Akinek van kertje, az pontosan tudja, hogy ez bizony rengeteg munkát igényel! A kerttulajdonosok egyik csoportjának a kertészkedés egy hobbi, ezáltal - időt és fáradságot nem kímélve - nagyon szép növény- és színkompozíciókat tudnak létrehozni. Ám jóval többen vannak azok, akik a kertben nem a hobbit, az aktív tevékenységet vagy a munkát keresik, hanem a kikapcsolódást.

A növények gondozása, a talaj tápanyagozása vagy a kártevők elűzése bizony sok időt és energiát igényel. Mi a teendő akkor, ha természetes hangulatú kertet szeretnénk, de nincs időnk (vagy kedvünk) ahhoz a sok munkához, amivel mindez együtt jár és kertészt sem szeretnénk alkalmazni?

Műfű burkolat medencés kertben

Olyan kerti elemeket érdemes választani, amelyek nem igényelnek törődést! Remek példa erre a fű, a kertek talán legnépszerűbb és legtöbb munkával járó növénye. A zöld, egybefüggő gyepszőnyeg kétségtelenül az egyik legjobb módja annak, hogy kertünknek természetes hangulatot kölcsönözzünk - ám az ehhez vezető út nem éppen pihentető. Nem csoda, hogy egyre népszerűbbé válik a műfű, ami kiváló gondozásmentes alternatívája egy szépen zöldellő gyepszőnyegnek.

Miért terjed ennyire a műfű felhasználása a kertekben?

A rövid válasz: úgy képes természetességet sugározni, hogy közben egyáltalán nem igényel gondozást.
A műfű termékek óriási fejlődésen mentek keresztül az utóbbi években, hiszen a technológiai újításoknak és a modern gyártási folyamatoknak köszönhetően ma már szinte nem lehet különbséget tenni műfű és valódi gyep között - sokszor még a szakembereknek is közelebb kell menniük ahhoz, hogy megállapítsák köztük a különbséget. Mindezt úgy érik el a gyártók, hogy a fűszálakat már nem homogén formában hozzák létre, hanem változatosan - némelyek sárgábbak lesznek, míg a nagy részük a zöld különböző árnyalataiban tetszelegnek.

Napozóágy, tűzrakóhely és műfű

Ráadásul tapintásban is nagyon közel került egymáshoz a valódi-, illetve a műfű, hiszen az új generációs, puha szálakból álló termékek nagyon kellemes érzetűek, kényelmes rajtuk mezítláb járni vagy akár rájuk feküdni is. Mindez jó hír a háziállat tulajdonosoknak, hiszen a műfüvet nem tudják kikaparni a család kedvencei, de nagyon szeretnek benne hemperegni. Ráadásul a folyadékot is teljes mértékben átereszti a zöld felület, ezért sem az eső, sem az állat vizelete nem fog benne kárt tenni.

Ráadásul nem csak a háziállatok, de a különböző gombák, élősködők vagy egyéb, a valódi füvet veszélyeztető kártevők sem jelentenek veszélyt, a kültéri műfű ugyanis nem nyújt táplálékot vagy élőhelyet számukra. Gondozási igénye emiatt szinte nulla, hiszen ahhoz, hogy a gyep zöld maradjon, csupán arra van szükség, hogy alkalomadtán lesöpörjük róla a lehulló faleveleket vagy az egyéb, az utcáról vagy a kertünkből rászálló és nem odaillő dolgokat. Nagy előnye még továbbá, hogy a zöld színt - a valód gyeppel ellentétben - télen is megőrzi, tehát összességében kijelenthetjük, hogy egyáltalán nem kell kifakulástól, sárgulástól, kopaszodástól vagy hálósodástól tartanunk.

Kutyabarát műfű

Műfű, a legjobb választás

A valódi gyep remek választás lehet azok számára, akik szeretik (és idejük is van) a zöld, egybefüggő élő felület kialakítására, illetve a fenntartáshoz szükséges feladatok rendszeres elvégzésére. Ám azoknak, akik a kertjüket inkább pihenésre, szórakozásra és kikapcsolódásra tartanák fenn, a műfű egy sokkal kényelmesebb, időtállóbb és - nem utolsó sorban - olcsóbb megoldás lehet.

Fontos azonban tudni, hogy amennyiben a műfű kertbe kerül, akkor érdemes direkt erre a célra kifejlesztett terméket választani, hiszen ma már teraszokra, erkélyekre, játszóterekre és sportpályákra is gyártják őket, amelyek mind-mind különböző kinézettel, szerkezettel és tulajdonságokkal rendelkeznek.