Ez pedig sok fejtörést okozhat az új bérlők számára a tekintetben, hogy mi mindent kell beszerezniük a költözés előtt. De mégis: mi az a felszereltség, amit elvárhatunk az albérletünktől?

Ha előre látjuk a következő néhány évet, akkor sokkal könnyebben hozunk majd olyan döntéseket, amelyek leegyszerűsítik a mindennapjainkat. Mindenesetre a lakás előzetes és alapos felmérésével és precíz tervezéssel kell kezdenünk, mielőtt bevásárlókörútra indulunk!

Bérelt lakás felszerelése

Mi az a minimum, aminek mindenképpen lennie kell az albérletben? 

Amikor költözésre kerül a sor, akkor érdemes előre tervezni és felmérni a leendő lakásunkat – ezzel sokat spórolhatunk és egy újabb költözés esetén sem kell tovább vinni túl sok holmit. Vannak ugyanis olyan nagyobb bútordarabok, és tárolóegységek, amelyekkel optimális esetben rendelkezik egy megfelelően felszerelt otthon. Ezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy kényelmesen élhessünk a bérelt lakásunkban és hogy ne kelljen túl nagy berendezési tárgyakat cipelnünk a költözködés során. Mielőtt a helyiségeket szemügyre vennénk, érdeklődjünk, hogy biztosítva vannak-e az ingóságok? Megbízható-e az elektromos rendszer, a biztosítékok? Milyen a védelem a bejárati ajtón? Mennyire szigetelnek jól a nyílászárók? 

Járjuk be a helyiségeket!
 
Alapvető felszerelésnek számít a konyhabútor, mely rendelkezik olyan ép felülettel, ahol akár napi szinten is készíthetünk ételt. Lehetőség szerint jó állapotú konyhai gépek is legyenek benne a főzéshez, sütéshez. Ezeket használatba vétel előtt próbáljuk ki! Érdemes ilyenkor azzal is kalkulálni, hogy mekkora áram-, illetve gázfelszanálást generálnak majd ezek a készülékek. Ha különálló kamránk is van, ez további előnyt jelent az alapvető élelmiszerek és konyhai eszközök tárolására, így nem kell azon törni a fejünket, hogy hol tartsuk ezeket.
 
Jó, ha van egy étkezőasztalunk székekkel, mely akár egyéb funkciókat is betölthet, például tanuláshoz, munkához is használható. Így nem kell sok helyet elfoglalva külön asztalt választani az étkezéshez és a munkavégzéshez – ez pedig helyspórolás szempontjából igen szerencsés. Ha magunk szeretnénk inkább asztalt vásárolni, akkor részesítsük előnybe a könnyebb és szétszerelhető változatokat. 
 
Ha a lakás rendelkezik külön nappali helyiséggel, ideális, ha van egy kanapé, melyen megpihenhetünk, vendégeket fogadhatunk. Ezt is ki érdemes kipróbálunk és a tisztaságáról is meggyőződnünk. Előnyt jelent ha ágyfunkcióval rendelkezik. Mivel az esztétika minden esetben fontos, csak akkor hagyjuk meg a kanapét, ha tényleg tetszik, ellenkező esetben szállíttassuk el a tulajdonossal. 

Az alváshoz nélkülözhetetlen egy kényelmes, méretében megfelelő ágy, és jó, ha van egy vagy több gardróbszekrény is a hálószobában, melybe a ruháinkat pakolhatjuk. Az ágy esetében a matrac állapotát kell szemügyre vennünk, illetve előfordulhat, hogy a kisebb nyikorgásokat a fém csavarok újra húzásával meg tudjuk szüntetni.
 
A fürdőszoba tekintetében fontos, hogy legyen egy jól működő zuhany vagy fürdőkád, egy toalett, és szerencsés, ha mosógép is áll rendelkezésünkre. A fürdőszobában a felsoroltakon kívül főleg rajtunk múlik, mi mindent szerzünk még be annak érdekében, hogy kényelmesen tisztálkodhassunk.

Mi az, amit mi vigyünk?

Bizonyos használati eszközöket – melyek szorosan kapcsolódnak személyes higiéniánk megőrzéséhez – fontos, hogy mi magunk vigyünk, ha albérletbe költözünk. Bár a bútorok tekintetében elegendő lehet egy alapos tisztítás, fürdőköpenyek, törölközők vagy ágyneműk esetében nem szerencsés másét használni.
 
Ezek az eszközök első gondolatra nem tűnnek létszükségletnek, azonban érdemes ezeket is felírni a listára egy költözés során. Egy-egy pár tiszta törölköző, új fürdőköpenyek vagy néhány szett ágyneműgarnitúra nemcsak, hogy higiéniai szempontból jó választás, de az otthon kényelmét és kinézetét is feldobhatja. Ezektől ráadásul sokkal inkább otthonosan érezhetjük magunkat, annak ellenére, hogy a lakás csak bérlemény.

Attól is függ, mennyire időre tervezünk...
 
Bizonyos országokban nem meglepő, hogy egy család egy egész életet leél egy bérelt lakásban. Hazánkban ez kevésbé jellemző, ám az nem ritka, hogy gyakran hosszú évekre tervez a lakás tulajdonosa és bérlője a bérbeadással kapcsolatban. Érdemes minden esetben a jogilag helyes úton járni, és a szerződésben meghatározni az időtartamot. Így ennek megfelelően érdemes tervezni a bútorok és az otthoni eszközök beszerzését.