Amikor azonban megérkezik a villanyszámla, szörnyülködve látják, hogy a hűtési szezon igencsak fellendítette a költségeket. „Pedig én gazdaságos fogyasztású készüléket vettem” – meglehet, azonban nem mindegy, hogy hogyan használod.

Költséghatékony klíma

A klímákat sokféleképpen lehet működtetni, de nem mindenhogy ajánlott. Az ideális fogyasztás, hatékonyság, illetve a készülék élettartamának megőrzése érdekében fontos, hogy megfelelően használd berendezésedet otthonodban.

Az alábbiakban néhány gyakori hibát olvashatsz, amelyek visszafoghatják légkondid hatékonyságát, és feleslegesen feltornázhatják villanyszámládat!

1. Nem cseréled/takarítod a légszűrőket

A légkondicionáló beltéri egységének légszűrőit három havi használat után ajánlott kitakarítani, vagy lecserélni. Ha egész nap megy a gép, akkor akár havonta is szükség lehet erre.

Ha elhanyagolod ezt a feladatot, akkor a légkondicionáló egyrészt nem lesz képes megfelelő légjárással működni, másrészt pedig akár a berendezés párologtatója is megfagyhat. Egy koszos légszűrő akár 5-15%-kal is megnövelheti a villanyszámlát, ráadásul a berendezés élettartamát is lerövidíti. A legtöbb légkondicionáló légszűrje könnyedén kivehető, és langyos vízzel átmosható. Ha nem vagy biztos ebben a feladatban, kérd szakember segítségét.

2. Nem kérsz rendszeres karbantartást

Egy légkondicionáló karbantartása sokkal többől áll, mint a szűrők kitakarításából. Minden berendezés rendszeres karbantartást igényel, ami egy alapos takarítást, illetve egy tesztüzemeltetést jelent, lehetőleg a hűtési szezon megkezdése előtt.

Természetesen ehhez már mindenképpen ajánlott szerelőt hívni, még ha látszólag nincs is baj a géppel hiszen egy szakember olyan helyeken találhat problémákat, amiket kívülről nem is látnál.

3. Nincs programozható termosztátod

Hacsak nem jut eszedbe minden egyes alkalommal beállítani a termosztátot, amikor elmész otthonról, vagy hazaérsz, egy nem megfelelő beállítás óriási összegeket adhat hozzá villanyszámládhoz. Manapság már nem olyan drágák a távolról is irányítható, okos termosztátok, amikkel egyszerűen odafigyelhetsz otthonod hőmérsékletére, bárhol is járj.

4. Túl alacsonyra állítod a termosztátot

Az emberi test viszonylag hamar képes alkalmazkodni a hűvösebb és melegebb hőmérsékletekhez is – ehhez mindössze nagyjából 1-2 hétre van szükség. Érdemes türelmesnek lenni ebben az átállási időszakban a nyár első heteiben, ugyanis valahányszor egy fokkal lejjebb állítod a termosztátot, azzal arányosan növeled is a légkondi fogyasztását. Próbáld meg tehát tűrni a hőséget, amíg lehet, és állítsd termosztátodat legalább 24-26°C-ra.

5. Nem használod ki ventilátoraidat

Mindenféle ventilátor (főleg a plafonra szerelhetők) segíthet a hűvös levegő keringetésében otthonodban. Ez levesz némi terhelést a légkondiról, de ügyelj rá, hogy a plafonra szerelt ventilátorok az óramutató járásával ellenes irányba forogjanak, mert így jobb légjárást biztosítanak.

6. A termosztátod és/vagy a légkondi nem jó helyen vannak

Ha egy közeli lámpa, vagy a nap közvetlenül rávilágít a termosztátra, akkor az értelemszerűen magasabb hőmérsékletet mér majd, mint amekkora a szobára jellemző. Ez különösen akkor jelent problémát, ha nap közben nem vagy otthon, és észre sem veszed, hogy a légkondi feleslegesen próbálja lehűteni a szobát.

Ügyelj arra is, hogy a légkondicionáló berendezés nyílásait ne takarja el a függöny, vagy valamilyen nagyobb bútor, hiszen ez csökkenti a légáramlást, ami szintén megzavarhatja a légkondi és a termosztát együttműködését.

7. Nem sötétíted be a szobákat

Nap közben a napfény felmelegítheti szobáidat, ami hűtésre késztetheti légkondicionálódat. Ezt a felesleges fogyasztást könnyedén megelőzheted, ha lehúzod a redőnyöket, vagy behúzod a sötétítő függönyöket szobáid ablakain.