Szárazságtűrő kert

A klímaváltozás már tetten érhető a kertészeti trendekben is – mondja Łukasz Skop kertész.
– Az utóbbi években Nyugat-Európából jött hozzánk a prérikertek és színes évelőágyások divatja. Ezeket a nagy népszerűségnek örvendő fűfélék uralják, mint például a csenkeszfű és nádfű. Száraz talajban, napos helyen jól fejlődnek, és télen jól tűrik a kis mennyiségű havat. 

Kerti növények, amelyek túlélik a meleget és a szárazságot:

Vannak évelő növényeink is, amelyek megbirkóznak a szárazsággal úgy, hogy leveleikben, száraikban és gyökereikben vizet tárolnak, azaz pozsgás növények. A varjúhájnak és a rozmaringnak homokkal kevert talajra van szükségük, ültethetők sziklakertekre, falakra, tetőkre, de akár törött cserepekbe vagy vízelvezető csövekbe is. Minimális odafigyeléssel a zöldtől a liláig terjedő színekben szép levelekkel viszonozzák a törődést és virágaikkal méheket és lepkéket vonzanak kertünkbe. Egyesek örökzöldek, mások - mint például a kamcsatkai vagy a kaukázusi sáska - akár kétszer is virágozhatnak egy szezonban.

A fehér vagy ezüst szőrszálakkal borított levelű növények is jól megbirkóznak a vízhiánnyal , például a magas ökörfarkkóró (1,8 méteresre is megnő). Őshonos növényünk rokona, nevét fehér leveleinek köszönheti, amelyek úgy néznek ki, mintha liszttel borították volna be. 

Mit ültessünk egy szárazságtűrő kertbe? Egynyári virágok és évelők, amelyek jól bírják a meleget

A szárazságtűrő növények azonban nem korlátozódnak a préri növényekre vagy pozsgás növényekre. Elég sok gyönyörűen virágzó fánk, cserjénk és virágunk van, amelyek jól bírják a szárazságot. Érdemes megemlíteni az egynyári virágokat, amelyek az utóbbi időben elvesztették népszerűségüket. Személyes kedvenceim Amerika vagy Afrika sivatagi területeiről származnak. Ezek a nagyvirágú porcsin, gyerekkoromból emlékszem rá, az afrikai aranyvirág mint a kis színes napsugarak, és a kaliforniai mák gyönyörű, finom, intenzíven sárga vagy narancssárga színű szirmai miatt.

Az évelő évelők közül lila, sárga vagy fehér szirmokkal körülvett jellegzetes tüskés kúpvirágokkal díszíthetjük a kertet. Száraz, vízáteresztő talajon, kevés öntözés mellett is szépen virágoznak. Ajánlott (és ősszel száraz csokrot is készíthet belőlük) a cickafark. A szamárkenyér levelei akár egy méter magasra is megnőhet és. Levelei alulról ezüstösek, felülről zöldek, virágai tökéletesen gömb alakúak, lila, fehér vagy kék szirmokkal. Édes nektárjuk csak úgy vonzza a méheket.  

Szamárkenyér

Kerti hőséget bíró növények

Egy másik jó választás a jó öreg kakukkfű , amely évtizedek óta nő a hazai kertekben. Gyönyörű lila növény szőnyegeket hoz létre, és csodás édes illata van, és a rovarok szeretik a nektárját. De sok más fajta közül is választhatunk: közönséges kakukkfű, osztrák kakukkfű vagy citromos kakukkfű, amely a naptól felmelegítve gyönyörű citrusillatú.

Kerti virágok

Hőnek és szárazságnak ellenálló fák és cserjék – melyiket válasszuk a kertbe?

Ha fákról és cserjékről van szó, azt tanácsolom, hogy nézze meg, mit ültetnek a nagyvárosok forgalmas utcái köré – mondja Łukasz Skop. Ismeretes, hogy az ilyen növények jól tűrik a szárazságot, hiszen fűtött aszfalt mellett is túlélik. Például körtefák, díszfajták, apró termésekkel.

De más csapgyökérrendszerű fajok (azaz olyanok, amelyek mélyen a vízbe nyúlnak, és nem veszik el a közelben ültetett növényektől) is működnek: hegyi kőris, galagonya, eperfa. A gleditsia vagyis a tövises lepényfa is gyönyörű. Az 'Inermis' fajtának nincsenek éles, hosszú tövisei, ezért biztonságosabb.

A cserjék közül a tűlevelűek, például a boróka, meglehetősen kézenfekvő választás. A gyönyörű illatok kedvelőinek - orgona, koreai orgona (erkélyi virágcserepekhez is alkalmas) ajánlható. Érdemes tudni,  hogy a természet olyan rózsákat is alkotott, amelyek jól bírják a szárazságot.

Kerti évelő virágok

A ráncos bíborlila (néha fehér) szirmú vad Rosa rugosa ( japánrózsa) nemcsak a tengerparti dűnéken, hanem a házi kertekben is szépen mutat. A kertészek kedvelik, mert az időjárási viszonyok mellett más rózsafajokra jellemző betegségeknek is ellenálló. Ősszel piros termésekkel büszkélkedhet, akárcsak másik rokona, amely szintén jól bírja a szárazságot - az almarózsa (Rosa villosa). Gyümölcsei, amelyekben sokkal több C-vitamin van, mint a citromban, olyanok, mint a csokorban lógó kis alma. Mindkettő ehető, és tökéletes lekvárokhoz vagy likőrökhöz.

Tartós kerti növények

További tippek a meleget és a szárazságot jól tűrő kerthez 

Mindenképpen ügyeljünk az esővíz rendszeres összegyűjtésére. Tegyen hordókat, vagy irányítsa az ereszcsatornát egy víztározóhoz. Nemcsak öntözésre, hanem a kert páratartalmának növelésére is hasznos lesz.

Vigyázzon a talajtakaróra - ami megtartja a vizet a talajban, és megakadályozza annak elpárolgását. A növényeket legjobb komposzttal megszórni, mert az is tartalmaz tápanyagokat. Ha ilyen nincs, akkor mulcsként használhatunk levágott füvet, kérget vagy ágforgácsot.

Esővízgyűjtés

Ne használjon betont, kerülje a betonból vagy kőből készült utakat vagy az ilyen felületeket. Ezek olyan anyagok, amelyek könnyen felmelegednek, majd hőt bocsátanak ki, tovább szárítva a kertet. A kerti utakat jobb faforgácsból, vágott ágakból vagy fűrészporból készíteni. Ha járdát tervez, készítse fából, mert kevésbé melegszik fel.