Gyorsan növő sövény ötletek

A növények ráadásul nem csak a takarást oldják meg neked, hanem felfogják az utca porát, az autók bűzét és zaját. Érdemes több féle növényből kialakítanod a sövényt, így minden évszakban lesz valami látnivaló. Azokra a részekre, amiket szeretnél télen-nyáron takarni, válassz örökzöldeket. A nyári pihenőrészt pedig virágzó növényekkel vedd körbe. Nagyon sokféle sövénynövény közül választhatsz. Mi most segítségképpen azokat soroljuk fel neked, amik viszonylag gyorsan érik el a kívánt magasságot.

Illatos nyáriorgona

Rendkívül gyorsan növő, lombhullató cserje. Ha tavasszal erőteljesen visszametszed, a nyári virágzásig akár 1,5 métert is növekednek hajtásai. A maximális magassága 3 méter. Kék, lila, rózsaszín vagy fehér virágai egész nyáron át nyílnak. Ez idő alatt sokféle, csodaszép lepke látogatja.

Illatos nyáriorgona

Korai tamariska

Fátyolszerű lombja tavasztól őszig különleges látványt nyújt. Ezt csak fokozzák tavasszal nyíló rózsaszín virágai. Gondozást alig igényel, nagyon jól tűri a szárazságot. Magassága a 3-4 métert is elérheti.

Korai tamariska kerti növény

Turkesztáni szil, avagy a csodasövény

Kevésbé mutatós növény, viszont nagyon gyorsan összefüggő sövény nevelhető belőle. Két év alatt elérheti akár a 2 métert. Lombhullató cserje. Nagyon jól tűri a metszést, gondozást alig igényel.

Turkesztáni szil, avagy a csodasövény

Télizöld fagyal

Télizöld növény, azaz enyhébb teleken fényes leveleit tavaszig megtartja. Rügyfakadásnál pedig lecseréli azokat. Jól megél napon és félárnyékban egyaránt. Nyár elején nyíló, fehér virágai illatosak. A kifejlett növény magassága 2-4 méter.

Télizöld fagyal sövény

Babérmeggy

A babérmeggy nagyon mutatós, örökzöld cserje. Fényes, bőrszerű, nagy leveleivel nem csak takarja, hanem díszíti is a kertedet. Ültetheted szabályos sövénysornak. De más növények között is nagyon jól mutat. Sokféle fajta közül választhatsz. Vannak alacsonyabbak, de akár 6 métert elérő növények is

Babérmeggy sövény

Leyland ciprus

Nagyon gyorsan fejlődő, pikkelylevelű örökzöld. Csodaszép zöldfal nevelhető belőle. Évente akár 60-90 centimétert is nőhet. A szárazságot és a rendszeres metszést jól tűri. Nyírás nélkül a 15 métert is elérheti.

Leyland ciprus sövény

Gyertyán sövény

Ha árnyékos helyre szeretnél sövényt telepíteni, válaszd a gyertyánt. Ugyan jobban fejlődik napos, félárnyékos helyen, de árnyékban is jól megél. 2-5 méteres sövény nevelhető belőle. Ősszel sárgára színeződő lombja nagyon szép látványt nyújt, ezért érdemes csoportosan ültetni.

Gyertyán sövény

Szerzők: Molnár Klaudia és Somoskői Csaba - Út a kerthez

Út a kerthez

Telefon: +36 20 512-0206

www.utakerthez.hu