Vakond elleni védelem

Na de vajon hogyan tudod ezt megelőzni? És ha uralma alá vette a kertedet, milyen módon tudsz tőle megszabadulni? Ezekre a kérdésekre válaszolunk most neked.

Vakondtúrás a kertben

Megelőzés

Sok bosszúságtól megszabadítod magad, ha felkészülsz a vakondtámadásra, még mielőtt az tényleg bekövetkezne. Főleg akkor legyél résen, ha már látod, hogy a szomszéd kertjét feltúrta.

Vakondűző növények ültetése
Néhány növény taszító hatással van a vakondokra. Ilyen például a vakondűző kutyatej, ami nem csak hasznos, hanem kékeszöld leveleivel nagyon érdekes látványt is nyújt. Érdemes ezért a kertben szétszórtan elvetni a magjait.

Vakondűző kutyatej

Vakondháló a gyep alá
A gyepes területeken biztos megoldást jelent a vakondháló. Ez ugyan munkaigényesebb megoldás, hiszen csak úgy tudod lefektetni, ha újrafüvesíted a területet. Viszont nagy előnye, hogy biztos megoldást jelent a vakond ellen. Hiszen fizikai korlátot állít neki, így nem tud a felszínre törni, és kis kupacaival elcsúfítani a gyepedet. Válassz minőségi vakondhálót, amiben biztosan nem tud kárt tenni a kis állat.

Vakondháló

Kiűzés

Ha már bedugta az orrát a kertedbe, nagyon nehéz lesz tőle megszabadulnod. De azért léteznek olyan természetbarát módszerek, amik már sok kertből kiűzték a vakondot. Nézzük is, mik ezek.

Kávézacc
A kávézaccot sokféleképpen fel tudod használni. Jót tesz a növényeidnek, elűzi az idegen macskákat a kertedből… És még a vakondot is tudod vele bosszantani! A vakond nagyon érzékeny szaglással rendelkezik, ezért a kávézacc erős illata is taszítja. Friss kávézaccot tömködj a járatokba. Legyél kitartó, ismételd ezt meg akár minden nap, amíg a vakondot sikerül kitessékelni a kertedből.

Vakond ellen kávézacc

Fokhagyma
A fokhagymával is ugyanazt a hatást tudod elérni, mint a kávézaccal. Dugj a vakondtúrásokba minden nap frissen vágott fokhagyma-gerezdeket, a vakond utálni fogja, és új lakhelyet keres magának.
Fokhagymagerezd helyett a következő keveréket is használhatod vakondűzésre. Csak öntsd a járatokba:
    • 4 teáskanál fokhagymapor
    • 2 csésze víz

Fokhagyma vakond ellen

Vakondriasztó:
Váltakozó frekvenciájú hangot ad ki váltakozó időközönként és időtartamban. A szokatlan zajforrástól a vakond megijed, és menekülőre fogja. De sok vakond bizony már hozzászokott, és egyszerűen nem foglalkozik vele. Ezért ez sem a legbiztosabb eszköz, de talán érdemes próbálkozni vele. Hátha a te vakondod hanyatt-homlok menekül, ha meghallja a számára ijesztő hangokat.

Vakondriasztó napelemes

Érdemes több módszert is kipróbálnod - felváltva vagy egyszerre, mert minden vakond más-más módon reagál ezekre a zavaró tényezőkre. Sok múlik a kitartásodon. A vakond egy olyan kertben, ahol állandóan zaklatják, biztosan nem marad sokáig!

Szerzők: Molnár Klaudia és Somoskői Csaba - Út a kerthez

Út a kerthez

Telefon: +36 20 512-0206

www.utakerthez.hu