De hogyan találod meg azt az asztalt, ami nem csak praktikus, de kényelmes is - ami köré igazán jól esik odaülni? Ebben segít neked a DODO!

A tökéletes étkezőasztal

Méret és forma – az ergonómia alapelvei

Az első és talán legfontosabb szempont az asztal mérete és formája. Az étkező vagy konyha mérete, valamint a leültetni kívánt emberek száma határozza meg, hogy milyen nagyságúra van szükség. Általános szabályként minden ülőhelyre 60-75 cm széles helyet érdemes hagyni, hogy mindenki kényelmesen elférjen. Emellett a mélységet is figyelembe kell venni, ami 75-90 cm legyen a könnyű felállás és leülés érdekében.

A téglalap alakú étkezőasztalnál az ideális méretek a következők:
    • 160 x 80-100 cm esetén: 4 személy + 2 asztalfő
    • 180 x 80-100 cm esetén: 6 személy + 2 asztalfő
    • 240 x 80-100 cm esetén: 8 személy + 2 asztalfő
    • 300 x 80-100 cm esetén: 10 személy + 2 asztalfő

Kör vagy ovális asztalnál az ideális méretek:
    • 110 cm átmérő: 4 személy
    • 120 cm átmérő: 5 személy

Milyen a jó étkezőasztal

Bővíthető vagy fix asztal?

Ha kisebb hely áll rendelkezésedre, de alkalmanként több vendéget fogadnál, a bővíthető asztal tökéletes megoldást jelenthet. Ezek a mindennapokban kompaktabb méretűek, de szükség esetén gyorsan és egyszerűen megnövelhetők. Azonban fontos szem előtt tartani, hogy a bővíthető asztalok néha kompromisszumot jelentenek az esztétikai szempontok terén, például ha a kihajtható részek nem teljesen harmonizálnak a fő asztallap mintázatával.

Anyagválasztás – tartósság és stílus találkozása

Az étkezőasztalok számos anyagból készülhetnek, így érdemes alaposan átgondolni, melyik illik legjobban az otthonodba. A tömörfa asztalok - mint a tölgy vagy a mahagóni - időtálló megoldások, amelyek évek múltán is értékesek maradnak. A fa természetes melegséget és eleganciát sugároz, ráadásul, ha megfelelően karbantartod, az idő múlásával egyre szebb is lesz.
Az üveg- és fémasztalok inkább a modern és minimalista stílust képviselik. Ezek az asztalok vizuálisan könnyedek, és tágasabbá teszik a teret, de figyelni kell arra, hogy az üveglap könnyen karcolódik és foltosodik. További alapanyagok lehetnek a laminált és műanyag felületek, a melamin vagy a kő is.

Étkezőasztal webshopból

A tökéletes stílus megtalálása

Az étkezőasztal nemcsak funkcionális bútordarab, a lakás dizájnjának szerves része is. A klasszikus, időtálló stílusok, mint például a thonet vagy a szecessziós darabok, évtizedek múlva is ugyanolyan elegánsak maradnak. Ha viszont a modern irányzatok vonzanak, válassz extravagáns formatervezésű asztalokat, amelyek látványos elemei lesznek a lakásnak, ám győződj meg róla, hogy elegendő helyük van érvényesülni.
Alapvetően itt is célszerű a lakberendezés alapelveit figyelembe venni; törekedj a stílus, forma, és színvilág összehangolására. 

Egy jól megválasztott bútor nemcsak funkcionális, de hosszú évekig otthonod dísze is lesz. A DODO webshop étkezőasztal kínálatában pedig ehhez több, mint 600 verzió közül válogathatsz!

Elérhetőségek:

DODO Bemutatóterem és webshop

1119 Budapest, Petzvál József u. 46-48., Galaxy irodaház földszint

www.dodo.hu

Telefonszám: +36 70 358 7900
Nyitva tartás: Hétfő: Zárva
Kedd-Szombat: 10:00-18:00
Vasárnap: Zárva