A mi éghajlati viszonyaink között is zöldellő kert látványáért viszont nem szükséges a csapadékos Skóciába költöznünk, elég, ha mi is rendszeresen öntözzük növényeinket. Csak az nem mindegy, hogyan és mennyiért. Ha öntözésről van szó, akkor a növények számára a legideálisabb a lágy esővíz. Ezt követi a csapvíz, végül, harmadikként Magyarország talajminőségéből adódóan a kútvíz – kezdi locsolási egyszeregyét Lukács Zoltán „kertológus professzor”, a Zöldkert Stúdió Kft. ügyvezetője. Mint mondja: különösen az aszályos nyarakon, őszi hónapokban sokan gondolkodnak azon, hogy kertjükbe takarékossági szempontból kutat fúrassanak.

Ám, a szakember szerint nem biztos, hogy tényleg ez a legkifizetődőbb megoldás. – Egy megfelelő vízminőségű kút kivitelezésének ára a félmillió forintot is elérheti, amihez hozzá kell még számítani a 8-10 évig üzemképes szivattyú és gépészet árát, ami újabb 200-300 ezer forint. Emellett a szivattyú használatából adódó, éves szinten mintegy 40-50 ezer forintos villanyszámláról sem szabad elfeledkeznünk, vagyis ez esetben minimum 600-800 ezer forint költséggel érdemes számolnunk.

Zöldkert Stúdió kertépítés, kertépítő

Eddig csak a kútról való öntözés anyagi vonzatával foglalkoztunk, kertész szemmel viszont van egy másik, a szakember számára ennél sokkal fontosabb élettani tényező. – Hazánkban közismerten kemény, meszes a víz, kútvizeink többségére pedig ez különösen igaz. A túlzott CaCO3 (vízkő) nemcsak az öntözőrendszer élettartamát rövidíti le, de árt a zöldeknek is. Az elmeszesedett talajban élő növények gyökerén ugyanis mészlabdacsok keletkeznek, amelyek meggátolják a talajba kerülő tápanyagok megfelelő felszívódását. Ezért van az, hogy a meszes talajú kertek eső után sokkal üdébbek lesznek, mivel az enyhén savas esővíz feloldja a mészkő nagy részét.

Zöldkert Stúdió sziklakert építés

Házi körülmények között nehézkes és drága a jó minőségű öntözővíz előállítása. De, minek is küszködnénk mi ezzel, ha megvan erre a megfelelő megoldás – teszi fel a kérdést a Lukács Zoltán, majd mindjárt választ is ad rá. – A csatornahálózattal ellátott településen élő ügyfeleimnek rendre azt javaslom, hogy kiskertjükbe locsolási mellékvízmérőt szereltessenek fel (ehhez a Vízművek honlapjáról letölthető dokumentum szükséges) és természetesen gyűjtsék a csapadékvizet. Aki viszont mellékvízmérőn gondolkozik, jól teszi, ha mielőbb kérvényezi azt, így a viszonylag hosszú átfutási idő után a következő locsolási szezont az ideinél lényegesen olcsóbban úszhatja meg. A „locsolóóra” ugyanis csak a kerti csapon kiengedett, öntözésre használt vízmennyiséget rögzíti és ez bizony nem elhanyagolható szempont, ha számításba vesszük, hogy a havi vízszámla mintegy 2/3-át a csatornadíj teszi ki.

 Zöldkert Stúdió

Lukács Zoltán - dísznövénykertész és kertépítő

Telefon: 06 20-414-71-43

www.zoldkert.hu