Nővények őszi teleltetése

Na és ennek mikor jön el a megfelelő ideje? Egyes növények már a plusz 10 C°-ot is megsínylik, míg mások az enyhe fagyokat is átvészelik. Most megtudhatod, melyik cserepes növényedet mikor kell „melegebb éghajlatra” költöztetned.

Muskátli
A muskátlik mínusz 1-3 fokokat még könnyen elviselnek, de a tartós fagyok megérkezése előtt vidd be őket a teleltetésre választott helyükre. Pihentetheted növényeidet a lépcsőházban, a garázsban vagy a pincében. De mindenképp hűvös, száraz helyet válassz erre a célra.

Muskátli teleltetése

Leander
A leandernek a rövid ideig tartó, enyhe fagyokban még nem esik baja. Ezért nem is érdemes a lehűlés előtt bevinni, hiszen minél tovább van kint a hidegben, annál biztosabban pusztulnak el az esetlegesen rajta élősködő kártevők. A leandernek azonban vannak érzékenyebb fajtái, amiket a mínusz 1-2 C° körüli hőmérséklet már megvisel. Ha te nem tudod, hogy a te leandered mennyit is bír, akkor fagyponthoz közeli, de még plusz fokok esetén kint a szabadban tedd a növényt védett helyre, például fal mellé. A legtöbb leander mínusz 5 C° alatt már fagykárt szenvedhet, ezért ha a hőmérséklet tartósan 0 C° alá esik, vidd be növényedet hűvös, száraz teleltetőhelyére.

Leander teleltetése

Kisfák, cserjék, télálló évelők
Cserében nevelt kis bokraid, örökzöldjeid, balkongyümölcsfáid, díszfüveid – ha nem fagyérzékenyek – akkor maradhatnak kint a szabadban. Viszont a cserépben gyorsan átfagy a föld, és gyorsan ki is szárad. Ezért én azt javaslom, hogy a cserepeket told össze az erkélyed vagy teraszod egy szélvédett pontján. Tartós és kemény fagyok előtt burkold be a cserepeket, például jutazsákkal. És takard a növények tövét komposzttal, fenyőkéreggel vagy lehullott lombbal. Ha tető alatt vannak növényeid, enyhe időszakokban majd öntözd is meg, nehogy kiszáradjanak.

Télálló cserjék

Fagyérzékeny hagymás, gumós és rizómás növények
Ilyen például a dália vagy a kánna, amiket még a fagyok beköszönte előtt védett helyre kell vinni. Mikor a hőmérséklet már jelentősen és tartósan lecsökkent - de még nincsenek fagyok - a hagymákat, gumókat és rizómákat egy ásóvilla segítségével emeld ki a földből. Rázd le róluk a földet, és hagyd őket néhány napig egy jól szellőző helyen száradni. Majd tedd őket egy ládába, vékony réteg tőzegbe, homokba vagy fűrészporba fektetve, és tárold őket hűvös, száraz, sötét helyen.

Fagyérzékeny hagymás, gumós és rizómás növények

Szobanövények
Mivel a szobanövények már a legkisebb fagyoktól is jelentős károkat szenvedhetnek, ezért róluk kell gondoskodnod először. A legtöbbjük 10-15 C° alatt már nem érzi jól magát, ezért amikor jönnek a hűvösebb idők, vidd be őket a szabadból.

Szobanövények

Fűszernövények
Ha szeretnél fűszernövényeidről ősszel és télen is csipegetni, akkor bizony keresned kell nekik is helyet bent. Még a fagyok előtt! Fontos, hogy fűszernövényeid az ablakpárkányon vagy az ablak közelében legyenek, ugyanis mindegyikük igényli a sok fényt. Miután bevitted őket, a következő néhány napban nyugalomra lesz szükségük, hogy hozzászokhassanak új környezetükhöz. Ezért ne mozgasd őket, ne tépj belőlük.

Fűszernövények teleltetése

Szerzők: Molnár Klaudia és Somoskői Csaba - Út a kerthez

Út a kerthez

Telefon: +36 20 512-0206

www.utakerthez.hu