Újra itt az ősz, eltelt egy újabb év és bár gondolataink még a nyári élmények körül forognak, ideje az otthoni teendőket sorra venni. Ilyenkor általában hirtelen döbbenünk rá, hogy mennyi minden van még, amit meg kell venni, át kell alakítani, hogy gyermekeinknek is zökkenőmentes legyen a bölcsőde, óvoda vagy suli kezdés. A gyerekek pedig úgy nőnek, mint a gomba és szülőként egyik legfontosabb feladatunk, hogy olyan szobát alakítsunk ki nekik, melyet imádnak és mely fejlődésüket segíti.

De mi történik, ha gyermekünk már kinőtte a bébi kort és hirtelen nagylányos/nagyfiús szobát szeretne? A megoldás az apró részletekben rejlik. Íme 5 egyszerűen-nagyszerű tipp, amit gyorsan meg tudsz változtatni a gyerekszobában, ha már megérett az idő a változásra és a gyerekek is új korszakba léptek.

Ha itt az ideje a gyerekszoba átalakításának, akkor az első dolog, amivel érdemes kezdeni, 1-1 új, funkcionális, ugyanakkor nem drága bútordarab. Nem kell rögtön komplett garnitúrában gondolkodni, egy kényelmes, pihenésre, játékra és tanulásra egyaránt alkalmas babzsák fotel például ideális kiegészítője és színfoltja lesz a szobának. 

Babzsák fotel gyerek méretben zöld

A másik könnyen kivitelezhető változtatás a fal színeiben és a falmatricák csodás világában rejlik. Egy komplett szobafestés olyan a gyerekeknek, mintha egy teljesen új birodalomba költöztek volna át és az újdonság varázsa sokáig megmarad. Válasszunk olyan színeket, melyek nyugtatóan hatnak és ugyanakkor inspirálják a gyerekeket. Ha igazán trendik szeretnénk lenni, akkor kislányunknak levendula lilát vagy barack rózsaszínt, kisfiúnknak pedig égszínkék vagy halványszürke árnyalatot válasszunk. Vagy itt van mindjárt a krétafal ötlete, melyhez csak egy kis táblafesték kell és a szoba egyik fala máris megelevenedik, hiszen bármit rajzolhatunk rá. Természetesen arra is van megoldás, ha nem szeretnénk kompletten megváltoztatni a gyerekszoba színét, ilyenkor elég lehet egy jópofa falmatrica is, mely nem csak karaktert ad a szobának, de ha jól választunk, nem csak csodás dekoráció, de a szobai játékok egyik darabja is lehet.

Falmatrica gyerekszobába színes madaras

Falmatrica gyerekszobába színes állatos

Falmatrica gyerekszobába színes űrhajós

Figyeljünk arra, hogy a választott falmatrica magas minőségű, többször áthelyezhető legyen, akár olyannal is próbálkozhatunk, ami világít a sötétben, vagy mely megméri a kicsik magasságát is, így minden hónapban izgalmas élmény lehet, amikor megnézzük, mennyit is nőttek az eltelt idő alatt. Gyakran van úgy, hogy csupán elég néhány izgalmas kiegészítő ahhoz, hogy a szoba új arcát mutassa. Egy új fényforrás, akár egy gömblámpa sor izgalmas fényekkel telíti a szobát és olyan hangulatot kölcsönöz, amilyet megálmodunk.

Gömblámpa dekoráció gyerekszobába

Játszhatunk a színekkel, alkalmazkodva ahhoz, hogy milyen színű a szoba fala. Ha fehér, válasszunk bátran színes gömblámpákat, a padlizsán, a karamell, az olívazöld, a tengerészkék és a rózsaszín együttese izgalmas hangulatot adhat. Őszi estéken a szobába is őszi hangulatot varázsol, egy születésnapi zsúrt pedig „ünneplő ruhába” öltöztet. Ugye van már élő növény a gyerekszobában? Ha nincs, irány a kertészet, hiszen az élőlények közös gondozása, öntözése lebilincselő feladat lehet a kicsiknek (mini öntözőkanna, kerámia kaspó, színes cserép), nem mellesleg rengeteget tanulnak belőle a felelősségről és a gondoskodásról.

Tehát a képlet egyszerű: babzsák, falmatrica, gömblámpa sor, növény, paraván. Lehet mindegyik, lehet csak néhány darab, de garantáltan úgy fogják érezni a gyerekek, hogy egy új varázsbirodalomba lépnek be. További tippek és varázslatok a gyerekszoba átalakítására: