A világjárvány, a gazdasági válság okozta bizonytalanságot otthonunk kiegyensúlyozottságával, biztonságával szeretnénk ellensúlyozni – vallja a Rovitex szakértője. Hogyan modernizáljuk a lakásunkat egy-két gyorsan kivitelezhető változtatással? Milyen színek, minták, megoldások lesznek népszerűek idén a lakástextilek között? – 5 hasznos tippel segítünk!

A világjárvány, a gazdasági válság és a háború sok stresszt és aggodalmat hozott magával, erősítette a bizonytalanság és kiszolgáltatottság érzését. Hozzájárult ahhoz, hogy gyökeresen megváltozzon a világképünk, a véleményünk arról, hogy mi az igazán értékes az életünkben. Elkezdtünk nagyobb jelentőséget tulajdonítani annak, ami minket és a családunkat nap mint nap körülvesz, és előnyben részesítjük a természetesebb anyagokat és szöveteket. 

Otthonaink kialakításában idén vezérelv a nyugalom megteremtése: felértékelődött a kiegyensúlyozott otthonba való visszavonulás, a kényelem, a biztonság. Továbbra is erős lesz az igény arra, hogy minél közelebb érezzük magunkat a természethez. Az év lakberendezési trendjeit ezért elsősorban a természet szeretete, az egyszerűség és a kényelem határozza meg. 

1. Melegebb, barátságosabb színek
Otthonunk megtervezésének egyik legfontosabb része mindig a színek kiválasztása, hiszen a színek nagy hatással vannak a hangulatunkra és az érzéseinkre is. 2023 a melegebb, barátságosabb, otthonosabb terek éve lesz. A pasztell dominál majd: a lakberendezők szerint a levendula krém lesz a favorit. E mellé jönnek a meleg bézs árnyalatok, a fekete-fehér, a mandula és a halványkék.

Japandi stílusú étkező

A konyhában és a hálószobában uralkodó szín lehet a menta is. Előtérbe kerülnek a megnyugtatóbb, mélyebb tónusok, mint az erősebb mustár és szilvás árnyalatok, illetve a mohazöld. A lágyabb zsálya is jó választás lehet idén. A meleg, sárga árnyalatok pedig a napsütéses időkre emlékeztetnek és a jó hangulatról gondoskodnak.

Bársony fotelek fényes zöld színben

2. Tapéta: ha egyszerűen és olcsón akarunk nagy változást 
Ha lakásunk korszerűsítése a cél, akkor a tapétázás az egyik legjobb megoldás lehet – javasolja Romeisz Norbert. A tapétával meghökkentő hatás érhető el egy-egy helyiségben. Segítségével áthelyezhető a fókusz, mégpedig viszonylag kedvező áron. Ráadásul egyszerűen, olcsón és gyorsan cserélhető, ha néhány év után ráunnánk. A tapéta mélységet varázsol a környezetébe és kiemeli a teret, segítségével akár falak, elválasztók nélkül is kialakíthatunk egy-egy különálló részt a helyiségben. 

Nagy mintás tapéta

„A helyiségek elrendezésében 2023-ban a hangsúly a háttérfalakon lesz. Közösségi terekben, nappalikban a merész tapéták dominálnak, míg a hálószobákban a harsány tapéták kapnak szerepet. Népszerű megoldás lesz egy falat kiválasztani és a többi faltól eltérően, kiemelten dekorálni” – vallja a Rovitex szakértője.

Gomba mintás tapéta

A gomba mintaként, színvilágban és a formákat tekintve is meghatározó motívum lehet idén. A tapéták nem várt helyiségekben, felületeken is feltűnhetnek, mivel víztaszító, vízhatlan típusokat is varázsolhatunk már. A tapéták így bekerülhetnek a konyhába, mosókonyhába, sőt még a fürdőszobába is. 

3. Alakítsuk át a teret függönnyel!
„A függönyök képesek átalakítani a teret. Lágyítják a szoba éleit, meleget, komfortérzetet biztosítanak. A függönyök a helyiség bútorzatával és dekorációjával együttműködve képesek megadni azt az utolsó simítást a szobának, aminek köszönhetően a teret egy kerek egésznek érezzük. Amikor azon gondolkodunk, hogy hogyan válasszunk függönyt 2023-ban, mindenekelőtt biztosak akarunk lenni abban, hogy az nem megy ki a divatból néhány éven belül, mivel a függönyöket nem akarja túl gyakran cserélni az ember. Ezért választjuk gyakran az egyszerű, semleges mintákat” – mondja Romeisz Norbert.

Letisztult függöny nappaliban

2023-ban előtérbe kerülnek a visszafogott minták, a kézzel készült részletek (hímzett minta, kézzel steppelt panelek, recézett élek), a grafikai elemek. Olyan újszerű megjelenésekkel is találkozhatunk, mint a karnist helyettesítő léc és a szegélyléc, a hozzá illő szövetbe burkolva - ezáltal az, ami normális esetben egy rejtett sín lenne, dekoratív elemmé válik – továbbá a rejtett elemek, mint például az álmennyezetbe illesztett drapéria. Itt az álmennyezetet a falakkal megegyezőre festenek és mögé rejtik a függönykarnisokat. Ez az építészeti megoldás áramvonalasabbá teszi a teret.

4. Plédek, pokrócok, díszpárnák: az új szezon hírnökei
Érdemes lehet otthon tartani több szett lakástextilt, hogy évszakoknak, a hangulatnak vagy az aktuális ünnepeknek megfelelően cserélgethessük. Idén két trendre érdemes kiemelt figyelmet fordítani: egyrészt a hálószobákban a nehéz és nehezen kezelhető ágytakarókat váltják a plédek, a nappalikban a kanapéra terítve fontos látványelemként működnek. Másrészt, amennyiben eddig egyszínűek és egyformák voltak a díszpárnák, szerezzünk be néhány csíkos, rojtos, vagy mintás darabot egymással harmonizáló színekben és máris megújítottuk a kanapét. 

Pléd dekoráció kanapén

5. Harmóniában a természettel
A globalizáció folyamatai, az éghajlatváltozás, a környezettel való törődés a lakberendezésre is hatással van. Emiatt 2023-ban minden divatirányzat a tökéletes megoldást keresi arra, hogy egy harmonikus, kényelmes teret teremthessen meg. 2023-ban velünk maradnak a környezettudatos, fenntartható, és energiahatékony törekvések.

Trendi lakberendezés

Az anyagok közül a természetes és fenntartható felületek lesznek a középpontban, mint amilyen a gyapjú, a pamut, a bársony. A technológia is befolyásolja a lakástextil trendeket az elkövetkező években. A technológia és a természet együttműködése várható.