Mikulásvirág több színben

Lilás rózsaszín mikulásvirág

Hazaérkezés után
Miután hazaszállítottad növényedet, szabadítsd ki rögtön a csomagolásából, nehogy a földje bepenészesedjen. Olyan szobába helyezd el, ahol a hőmérséklet állandóan 16-21 °C között van. A fűtőtesttől távol keress neki egy világos, tűző napsütéstől mentes helyet.

Piros mikulásvirág

Gondozása virágzáskor
Amíg virágzik, és színes felleveleit megtartja, rendszeres vízellátást igényel. De arra figyelj, hogy ne álljon táljában a víz. Néhány naponta vizsgáld meg a földjét. Ha száraznak érzed, öntözd meg növényedet. A legegyszerűbb módszer azonban az, ha hetente egyszer elhelyezed a cserepet állott vízzel teli tálba, és addig ott hagyod, amíg a föld meg nem szívja magát. Hetente egyszer adj neki általános tápoldatot. Ha száraz a levegő, rakj kavicsokat a cserép alátétjébe, és spricceld meg azokat rendszeresen vízzel. Így tudod növelni a mikulásvirág környezetében a páratartalmat. Ha igényeinek eleget teszel, egészen tavaszig csodálhatod apró virágait és színes felleveleit.

Fehér mikulásvirág

Elvirágzás után
Miután elvirágzott, és ledobta felleveleit, ültesd át jó minőségű, általános virágföldbe, és vágd vissza 15 centiméteres magasságban. Ehhez használj kesztyűt, hogy tejnedve ne kerüljön a bőrödre. Ugyanis enyhén mérgező, ezért allergiás tüneteket válthat ki. Ekkor kezdődik a mikulásvirág két hónapos nyugalmi időszaka. Tartsd továbbra is 16-21 °C-os helyen. Ne tápoldatozd, és mérsékeld vízellátását. Két öntözés között hagyd kiszáradni a földjét.

Cirmos mintás mikulásvirág

Gondozása nyáron
Nyáron tarthatod a szabadban. A kertben vagy az erkélyen egy világos, de tűző napsütéstől mentes helyet keress neki. De akár maradhat a lakásban is, egy hűvösebb, világos szobában. Nyáron új leveleket hoz. Ettől kezdve megint rendszeres öntözést és tápoldatozást igényel. Szeptemberben vidd be a lakásba.

Mikulásvirág gondozása

Virágoztatása
Ahhoz, hogy a következő évben újra virágokat és színes felleveleket hozzon, ősszel 12 óra teljes sötétségre van szüksége. Még mesterséges fény sem érheti. Ettől indul be ugyanis a rügyképződés. Ezért olyan helyet keress neki, ami nappal világos, este viszont nincs megvilágítva. Ha ezt nehézkes megoldanod, szeptembertől a virágbimbók és színes fellevelek megjelenéséig takard le egy kartondobozzal sötétedéstől reggelig. Miután a virágbimbók kifejlődtek, a kartondobozt eltávolíthatod, és ismételten gyönyörködhetsz színes növényed szépségében!

Mikulásvirág fólia alatt

 Szerzők: Molnár Klaudia és Somoskői Csaba

Út a kerthez

Telefon: +36 20 512-0206

www.utakerthez.hu