Ha szeretsz kertészkedni, de egy tágas udvar helyett csak egy terasz áll a rendelkezésedre, akkor sem kell lemondanod erről a tevékenységről. 

Találd meg a stílusodat!

Pontosabban fogalmazva találd meg a kerted stílusát. A teraszkert kialakításánál azzal kell kezdeni, hogy eldöntjük, milyet akarunk létrehozni. Lehet ez virágoskert, amiben a szebbnél szebb, illatosabbnál illatosabb virágok dominálnak – ebben az esetben erre kell helyezni a fókuszt, ehhez kell igazítani a körülményeket és a kerti eszközök beszerzését. Van, aki gondozásmentes teraszkertet szeretne, ilyenkor olyan növényeket kell választani, amelyek jó tűrőképességgel rendelkeznek, bírják az időjárás változását, de azt is, ha esetleg hosszabb ideig elfelejti azokat meglocsolni az ember.

Ültetőásó teraszkerthez

Az egyik legnépszerűbb teraszkert a konyhakert – ebben általában haszonnövényeket termel a gazda, amelyeket aztán a család hasznosítani tud a konyhában. Ezzel lehet egy kicsit csökkenteni az élelmiszerekre fordított kiadásokon, de nem kell csodát várni ebből a szempontból. Sokkal inkább az egy konyhakert jelentősége, hogy pontosan tudjuk, mit eszünk, honnan származik az a paradicsom, mivel lett vagy nem lett permetezve – ez nagy megnyugvás. Ha kisgyermekes családunk van, akkor pedig a kicsiknek is élmény lesz, hogy láthatják növekedni a cukkinit vagy a paprikát, amit később elfogyasztanak.

Szerezd be a legfontosabb eszközöket!

A teraszkert hiába kisebb, mint egy udvar, az esetében sem lehet megúszni a kerti szerszámok beszerzését. Kerti kesztyű, metszőolló, kiskapa, kisásó, kisgereblye nélkül szinte lehetetlen rendesen megművelni a keretet, így ezek megvásárlására mindenképpen legyen gondunk. Mindenből létezik apróbb méret, amelyek éppen arra alkalmasak, hogy a kis teraszkertünkben elvégezzék a rájuk váró munkát.

Ezek raktározására egy kerti tárolóra is szükség lehet, amelybe például télen gondosan elrejthetjük a felszerelésünket, de alkalmas erre a feladatra egy többszintes pad vagy egy polcos szekrény is, feltéve akkor, ha a csapadéktól védett helyre tudjuk azt felállítani. Sokan szeretik a mobil kerti kocsi alkalmazását, amely egyfajta modern talicskaként arra alkalmas, hogy a zöld hulladékot, vagy konyhakert esetében a betakarított termést eljuttassa A-ból B pontba. Ezek többnyire szétszedhető, összecsukható megoldások, azaz amikor nincsenek használatban, el lehet pakolni, így nem foglalják feleslegesen a helyet.

Ha abból indulunk ki, hogy a kerti eszközök és szerszámok intelligens tárolásával a teraszkert rendben tartható, illetve mindig készen áll majd a kihívásokra, akkor megérthető, miért az egyik kedvencünk az univerzális fali eszköztartó. Ezt elég felfúrni a falra, hogy aztán minden kerti szerszámnak látványos helyet biztosítson: a hozzá tartozó kampók és tartók tökéletesen alkalmasak a különböző méretű eszközök rögzítéséhez, így kiváló megoldást jelentenek a rendrakás folyamatában. Mert a teraszkert csakis akkor szép, ha azon a viszonylag kis helyen mindig rend honol.