A tökéletes mediterrán hangulat eléréséhez érdemes átfogó terveket készíteni a falfestéstől kezdve a bútorokon és lámpákon keresztül a felhasznált textileken át egészen az étkészletig. Mivel a mediterrán és azon belül is a rusztikus mediterrán fő jellegzetessége a természetes anyagok használata így ettől nem térhetünk el. A falszín kiválasztásánál indulhatunk a fehértől de kerüljük az erős színeket inkább a lágyabb, fáradtabb árnyalatokból válasszunk.

A padlóburkolatnál előnyös a parketta, hajópadló, kerámia lapok, terrakotta burkolat vagy a kőburkolatok egyes változatai. A plasztikus és érdes felületek használata a falaknál és a padlónál is célszerű, egy rusztikus enteriőrben nem baj, ha akadnak nem tökéletesen kidolgozott részletek. Szőnyegnek szintén a durvább szövésű anyagok jöhetnek szóba, ilyen s szizál, vagy a kókuszrost szőnyeg. A méretre készülő darabokra eltérő színű textil, vagy bőr szegélyt is kérhetünk.

A bútorokra leginkább a tömörfa kivitel jellemző, a súlyos és vastag lappal készülő étkezőasztal, a szintén nehezebb székek, valamint egy tálaló komód, esetleg egy tálalószekrény. A kopottas hatás ma már készen is kapható de ha sikerül néhány eredeti régi darabbal kiegészíteni az étkezőt az nagyon erős eleme lehet a kompozíciónak. A tér dekoráláshoz hozzájárulnak a függeszték lámpák, gyertyatartók, a fonott kosarak, tárolók, festett kerámiák, kancsók, gyümölcsöstálak, és néhány cserepes dísznövény, vagy fűszernövény is.

Mediterrán étkező nagy étkezőasztallal

Rusztikus étkező klasszikus étkezőszékekkel

Mediterrán étkező lakberendezés

Franciás mediterrán étkező

Rusztikus étkezőasztal faborítású mennyezet

Romantikus mediterrán étkező fonott székekkel

Igazi mediterrán étkező koptatott tálalószekrénnyel

Vitrin, tálalószekrény és mediterrán étkező