Hanem audiovizuális élményt nyújtó lakótéri funkció, melynek igényes megvalósítása összetett feladat. A házi-mozi funkció megvalósítása három egymással összekapcsolódó és egyenrangúan fontos részfeladat megoldásából áll. Ezek a belsőépítészeti kialakítás (design), az akusztikai tervezői problémamegoldás valamint az audiovizuális (AV) rendszer kialakítás. Az Audio-video rendszer optimális kialakításánál a felhasználó igényei mellett a rendelkezésre álló - lehetőleg a házi-mozi funkció számára alkalmassá tehető - tér adottságaiból (méretéből, megvilágítási tulajdonságaiból) kell kiindulni.

Ezek alapján dől el, hogy milyen és mekkora képet lehet és érdemes megjeleníteni, mekkora teljesítményű hangot kell megszólaltatni ahhoz, hogy a házi-mozi a lehető legtökéletesebb kép- és hangélményt nyújtsa. A hangélmény, azaz a pontos hangkép a következő összetevőkből áll: a hallott hang minimum 50%-a a szobára jellemző, ezért ha ez az 50% nem pontos/korrekt/élvezhető, akkor hiába költ az ember sokat az első 50%-ra, azaz a hangrendszerre, nem azt kapja, ami a felvett anyagon hallható.

A magas szintű házi-mozi funkció akusztikai problémáinak megoldásához, mindenképpen szakértőhöz kell fordulni! Mi a magas szintű, vagy professzionális házi-mozi? Se több se kevesebb, mint ami a felvételeken (film, DVD, Blu-ray, stb) szerepel! A mozi-élményt persze a látótérben megjelenő kép és a szobát betöltő hangzás alkotják. A hangforráson, az erősítőkön és a hangsugárzókon kívül a hangzást döntően maga a nézőtér befolyásolja. A felsoroltak közül a ma kapható házi-mozi rendszerekkel Ön mindent hazavihet, kivéve a nézőteret (szobai burkolatok). Ez a teremakusztikai tervezés legfontosabb szerepe a házi-mozi tekintetében. Amikor egy hangsugárzó megszólal az adott helyiségben, a hallgató először a hangsugárzóból érkező hangot hallja meg, azután a falakról, bútorokról, padlóról, mennyezetről visszaverődő hangok érkeznek a füléhez.

A termek hangzását ezért a közvetlen és a visszaverődő hangok együttesen alakítják. A hangsugárzó minősége lényegében csak a közvetlen hangot határozza meg, a hangzás összhatását azonban kevésbé, hiszen a visszaverődő hangok ezt torzítják. Meghatározó a házi-mozi helyiség mérete is. A tipikus házi-mozi szoba lényegesen kisebb, mint egy igazi mozi-terem. Teremakusztikai szempontból ez főleg a mély hangok pontos visszaadása és az oldalsó-hátsó hangsugárzók által keltett térérzet miatt jelent problémát, ugyanis a hallgatók lényegesen közelebb ülnek a hangsugárzókhoz, mint az igazi moziban.

Ezek a problémák az igényes házi-mozi szobák kialakításánál professzionális teremakusztikai tervezéssel orvosolhatók, mert az akusztikai kialakítás nem csupán lécvázak közé begyömöszölt ásványgyapot némi szövettel takarva. Nincs annál kiábrándítóbb dolog, mint amikor egy drága és egyébként műszakilag jó eszköz-rendszert rossz környezetben, nem megfelelő zaj- és rezgésvédelmi körülmények között kezdenek el használni. Ilyen körülmények között az is előfordulhat, hogy a rendszer tulajdonos nem is meri használni méregdrágán vásárolt rendszerét, mert a szomszédot, a felső-, vagy az alsó lakót zavarja, netán azok zavarják őt!

Cégünk, az ACREON Theatre Experience (ATXTM) Kft. olyan megoldásokat kínál, amelyek teljesítik a legmagasabb műszaki és esztétikai elvárásokat, vagyis olyan vetítési-, videojáték- és lehallgatási körülményeket teremt, amelyek eredményeképpen mozi körülmények között érezheti magát - otthon! A házi-mozi funkció belsőépítészeti kialakítása során el kell dönteni, milyen teret szán a lakás használója lakóterében ennek a funkciónak, majd ezt a teret alkalmassá kell tenni a funkció számára. A tér kiválasztását alapvetően befolyásolja a házi-mozi funkció a lakók életében betöltött szerepének fontossága és a lakótér mérete, beosztása.

Belsőépítészeti és teremakusztikai szempontból a házi-mozi főbb elemei:
- akusztikai burkolatok,
- színpad (a vetítővászon és környéke)
- média-szekrény (DVD-, vagy Blu-ray lejátszó, erősítő, stb. tárolása)
- ülőhelyek és egyéb berendezési tárgyak.

Mitől lesznek „olyan” körülmények? Az igazi mozikban a hangok a nagyméretű vászon mögött elhelyezett hangsugárzókból szólnak, azaz a hangsugárzók nem a vászon fölött, alatt és mellett vannak elhelyezve. A kép és hang „image” azaz a képi hatások hangi irányának beazonosíthatósága az igazi mozi érzés meghatározó eleme, melyet csak az előbb említett elrendezéssel lehet elérni.

További szempontok csak felsorolás jelleggel: hangolt professzionális teremakusztikai körülmények, szükség esetén az adottságoknak megfelelő színvonalú zaj- és rezgésvédelem, a legmagasabb színvonalú- és minőségű burkolóanyagok, bútorok, kényelmes mozi és szabadidős székek, belsőépítészetileg harmonizált lehallgatási rendszerek, professzionális vetítővászon, testre-szabott és kényelmesen használható vezérlési rendszer, mindez összehangolva a megbízó ízlésével. A mozi nem egyszerűen csak a berendezések halmaza, hanem a professzionális akusztikai-, technológiai tervezők, belsőépítészek, és a kivitelezői csapatmunka eredményeként létrehozott „élvezeti forrás”.

Aki szereti a szépet, élvezi a minőséget, az nem gondolkozik mindezek szükségességéről, mint ahogy arról sem, miért kell profikra bízni ennek a létrehozását! Felvetődik a kérdés, miért az ATXTM-t válassza mindezek létrehozására? A válasz egyszerű: mert egyedülálló módon, garanciával vállaljuk az akusztikai tér-, a legmagasabb színvonalú vetítési lehetőség-, valamint az ehhez szükséges technológiai háttér kialakítását. Joggal felteheti a kérdést: akusztikát garanciával? Nos, a válasz igen! Mert szakembereink az ország legjobbjai, munkáikat a szakma is ismeri, becsüli, így számíthat annak legmagasabb színvonalára és ez az egyik garancia!

Az ACREON TX kft. vezetői olyan projectek létrehozásában közreműködtek tervezőként,- kivitelezőként mint a Művészetek Palotája (akusztika, technológia), a Nemzeti Színház (világítástechnika), az RTL Klub TV stúdiója (akusztika), a Fortuna Stúdió (akusztika, TV- és hangtechnika, világítástechnika), vagy az Etyeki Korda Sándor Filmstúdió (akusztika, technológia) stb. Referenciáink megvalósítása során szerzett tapasztalat további garanciát nyújt ahhoz, hogy minden lehetséges esztétikai koncepcióhoz az akusztikailag legjobban és leghatékonyabban alkalmazható megoldásokat javasoljuk. Mérésekkel bizonyítjuk, hogy az általunk tervezett és telepített technikai-, valamint a beépített akusztikai-, belsőépítészeti- és vetítési rendszerek a lehetőségeik maximumát nyújtják Önnek!

Várjuk központi irodánkban, ahol szakembereink elkalauzolják Önt a házi-mozi világába és ahol standard, vagy egyedi tervek alapján választhatja ki az Önnek megfelelő kialakítást!

Fürjes Andor Tamás, Törzsök István, Bárdos Tamás