Függönymosás kézzel

A függönyt először hideg vízben öblítse át, majd ezt követően a mosást kézmeleg vízben körülbelül 30 fokon függönymosó folyadékkal, illetve finom kímélő mosószerrel végezze el. Mosószeres áztatás közben többször finoman nyomkodja át az anyagot. Semmi esetre sem szabad az anyagot dörzsölni. A mosást követően többször hideg vízben öblítse ki, amíg a mosószer teljesen ki nem jön a függönyből. Csepegtetés után a gépi mosáshoz hasonlóan felakasztva hagyja száradni.

Nyomott mintás függönyöket csak kézzel, függönymosó folyadékkal, illetve kímélő mosószerrel mosson, ami nem tartalmaz színélénkítő adalékot.

A kezelés könnyített anyagok, nem midig vasalásmentesek! Attól függetlenül, hogy milyen típusú anyagról van szó mindenképpen kímélő mosást alkalmazzon. Mosást követően a még nedves függönyből a benne maradt gyűrődés alacsony hőfokú vasalóval könnyen eltávolítható.

Nappali narancssárga függönyökkel mosás kézzel vagy géppel

Függönymosás géppel

Először is távolítson el a függönyről minden olyan kiegészítőt, ami nincs a függönyhöz varrva. (pl. csipeszek, elkötők, rojtok) Ha önnek ringlis függönye van, akkor a ringlis részt a mosózsák sarkában összekötve rögzítse, különben a függönyanyag mosás közben sérülhet.

A mosózsák használata gépi mosásnál minden esetben ajánlott!

Ha az ön mosógépe 4-5 kg ruha mosására alkalmas, függönynél 12 maximum 15 m2 tisztítása biztonságos. Mosást midig 30 fokos vízhőmérséklet mellett kímélő programon végezze. Mosáshoz speciális függönymosószert vagy esetleg finom kímélő mosószert használjon. Optikai fehérítő használatát lehetőleg mellőzze, vagy csak a teljesen fehér függöny estében alkalmazza. A mosási idő nem haladhatja meg a 25 percet, ennek megfelelően rövid programot válasszon. A mosószert maradéktalanul ki kell öblíteni az anyagból, ha Önnek ez nincs automatikusan a mosási programban, úgy a mosást követően 3-4 szer a öblítse át a függönyt. Centrifugázás kis fordulaton rövid ideig engedélyezett. Ezután a függönyt fellógatva szárítsa, így a gyűrődés elkerülhető.

A tisztításra, kezelésre vonatkozó leggyakoribb nemzetközi jelzések:

 Mosható szövet, függöny
Mosható anyag

Ha ezt a szimbólumot látja, akkor az Ön által vásárolt függöny úgy kézi, mint gépi mosásra is alkalmas.

 

Kézzel mosható szövet, függöny

Kézi mosás ajánlott
Kézi mosásnál a mosószert először jól keverje el a mosóvízbe és ezt követően áztatással és nyomkodással öblítse át függönyét. Semmi esetre se dörzsölje, vagy mosás után csavarja függönyét. Csepegtetés után akasztva szárítsa.

Kímélő mosás 30 fokon

 

30 fokos kímélő mosás
Finom alapanyagú függönyöknél, mint pl. Viszkóz, Polyakryl és Polyester a mosógépbe tehető mennyiséget a felére kell csökkenteni és a továbbiakba a gépi mosásban leírtak szerint járjon el.

 

Nem mosható szövet, függöny ikon

Nem mosható anyag
Ha terméken ezt a jelzést látja akkor függönye csak tisztítóban tisztítható. Amennyiben az ilyen típusú anyagot nedvesség éri, akkor az színvesztést vagy az anyag elnyúlását eredményezheti.

 

Fehérítő tartalmú mosószerek mellőzése ikon

Fehérítő tartalmú mosószerek mellőzése
Klór tartalmú mosószerek és fehérítők kerülendők. Amennyiben mégis szükséges kizárólag tisztítóba szakemberrel végeztesse el.

 

Kímélő vasalás ikon

Kímélő vasalás
Alacsony hőfokra beállított gőzölős vasalóval ( pl. gyapjú selyem, Polyester, Viszkóz) nem rányomva lehet vasalni.

 

Szövet, függöny száraz tisztítása ikon

Száraz tisztítás
Kizárólag tisztítóba száraztisztítással tisztítható!

 

Szárítógép használata kerülendő ikon

Szárítógép mellőzése
Ha ezt a szimbólumot látja akkor szárítógép alkalmazása kerülendő, maradnak a hagyományos szárítási formák.

 

A leggyakoribb függöny alapanyagok rövidítései:

CMD = Modal, PAN = Polyakryl, CUP = Cupro, PES = Polyester, CO = Pamut, SE = Selyem, WO = Gyapjú, CV = Viszkóz, LI = Len, WV = Virgin Gyapjú, PA = Polyamid