A természetes szőnyegek előnyei

A mai gyártási technológiák lehetővé teszik, hogy az olyan természetes anyagokból készült szőnyegek, mint a gyapjú, a kókusz, a szizál vagy a tengerifű tartósságban, sokoldalúságban felvegyék a versenyt a műszálas szőnyegekkel, és akár évtizedekig is szolgáljanak bennünket.

Sőt a természetes szőnyegnek számos előnye is van a műszálashoz képest. A természetes szőnyegek antiallergének, antisztatikusak, és képesek szabályozni a helyiség páratartalmát. A gyapjú természetes viaszbevonata vízlepergető hatású, ezért ellenáll a foltoknak. A kókusz jól bírja a vizet és a napsütést, ezért kültéri szőnyegnek kiváló. A szizál taszítja a port, tartós és könnyen tisztán tartható. A tengerifű olcsó, igénytelen, strapabíró, mégis esztétikus.

Szizál szőnyeg

A műszálas szőnyeg mint veszélyforrás

Ki gondolná, hogy a levegőben láthatatlanul terjengő káros anyagok egyik fő forrása a szőnyeg lehet? A lakások és irodák legtöbbjében ugyanis olyan műszálas szőnyegek találhatók, amelyeket az előállítás során maró vegyszerekkel – pl. formaldehiddel – kezelnek. Ezek az anyagok hónapok, sőt évek alatt bomlanak le. A szőnyegből a levegőbe, a levegőből a tüdőnkbe jutnak. Ha pedig a szőnyeget, padlószőnyeget vegyszerekkel tisztítjuk, egyben az egészségkárosító vegyszerek utánpótlásáról is gondoskodunk.

Kevesen tudják, hogy a műszálas szőnyegek alapja a kőolaj. Ehhez képest a gyapjú egy háziállat gyapjából, a kókusz egy gyümölcsből, a szizál egy kaktuszfajtából, a tengerifű pedig egy vízben élő hínárféléből készül. Ön melyik anyagot látná szívesen a lakásában?

Tengerifű szőnyeg

Kókusz szőnyeg

Tengerifű szőnyeg

Kókuszrost természetes szőnyeg

A cikk elkészítésében a Naturflor volt segítségünkre, amelynek kínálatában több száz féle természetes szőnyeg található.

 Naturflor logo

Honlap: www.naturflor.hu - Bemutatóterem: 1016 Budapest, Csap u. 5. - Telefon: 06 20 9315 142