térkőből készült burkolattal értéket hozunk létre.

A használt térkő újbóli lerakásával nemcsak az építési hulladékot csökkentjük, hanem a természetben előforduló erőforrásoknak a felhasználását is. Ugyanis a jó minőségű fagyálló és kopásálló térkő burkolat újbóli lerakásával nincs szükség az újból beépített bontott térkő mennyiségének megfelelő új térkő legyártására. Tehát nemcsak nem szennyezzük a környezetet, hanem emellé még nem is merítjük tovább a szűkösen rendelkezésre álló természeti erőforrásokat.

Melyek a bontott térkő beépítésének kockázatai?
A bontott térkőnél értelemszerűen nincs garancia. A jó minőségű térkő fagyálló és kopásálló. Használt térkő vásárlásakor azonban nem ismert a térkő gyártója, ezért kérdéses az, hogy mennyire fagyálló és kopásálló a bontott beton térkő. Ha az újrahasznosított térkő néhány év lerakás után néhány év múlva megreped a fagyástól vagy pedig felpattogzik a kopórétege, akkor nem lehet emiatt reklamálni.

Az újrafelhasznált térkövek minőségének bizonytalan ismerete mellett érdemes óvatosnak lenni a vásárláskor. Azért, hogy ne legyenek a térkövek között vágott, sérült vagy pedig erősen szennyezett térkövek. Az sem lenne jó, ha már a vásárláskor fagykáros, felpattogzott térkövek lennének a használt térkövek között.

A bontott térkő szállítása problémásabb
A használt térkő szállítása nehezebb feladat. Az új térkő burkolat a gyártótól raklapra rakva kerül ki, és a forgalmazóktól a raklapra rakott térköveket tudja megvásárolni. Ezeket a raklapokat daruval le tudják rakni a teherautóról. A térkő burkolat bontása után az újra felhasznált térköveket nem biztos, hogy gondosan átválogatják és raklapra rakják. Nagyobb esélye van annak, hogy kézzel kell felrakni a teherautóra, és utána pedig kézzel kell lerakni. Sőt még könnyen lehet ez a jobb megoldás. Ugyanis így sokkal kevésbé tudnak trükközni azzal, hogy a raklapokra rakott használt térkövek közé vágott, repedt és felpattogzott térkövek kerüljenek.

A használt térkő lerakása nehezebb
A bontott térkövek szélei az új térkövekkel szemben letöredezettek lehetnek. Az alakjuk is egyenetlenebb, ezért a térkövek lerakása biztosan nehezebb és lassabban is fog menni, mint az új térkövek lerakása. Ezért több időt is kell szánni a térkövezésre. Emellett pedig nagyobb tapasztalatra is szükség lehet a térkövek lerakásához.

Az esetleges sérülések mellett fontos árat befolyásoló szempont lehet a térkövek szépsége, és az is, hogy milyen esetleges szennyeződések vannak rajta. Ha újszerű állapotban vannak a térkövek, és alig látszik rajtuk szennyeződés, akkor magasabb a használt térkövek ára is.

Natúr színű térkő

Fontos árat befolyásoló szempont a bontott térkövek szállíthatósága is. Ha kézi rakodással kell felrakni a teherautóra és kézzel kell lerakni a teherautóról, akkor biztosan alacsonyabb lesz a térkövek ára, mint akkor, amikor raklapra rakottan lehet mozgatni a térköveket.

Mivel a bontott térköveknél sokkal gyakrabban előfordulhatnak anyaghibából adódó minőségi problémák, ami a belőlük lerakott burkolat szépségét és tartósságát jelentősen befolyásolják, ezért fontos alaposan megnézni és átvizsgálni a vásárlás előtt a térköveket. Az újrafelhasznált térkövek vásárlása nem jelenti azt, hogy zsákbamacskát kell vásárolni. Érdemes meggyőződni vásárlás előtt a bontott térkövek állapotáról és minőségéről. Kedvezőbb áron juthat hozzá a használt térkövekhez, azonban körültekintőbbnek is kell lenni a vásárláskor.

A cikket támogatta:

DALOS Építőanyag kereskedés

 Dalos Tüzép Piliscsaba

www.dalostuzep.hu

Cím: 2081 Piliscsaba, Hosszúrét út 11. 
Telefon: +36 (26) 375-171