Egy egészséges és tiszta otthon lehet az utolsó védelmi vonal a koronavírus (COVID-19) fertőzés idején. Mivel a tavaszi nagytakarítás egyébként is időszerű ezt most összeköthetjük egy mindenre kiterjedő alapos és átfogó fertőtlenítéssel. 

Arra vonatkozóan, hogy mit, hogyan és mikor kell megtisztítani. Dr. Stephen J. Thomas a SUNY Upstate Medical University Infektológiai Osztályának vezetője ad szakértői tanácsokat. 

A jelenlegi kutatások szerint a koronavírus akár több napon át képes megmaradni olyan felületeken mint az üveg, a fém vagy a textil. Így az otthoni tárgyaink is még napokig hordozhatják a kórokozókat. Éppen ezért fontos a napi takarítás, főleg ha időnként el kell hagynunk az otthonunkat. A tünetmentes fertőzött állapot pedig a család többi tagjára jelenthet veszélyt. 

Hogyan pusztítsuk el a koronavírust az otthonunkban?

Dr. Thomas azt tanácsolja, hogy első körben tisztítsuk meg a nagy forgalmú területeket és felületeket! Ide sorolható a fürdőszoba, a konyha, a gyakran használt kilincsek és ajtófogantyúk. Gondoljuk végig a napi életvitelünket és mindenhol végezzük el a gyakori tisztítást. A folyamat során érdemes eldobható egyszer használatos gumikesztyűt használnunk és előnyben részesíteni az erősebb hatóanyagú illetve az alkohol tartalmú vegyszereket. 

A 10 legnagyobb figyelmet igénylő felület

- Munkalapok, íróasztalok, asztalok
- Kilincsek
- Villanykapcsolók
- Fogantyúk - szekrények, fiókok, készülékek fogantyúi
- WC
- Mosogató
- Kád, zuhanyzó
- Távirányító
- Törölközők, lepedők, ruházat
- Telefonok, táblagépek, billentyűzetek 

Most mindennél alaposabban!

Ez most az az időszak, amikor érdemes a lakás minden egyes pontján azokat a műveleteket elvégezni, amit esetleg egy évben csak egyszer szoktunk. Ilyen lehet a hűtőszekrény teljes kipakolása és fertőtlenítése. A fagyasztó kipakolása és a belső felületek tisztítása is fontos, főleg ha éppen szeretnénk elraktározni kicsivel nagyobb mennyiségű élelmiszert. Ilyenkor leltárt is tudunk készíteni az otthoni élelmiszerek lejárati dátumáról, így előre vehetjük azokat amelyeknek előbb a használhatósága előbb jár le. 

Takarítás otthoni karantén idején

Javasoljuk hogy a fürdőkád alapos tisztításán túl a lefolyók fertőtlenítéséről is gondoskodjunk. Esetlegesen a mosdó és a mosogató szifonjainkat tisztítását is most ejthetjük meg. A bútorok és a ritkábban elhúzott kanapék alatti porszívózás is időszerű lehet, ez részben a por és az allergén anyagok felgyülemlése miatt is hasznos teendő. 

Önkéntes karantén tisztasági ellenőrző lista

Ha készítünk magunknak egy listát, akkor biztosan nem fog kimaradni egyetlen olyan tárgy és eszköz sem, amire figyelmet kell fordítanunk. Adunk néhány ötletet, hogy mi kerüljön a listára a már említett lehetőségeken túl. 

- Általános portalanítás és fertőtlenítés
- A sütő, a mosogató és a mikohullámú sütő tisztítása
- A szemetes alapos külső-belső tisztítása 
- A zuhanyfüggöny cseréje és mosása 
- Rozsdamentes felületek és bútorok tisztítása
- Szellőző rostélyok meleg vizes tisztítása
- Párnahuzatok mosása díszpárnák esetén is
- A bevásárló táska mosása
- Ablak, redőny és tükör alapos tisztítása
- Sminkkészlet, kefék és fésűk tisztítása
- Fordítsuk meg a matracunkat és alatta is porszívózzunk ki
- Fuga tisztítása a fürdőszobai burkolólapok között
- Szőnyeg és padlószőnyeg rendszeres tisztítása lehetőség szerint nedvesen is
- A porszívó és a tisztítószerek flakonjainkat tisztítása

Érdemes a bevásárlásokat ritkítani amennyire csak lehetséges. Fizikailag tartsuk egymástól a távolságot, de lélekben próbáljunk minden embertársunkhoz közelíteni, mert így lehet a lehető leggyorsabban átvészelni ezt az időszakot. Maradjunk tehát otthon!