Egy régi komód számos megújítási lehetőséget tartogat. Festés, lakkozás, antikolás, új fogantyúk. De igazán radikális változást egy festéssel és tapétaragasztással együtt elvégzett felújítás hozhat. A komód, egy igazán hasznos bútordarab. Nem túl terebélyes, de mégis sokat lehet bele pakolni. Megjelenése szolid, kisebb terekben is jól mutat, és a tetejét is rendszerint jól kihasználjuk. Megérdemli hát, hogy inkább öltöztessük új ruhába, minthogy egy kevés pénzt eladjuk a garázsvásáron. Válasszunk ki inkább egy a térhez alkalmazkodó stílust,  hatásos színeket, a tapéta pedig legyen minél érdekesebb, egyedibb.

Természetesen kialakíthatunk visszafogottabb összeállítást is, a lényeg, hogy kellemes érzéssel töltsön el bennünket a komód látványa, miután elkészültünk az átalakítással. De hogyan is fogjunk hozzá? Először döntsük el, hogy milyen legyen a szekrény új külseje. A festéshez legjobban az akrilfestékek alkalmasak, mert igen gyorsan száradnak, nincs kellemetlen szaguk és nem tartalmaznak veszélyes anyagokat.

Régi komód felújítása festéssel

A szükséges előkészületek után, nekiláthatunk a komód lefestéséhez. Ne felejtsük el a fiókokat belülről lekenni! Ha átüt a régi szín, vigyünk fel száradás után egy újabb réteget a szekrény felületére. Ezután fogjuk a "Kettő az egyben" lakkunkat, melynek színe valamivel világosabb az előző kék festékünktől. Kenjük be vele a komódot, majd míg szárad, szabjuk ki a tapétadarabokat. Vágjuk ki őket úgy, hogy kicsit szélesebbek legyenek, mint a fiókok eleje.

Régi komód felújítása tapétázással

Bútor felületének tapétázása

Helyezzük a fiókokat egymás mellé, mintha a komód a hátoldalán feküdne a földön (a fiókok frontja legyen felül). Próbáljuk meg a tapétadarabokból egy nekünk tetsző egybefüggő formát illetve mintát kialakítani. Ügyeljünk a harmóniára és a minták egyensúlyára.

Festett bútor tapétázása

Bútor tapétázása

Levegőbuborék eltávolítása hengerrel

Ha kigondoltuk, hogy melyik tapéta melyik fiókra kerül, akkor keverjük ki a faragasztót 4 az 1-hez arányban, és kenjük be vele a fiókok frontlapját. Ezek után fogjuk a tapétákat és illesszük őket az előre kitalált elrendezés alapján a fiókokra. Egy gumihenger segítségével simítsuk el egyenletesen őket, hogy ne maradjon alattuk levegő, valamint jó erősen a felszínhez nyomva görgessük a hengert, hogy a papír ne váljon le később róla. A szélek mentén pedig vágjuk le a felesleges darabokat.

Lakk előkészítése

Komód fiók tapétázása

Tipp: A komódra felvitt lakkréteget egy smirgli papírral megcsiszolva érdekes hatást érhetünk el. Ha úgy gondoljuk, hogy elkészültünk az átalakítással, akkor kenjük be az egész komódot átlátszó lakkal, hogy munkák tartósan megmaradjon.

Lakk és festett felület csiszolása smirglivel

Tapétázott komód virágos tapétával

Világoskék komód felújítás

Szöveg: Szoboszlai Réka