A legtermészetesebb dolog, hogy mindnyájan vágyunk egy olyan otthonra, ahová a fárasztó nap után hazatérhetünk kikapcsolódni, pihenni, kicsit elvonulni a nagyvilág elől – így általában arra törekszünk, hogy hangulatos, kellemes légkör uralkodjon a lakásban. Ez persze mind nélkülözhetetlen a komfortos mindennapokhoz, de van itt még valami: vajon elegendő figyelmet fordítunk-e arra, hogy hajlékunkat megfelelően védjük a kíváncsi szemek, neadj’ isten a tolvajok, betörők elől? És ha már megtörtént a baj, meg tudjuk-e védeni legfontosabb értékeinket?

Biztonsági ajtó

A biztonsági rendszerek napjainkban már elengedhetetlen részei lettek az otthonoknak, és az is tény, hogy amennyiben rendelkezel ilyennel, minimálisra csökkentheted az esélyét annak, hogy betörés áldozatává válj. Ezekből a rendszerekből is bátran válogathatsz:

• Biztonsági ajtók: ezek attól függően kerülnek osztályozásra, hogy hány perc alatt törheti fel egy „szakképzett” illetéktelen behatoló őket. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) teszteli ezeket az ajtókat, és így történik meg a kategorizálás: 3, 5, 10, és 15 perc próbát kiálló ajtók közül lehet válogatni. Amikor ilyen ajtót vásárolsz, ne felejtsd el elkérni az üzletben a MABISZ tanúsítványt, hogy meggyőződj az ajtó „teherbírásának” hitelességéről.

• Kicsit nagyobb előkészületet igényelnek a digitális biztonsági rendszerek. Ezek olyan beépített riasztók, amelyek a saját igényeidre szabott beállítások után kezdenek üzemelni. Ennek nyilván akkor van a legtöbb értelme, ha távfelügyeletet kérsz egy erre szakosodott cégtől, melynek minden esetben van egy kisebb összegű havidíja. Válassz olyan szolgáltatást, ami a legjobban igazodik az életviteledhez – és tartsd szem előtt a riasztó kódjának beírására szánt időt is, hiszen magad sem akarhatod, hogy feleslegesen fusson riasztás a figyelőrendszerben (arról nem is beszélve, hogy a vaklárma díját egyes esetekben plusz költségként számolják el a havidíjon felül).
• Ha esetleg tartasz kisállatot, ez se tántorítson el: léteznek már kisállat-biztos rendszerek is, így amiatt sem kell aggódnod, ha magára hagyod otthon.

• A legjobb betörést gátló rendszerek és a legbiztonságosabb ajtók ellenére is előfordulhat, hogy megtörténik a baj, és az illetéktelen betolakodó máris az értékeid között kutat. Mivel a betörőknek a legnagyobb ellensége az idő, húzhatod még egy kicsit, amíg kiérnek a hatóságok: szereld fel lakásodat egy széffel, amibe gyakorlatilag bármi olyat tehetsz – persze mérettől függően – amit a legjobban meg szeretnél óvni. Az otthoni széfek akár már pár tízezer forintért is beszerezhetőek, azonban minél többet áldozol erre, annál nagyobb biztonságban tudhatod értékeidet, így érdemes lehet elgondolkozni egy nagyobb befektetésen is akár.

Az viszont örökérvényű, hogy tartsd zárva az ajtót mindig, a nap minden szakában, akkor is, ha akár többen is tartózkodtok a lakásban: a kevésbé profi tolvajokat már akár ez is visszatarthatja, te pedig megspórolod magadnak nem csak az anyagi kárt, de a trauma élményét is!
A cikkhez innen gyűjtöttünk anyagokat: www.saffortszef.hu