Az elromlott mosógép helyére nem találunk a bútorba illő méretű újat? A fűtéscsövek cseréje feldúlja az egész lakást? Sokat nyerhetünk a tudatos vízkezelésen, ezért érdemes előre megfontolni ezt a szempontot, amikor felújítunk, házat építünk.

Víz vizsgálata az otthonunkban, vízszűrő

Mit várunk el ideális esetben a lakásunkban folyó víztől?

Tegyük fel a kérdést: milyennek kell lennie a lakásban lévő víznek ideális esetben? Először is legyen tiszta, nyilvánvaló higiéniai okokból, másodszor pedig lehetőleg minél kevesebb vízkőlerakódást generáljon. A vízkő nem csak az esztétikai gondokért és a kisgépek műszaki problémáiért lehet felelős, de az épületgépészeti berendezések - pl. fűtési rendszer -  hatékonyságát is ronthatja, kárt tehet bennük. Végül harmadjára, legyen olyan íze, hogy mellette soha ne érezzük igényét a palackozott ásványvizeknek.

Az otthoni vízkezelő rendszerek célja, hogy a lakáson belüli, vezetékes víz minél inkább eleget tegyen ezen elvárásoknak. A legfontosabb berendezések, amelyek a segítségünkre lehetnek: a központi vízszűrő, a pult alá beépíthető, konyhai víztisztító és a vízlágyító.


Mit tehetünk a kiváló vízélményért?

A központi vízszűrő közvetlenül a vízóra után, a víz belépési pontján szűri meg a vezetékes vizet, ebből adódóan a helyét, a megfelelő kiállásokat és a beépítését a lakás tervezési fázisában érdemes átgondolni. A központi szűrő megakadályozza a vízben lebegő, szilárd szennyezőanyagok továbbhaladását, megkímélve így a teljes vezetékrendszert. A következő lépést a vízlágyító berendezés teszi meg, amely szintén a víz belépési pontján csökkenti a víz keménységét, megelőzve ezzel a vízkő lerakódását a fűtéscsövekben, a háztartási gépekben, a textileken és a felületeken. A vízlágyító készülékek mérete változó, de akár mosógép nagyságúak is lehetnek, így javasolt a helyüket időben meghatározni és itt is a megfelelő kiállásokat, összefolyókat biztosítani.

Végül az utolsó simításról a beépíthető, konyhai víztisztító készülék gondoskodik. Ez kerülhet külön vezetékrendszerre, egy hozzá tartozó csaptelep segítségével pedig mi dönthetünk arról, hogy szűrt vizet vagy egyszerű vezetékes vizet engednénk. Míg a vízszűrő viszont nem foglal túl sok helyet a csap alatt, addig praktikus, ha már eleve ilyen csaptelepet választunk a konyhabútorunk stílusával összhangban.

A vízkezelés megtérülő befektetés

A korszerű vízkezelés egy hosszú távú befektetés, amivel a legelőnyösebb már az építkezés előtt, a gépészeti tervek kidolgozásakor számolni. De ha egy már meglévő rendszert egészítenénk ki, a központi vízszűrőt és vízlágyítót némi átalakítással utólag is elhelyezhetjük a legtöbb pincében, kazánházban. Ezekre akár felújítási támogatást is igényelhetünk, így pénzügyileg is kedvezőbb konstrukciót jelent.
A szűrt és lágy víz segítségével megvédhetjük az épületgépészeti berendezéseket a vízkőtől, csökkenthetjük a vízkő okozta problémákat a háztartási gépek esetén. Mivel a lerakódott vízkő nehezen távolítható el a felületekről, így rengeteg takarítástól kímélhetjük meg magunkat, ráadásul a ruhákon, lakástextileken és a hajunkon, bőrünkön is észrevehetjük a különbséget. Ráadásul a szűrt vizet sokan szívesen fogyasztják, így az ásványvizes kötegeknek sem kell helyet szorítanunk a konyhában, kamrában.

Okosotthonokba okoseszközt

A smart tendenciáknak természetesen a vízkezelés sem áll ellen: ma már a korszerű gépek állapotát a beépített érzékelőknek köszönhetően WIFI-n keresztül, applikációval figyelhetjük, a karbantartásukról, utántöltésükről értesítés érkezik a telefonunkra. A háztartás vízfogyasztását pontosan nyomon követhetjük, valamint a berendezés egyes folyamatait is szabályozhatjuk a mobilapp segítségével. Otthonunk jobb vízminőségéért sokat tehetünk némi tudatos tervezéssel, hogy utána évtizedeken keresztül élvezhessük az előnyeit.