Az esemény fókuszában a Notocactus, egy különleges, csak a dél-amerikai pampákon élő kaktusznemzetség lesz. 

Kaktusz kiállítás a Füvészkertben

Sárga kaktusz virág

A kaktuszokról legtöbben tüskés gumókra asszociálunk, amelyeket ötödik osztály tájékán elkezdtünk szenvedélyesen gyűjteni, ám körülbelül két héttel később rájuk untunk, és az óta is a nagyi nappalijának két ablaktáblája között léteznek, túlélve mindent, szépen, lassan, komótosan növekedve.

Notocactus virágzás

A kaktuszok azonban ennél jóval több figyelmet – és gondoskodást – érdemelnek, a mostani kiállítás pedig azt is megmutatja, milyen fantasztikus kincseket rejt ez a nem igazán kellően ismert növénycsalád. Kiváló példa a kiállítás „kiemelt vendége”, a Notocactusok nemzetsége. Ezek a déli kaktuszok a messzi Dél Amerika - Uruguay, Argentína, Paraguay és Brazília területéről származnak, ahol a végtelen pampákat díszítik. Igen, díszítik – hiszen ezek a növények 6-8 cm átmérőjű, gyönyörű, színpompás virágaikkal ékesítik a pusztákat, a sárga különböző árnyalataiban, rózsaszínben vagy vörösben tündökölnek.

Kaktusz virágbimbó

Lila kaktusz virág

Nagyságuk elérhet egy kisebb sárgadinnye méretet, középtöviseik egyenesek, szaru színűek vagy barnásak.  Ezek a növények védelmét szolgálják, amire szükség is van az élőhelyen, ugyanis a Dél- Brazil államok pampáin több tízezer Angus húsmarhát legeltetnek a helyi farmerek, melyek a világ egyik legkiválóbb marhahúsát adják! Azonban az Angusok és a kaktuszok jól megférnek egymással, a tövises növénycsodákat a legelő csordák messzire elkerülik, és tisztelik a kaktusz töviseket. Az utóbbi időben a farmerek is rájöttek, micsoda érték rejlik a pompásan virágzó kaktuszokban, a puszták kitartó, ellenálló virágoskertjében, és kövekkel kerítik körül komolyabb telepeiket.

Dél-Amerikai kaktusz fajta

Virágzó kaktusz sárga virággal

A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete rendezvényén a Notocactusok mellett több száz kaktuszfaj tüskés oszlopai, gömbjei, liánok és kavicsok, pozsgások, tillandsiák és más szárazságtűrő növények is láthatóak lesznek. A több napos rendezvény során ismeretterjesztő előadások és szaktanácsadás is várja a látogatókat, a legkisebbek pedig játékos programokban vehetnek részt, hogy még élvezetesebb legyen a pampák bebarangolása. A kiállításon a hazai kaktuszkertészetek legjava is jelen lesz izgalmas és változatos növénykínálatukkal.

Tüskés kaktusz virágzás Lakberinfo

Ez is egy kaktusz virága

Országos Tavaszi Kaktuszkiállítás és vásár


Időpont:  2016. május 20-22., minden nap 9-17-ig

Helyszín: ELTE Füvészkert, 1083 Budapest, Illés u. 25.

Részletek a www.kaktuszgyujtok.hu oldalon.