A vékony térkő valójában egyfajta járdalap vagy járólap a kerti burkolathoz. Ugyanis a térkő burkolat lerakásához használt térkövek legtöbbször 6, 8 vagy 10 centi vastagságúak. De már a 6 centi vastag térkövek is alkalmasak például kocsibejáró burkolására. Az ennél vékonyabb térkő burkolatokat járdákhoz, kerti lapokkal kombinálva használhatjuk.

Semmelrock térkő

A koptatással elért antikolt felületek rusztikus megjelenése megiterrán vidékek hangulatát hozza el a teraszunkra vagy  a kertünkbe. Emellett az antikolás rusztikussága a burkolt felület csúszásmentességét is biztosítja az esős napokon. Biztos lehet abban, hogy az antikolt járólap felület nem fog csúszni a ráhullott esőtől sem. Antikolt felületű járólapokkal biztonsággal járható burkolatot alakíthat ki a kertben is.

A 4 cm vastag járólapok készülhetnek mosott felülettel is. A mosással a járólap gyártásához felhasznált finom kőzúzalék válik láthatóvá, és ez adja a burkolat mintázatának egyediségét.

A szemcseszórt felületű kerti lapokat acélgolyókkal vagy más módon koptatják, és ez adja a burkolat érdes, esős időben is biztonságos járást biztosító felületét. Ezekből a 3,8 cm vastag kerti lapokból sokféle formájú, méretű és színű burkolatot alakíthat ki a kertben. Sokszor előfordul azonban az a helyzet, amikor még ez a méret is vastag a burkoláshoz.

Térkő lerakása mintában

Például a házzal egybeépített terasz burkolására a 4 cm vastag járólap sokszor vastagnak bizonyul. Azért, mert a küszöbszint miatt nem lehet a 4 centi vastag burkolatot lerakni a teraszra.
Ilyenkor vékonyabb lapokra van szükség a burkoláshoz. Olyan vékony térkő burkolatra, ami még befér a küszöbszint alá, és jól bírja a gyalogos közlekedés terhelését is.

1 cm vékony térkő terasz vagy lépcső burkolásához

A nappalival egybeépített terasz burkolására a küszöbszint miatt lehet, hogy tényleg csak vékony térkő burkolat rakható le. Ha csak 1 centi vékony lap rakható le, akkor cementlapot vagy mázas gres lapot, kőporcelán lapot érdemes használni a burkoláshoz. Ezeknek a burkoló lapoknak kiváló a kopásállósága és fagyállóak is. Jól használhatók kültéri burkolatként is. Arra azonban érdemes figyelni, hogy körültekintően válassza meg a greslapok felületét. A mázas felületű lapok szebbek, ezért beltérbe mindenképp ezek közül érdemes választani.

Szürke térkő modern kertbe

Kültérben azonban a mázas felület nem szerencsés választás, egyszerűen azért, mert jobban csúszik. Kültéri burkolatként az érdesített felületű kőporcelán lapok közül érdemes választani. Ezek az érdesített felületű gres lapok is széles forma, méret és színválasztékban érhetők el. Bőséges kínálatból tud választani. Szakszerű lerakással a teherbíró képessége is megfelelő lesz a terasz burkolásához. A gyalogos közlekedés terhelését problémamentesen el fogja bírni az elkészült egy, másfél centis burkolat is.

2-3 cm vastag járólapok a kert burkolásához

Ha 2-3 cm vastag lapok lerakására is van lehetőség a teraszra vagy a lépcsőre, akkor itt még nagyobb a választási lehetőség. 2-3 cm vastagságban már kültéri fagyálló járólapokat gyártanak.

Vékony térkő ötletek

Ezek a fagyálló kültéri járólapok anyagukban színezett betonból készülnek megfelelő kopásállósággal és csúszásbiztonsággal. Kopásálló és csúszásbiztos felületükkel jól használhatók kültéri teraszok, lépcsők és járdák burkolására is. Burkolhatja ezekkel a fagyálló járólapokkal a ház körüli és a kerti járdákat is. Bármilyen gyalogos forgalomra használt burkolatot burkolhat vele a kertjében.

A megfelelő kültéri burkolat kiválasztásához keresse fel a Dalos Építőanyag és burkolatkereskedés telephelyét! 

A cikket támogatta:

DALOS Építőanyag kereskedés


Dalos Tüzép Piliscsaba

www.dalostuzep.hu

Cím: 2081 Piliscsaba, Hosszúrét út 11. 
Telefon: +36 (26) 375-171